Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СОЦІАЛЬНА ПОЛІТИКА
ДОПОМОГА ПРИ НАРОДЖЕННІ: КОЛИ ВІДШКОДУЮТЬ БОРГИ ПЛАТНИКАМ?
Свого часу у нашому суспільстві виникали різні борги: із заробітної плати (що, до речі, діє й донині), чорнобильських програм, соціальних виплат. Сьогодні ж, окрім боргів із заробітної плати, фахівців хвилює й інше: чи не чекають на нас борги з виплат на народження дитини?
Одним із головних (уже виконаних) передвиборних обіцянок Президента є допомога на народження дитини в сумі 8,5 тисячі гривень.

Про це високі чиновники не втомлюються щоразу нагадувати нам. Слухаючи їх, гадаємо: як усе добре. Та варто заглибитись у проблему, як виявиться, що не все гаразд.
Жінкам, які не застраховані в системі соціального страхування, допомогу на народження дитини сплачують управління праці та соціального захисту населення. Тут гарантом виступає держава. Виплати фінансуються за рахунок державного бюджету без проблем (проблеми є лише у матерів, які мають зібрати чимало довідок).
Із виплатами жінкам, котрі застраховані в системі соціального страхування,— складніше. Річ у тім, що їм має виплачувати допомогу на народження дитини Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності. Насамперед їм має платити роботодавець, якому потім фонд компенсує витрати. А фонд компенсує їх у тому разі, якщо держава відшкодує їх йому. Ось тут починаються проблеми (про них, до речі, Фонд повідомив вищих посадових осіб держави).
Законом «Про Державний бюджет України на 2006 рік» для часткової компенсації витрат Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності на виплату цієї допомоги в бюджеті передбачено 1 млрд 42 млн грн.
Головний розпорядник бюджетних коштів — Міністерство праці та соціальної політики України зменшив відшкодування на січень — липень 2006 р. до 3,8–10,4 млн грн, знизивши необхідні обсяги фінансування в 8–22 рази. Отже, на оплату з тимчасової втрати працездатності в першому кварталі замість 260,5 млн грн із держбюджету надійшло 21 млн грн, але не надійшло 158 млн грн заборгованості з виплати допомоги на народження дитини за 2005 рік.
Таким чином, виплати на народження поставлені під загрозу зриву. Тому фонд змушений брати кошти, передбачені на фінансування інших соціальних програм, у тому числі на оздоровлення й відпочинок дітей. Виходить, що через проблеми з фінансуванням на народження 400 тисяч дітей не зможуть відпочити в оздоровчих таборах, а 180 тисяч застрахованих осіб не одержать путівки на санаторно-курортне лікування.
Отже, держава хоче, щоб жінка народила дитину і платить за це 8,5 тисячі гривень, власне, впродовж першого року її життя. А от що далі буде з цією дитиною, вона мало переймається. З іншого боку, вона створює сприятливі умови для її народження й розвитку в перший рік життя за рахунок інших дітей, котрі народилися в попередні роки, а також застрахованих осіб. Тим часом кошти Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності складаються з внесків застрахованих осіб і роботодавців. Це наші кошти. То чому ж держава розпоряджається ними на власний розсуд і без нашої згоди? Це обурює застрахованих осіб, роботодавців, профспілки.
Як свідчить статистика, очікуваного бебі-вибуху через збільшені виплати на народження, не відбулося. Дитину не народжуватимуть «під гроші», бо за 8,5 тисячі гривень не виростиш її до повноліття. Медики кажуть: дещо зросла кількість народження дітей в соціально неблагополучних сім’ях. А це — не найкраща ситуація для генофонду нації.
Потрібно розібратися із соціальними програмами, аби не створювати таких колізій, коли одні з них суперечать іншим або коли дбаючи про одних, ми позбавляємо права на соціальні гарантії інших.
також у паперовій версії читайте:
  • ЯК ЗБАЛАНСУВАТИ ПОПИТ І ПРОПОЗИЦІЮ
  • ДЕРЖАВА — ІНВАЛІДАМ, або ОБ’ЄДНАВШИ ЗУСИЛЛЯ, МИ ЗРОБИМО БІЛЬШЕ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».