Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА БУДЬТЕ ЗДОРОВІ!
ЯК УНИКНУТИ ДІАБЕТУ?
Після серцево-судинних та онкологічних недуг цукровий діабет посідає третє місце. Прикро констатувати, що кожні 15 років кількість діабетиків зростає вдвічі. Про це свідчать дані спеціальної міжнародної комісії.
За консультацією з питань проявів, клінічної картини та профілактики цього поширеного захворювання ми звернулися до лікаря Олени Бесараб.

— Діабет — хвороба сучасності чи про нього знали здавна?
— Історія цієї підступної хвороби своїми коренями сягає сивої давнини (випадки недуги задокументовані в ІІІ столітті до н. е.). Тоді хворий був напевно приречений на загибель. Термін «діабет» уперше був вжитий римським лікарем Аретеусом і дослівно перекладався як «проходити крізь». Діабет Аретеус витлумачив як захворювання, коли «пацієнти, не припиняючи, виділяють воду безупинним потоком, як з відкритих водопровідних труб. Життя коротке й болісне, спрага непогамовна, споживання рідини надмірне, невідповідне величезній кількості сечі».
— Які статистичні дані щодо діабету?
— Цукровий діабет нині вважають найпоширенішою хворобою цивілізації. Число недужих у світі перевищує 150 мільйонів осіб. Їхня кількість невпинно збільшується. Чоловіки й жінки хворіють на діабет приблизно однаковою мірою.
— Як виявляє себе цукровий діабет?
— Є діабет двох типів, ознаки яких різні. Але певний комплекс симптомів є характерним для цукрового діабету обох типів. До них належать часте сечовипускання, почуття непогамовної спраги, швидка втрата маси тіла, високий рівень цукру в крові, відчуття млявості, порушення зору, знижена статева активність, запаморочення, оніміння і поколювання в кінцівках, судоми литкових м’язів, повільне виліковування інфекційних захворювань, повільне загоєння ран, зниження температури тіла.
Але бувають випадки, коли досить довго діабет ніяк не дає про себе знати.
— А чим характерний діабет І типу?
— Серед усіх хворих на цукровий діабет пацієнти з першим типом становлять 10—20%. Діабет І типу (інсулінозалежний) виникає за інсулінової недостатності в організмі, коли підшлункова залоза не в змозі виробляти необхідну кількість інсуліну (її секрету) чи й взагалі його не виробляє.
— У чому особливість діабету II типу?
— Раніше вважали, що діабет II типу (інсулінонезалежний) є легким ступенем захворювання, але практикою лікування доведено, що це далеко не так. Його особливістю є те, що введення інсуліну на перших етапах захворювання, як правило, не потрібне.
— Бачила інформацію, нібито захворювання, імовірно, має вірусний характер. Чи можна заразитися діабетом?
— Твердо встановлено: так, як заражаються грипом чи туберкульозом, діабетом інфікуватися не можна.
— Що є чинником ризику захворювання?
— Найзначнішим фактором є спадкова схильність. Установлено, що ризик занедужати зростає, якщо в родині раніше хворіли на цукровий діабет (котрийсь з батьків, брат, сестра) чи хворіють у цей час.
— Які причини діабету?
— Насамперед діабет виникає при ожирінні, переїданні, уживанні «цивілізованої» їжі, яка багата на легкозасвоювані вуглеводи. Образно кажучи, якби людство навчилося так використовувати свій мозок, як використовує можливості підшлункової залози (переїдаючи), то воно б уже давно знайшло відповіді на низку найскладніших проблемних питань свого буття.
Діабет може виникнути також унаслідок захворювань, що уражають підшлункову залозу — панкреатиту, раку підшлункової залози тощо. Причиною недуги можуть стати й різноманітні вірусні інфекції (грип, гепатит, краснуха, вітряна віспа). До факторів ризику також належать нервові стреси, немолодий вік. Фахівці вважають, що чим старша людина, тим більше є підстав побоюватися цукрового діабету. За збільшення віку на кожні 10 років імовірність захворювання діабетом подвоюється.
— Як лікувати діабет?
— Діабет I типу лікується щоденним введенням інсуліну за допомогою ін’єкційного шприца чи шприц-ручки в поєднанні з дієтою і суворим режимом харчування. Для багатьох введення інсуліну ін’єкційним шляхом спочатку здається великою проблемою. Але хочу уточнити: ці уколи роблять не внутрішньовенно і навіть не внутрішньом’язово, а підшкірно, що не потребує великих умінь і зусиль. На жаль, інсулін, що вводиться перорально (через порожнину рота у вигляді таблеток), розщеплюється в шлунку й у кров не потрапляє. Уже розробляється таблетований інсулін, стійкий до розщеплення в шлунково-кишковому тракті (ШКТ), але не відомо, коли він потрапить у наші аптеки.
Для лікування захворювання II типу застосовують дієту, дозовані фізичні навантаження і таблетовані препарати, які сповільнюють процес усмоктування глюкози в ШКТ чи стимулюють викид інсуліну підшлунковою залозою. Згодом у більшості хворих виникає необхідність у призначенні інсуліну.
— Проконсультуйте наших читачів, як запобігти діабету.
— Хочу наголосити, що уникнути захворювання можна, якщо не ставитися до свого здоров’я так безтурботно й бездумно, як це найчастіше буває.
При вступі в шлюб і плануванні родини необхідно обов’язково брати до уваги показник наявності чи відсутності спадкової схильності до захворювання. А малюкові, що народився в родині діабетика, варто пояснити, що своїм способом життя йому варто звести до мінімуму ті фактори, які сприяють розвитку захворювання.
З-поміж профілактичних заходів варто назвати боротьбу з надмірною вагою, запобігання нервовій та емоційній перенапрузі, помірне фізичне навантаження.
Усі люди, що належать до групи ризику, мають бути пильними. Особливо уважно треба ставитися до свого стану в період листопада–березня, на котрий припадає більшість випадків захворювання діабетом.

Яна СНІЖНА
також у паперовій версії читайте:
  • КРАЩЕ БУЛО Б НЕ КУРИТИ...
  • дІАБЕТ НЕ ЗАВАДИМ ЇМ СТАТИ ЗНАМЕНИТИМИ!
  • ОЖИРІННЯ — СХОДИНКА ДО ДІАБЕТУ
  • БІЛЬШЕ КАПУСТИ Й ВИНОГРАДУ — МЕНШЕ ЗМОРШОК

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».