Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА УКРАЇНА І СВІТ
ВИБОРИ В ПЕРУ ЗМІЦНИЛИ «КЛУБ РЕФОРМАТОРІВ»
До влади повернувся Алан Гарсія, який у другому турі президентських перегонів отримав впевнену перемогу над своїм суперником Оллантою Гумалою. Перевага становила майже 10%, тобто понад мільйон голосів. Лідером країни став політик, який був президентом у 1985–1990 роках і якого згодом переслідував його наступник Альберто Фухіморі. Гарсія мусив переховуватись у Колумбії і повернувся в Перу після повалення уряду Фухіморі у 2000 році.

Оголошення перемоги Гарсії багато його земляків зустріли з полегшенням, навіть давні суперники, які колись так само полегшено вітали його відхід від влади. Тодішні емоції були викликані тим, що від влади усунуто невдалого президента, а теперішні — тим, що до влади не прийде хтось гірший, ніж Гарсія 20 років тому.
Перуанці визнали, що найбільшим злом для країни могла стати перемога колишнього військового, радикального індіанського націоналіста й популіста Олланти Гумали. Він походить з відомого клану антських ультранаціоналістів, який проголосив вищість індіанської раси над білою, і вихований в атмосфері ностальгії за імперією інків. Гумала — улюбленець венесуельського президента Уго Чавеса.
Алан Гарсія в останні дні кампанії став на чолі опору безцеремонному втручанню Чавеса у вибори. Той відкрито підтримував Гумалу й погрожував, що Венесуела розірве дипломатичні відносини з Перу в разі перемоги Гарсії.
Вигравши перегони, нинішній президент висловився на адресу венесуельського лідера: «Перу дало відсіч зусиллям пана Чавеса запрягти нас до його стратегії експансії відсталих військових урядів, яку він намагається накинути всій Латинській Америці».
Останніми роками Гарсія, як лідер лівої партії АПРА, був супротивником ліберального президента Алехандро Толедо. Одночасно він переконував, що визнав свої помилки і, як соціал-демократ розуміє, що прагнення до соціальної справедливості треба поєднувати з вільним ринком і приватною власністю. У Перу більш ніж половина населення живе в бідності, яку не може зменшити навіть щорічне майже 7-відсоткове економічне зростання, якого досяг Алехандро Толедо.
57-річний Гарсія за професією адвокат. Політикою почав цікавитися замолоду, у віці 19 років став наймолодшим членом Конституційних зборів. У 36 років, вигравши перші перегони, він став наймолодшим президентом в історії Перу.
Виконувач обов’язків голови Організації американських держав, колишній міністр закордонних справ Аргентини Рафаель Бєльса напередодні виборів в Перу визначив їхнє «надзвичайне, історичне значення». Прихід до влади Гарсія помітно зміцнив помірковано реформаторський блок держав у Латинській Америці, до якого належать Чилі, Колумбія, Бразилія. Але легкого життя в нового президента не буде, бо жодна політична сила не здобула в парламенті більшості.

Петро ПетрІв
також у паперовій версії читайте:
  • ЄГИПЕТ: ГРОМАДЯНИ ПІДТРИМУЮТЬ ЧЕСНИХ СУДДІВ
  • НІМЕЧЧИНА: СИСТЕМНИЙ ПІДХІД ДО ІНТЕГРАЦІЇ МУСУЛЬМАН
  • ПРИСТРАСТІ ЗА НАТО

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».