Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СУСПІЛЬСТВО
СТАРТ!
Отже, збулось. Сьогодні розпочинає роботу новий склад парламенту. Двомісячний шлях, який пройшла країна між виборами та цим днем, нарешті закінчився. Держава отримала повноцінний парламент, а відповідно, і нові правила гри — віднині всі зміни, що були внесені до Конституції, набрали чинності. Народ, нарешті, має можливість побачити і почути, кого саме він обрав, і як його проблемами п'ять років перейматиметься Верховна Рада п'ятого скликання. Нумерологи матимуть можливість посперечатись, наскільки сакральність числа «п'ять» вплине на політичну ситуацію в Україні, а Конституційний Суд, можливо, таки буде доукомплектовано. Тобто, за ідеєю, всі мають залишитись задоволеними. Та є одна «маленька» проблема: як свідчить народна мудрість, початок — половина справи. А якраз початок не додає особливих надій.

Зауважимо, що з технічного боку парламент майже готовий прийняти нових «клієнтів»: готельний комплекс, автопарк тощо. Як і багатостраждальна система «Рада» — електронний засіб урахування волевиявлень народних депутатів. Як її не намагалися вивести з ладу у минулому скликанні, вона готова працювати для наступного «покоління» народних обранців. До речі, для них вчора влаштували своєрідний лікнеп — практичні заняття з освоєння системи. Даремно хтось думає, що три кнопки — це просто. Скільки було випадків, коли депутати скаржились: щось не так спрацювало. Причому зазвичай це траплялось під час ухвалення знакових рішень, особливо призначення генеральних прокурорів. Одначе, навіть пройшовши навчання і отримавши кваліфікацію «оператор голосувальних приладів», нові депутати матимуть ті самі проблеми, що й випускники навчальних закладів — відсутність досвіду. Бо на вчорашніх заняттях не відпрацьовувалась найголовніша навичка: як голосувати водночас за себе і «за того хлопця». Хоча принаймні наразі в парламент ходитимуть усі: досвідчені депутати знають, що краще бути присутнім у ситуаціях, коли розглядаються вирішальні питання (формування більшості й уряду), нові ж поки щиро гадають, що відвідувати сесійну залу щодня — це їхній прямий обов'язок.
Але проблем вистачає не тільки в суто «технічних» питаннях. Здавалося б, проста проблема — розташування депутатів у залі (кожен має своє місце, а депутати від фракцій, як правило, сидять поруч) — стала причиною демонстраційного виходу представника БЮТу Олександра Турчинова із засідання депутатської групи з підготовки сесії парламенту. Мотивував своє рішення Олександр Валентинович тим, що Партія регіонів і «Наша Україна» об'єднались в питаннях розсаджування і утворення парламентських комітетів. Зрозуміло, що на загальному тлі процесу утворення коаліції, цей демарш, можливо, не відіграє вирішальної ролі, але він вказує на наявність неузгодженостей між учасниками майбутньої «помаранчевої» коаліції. Масла у вогонь доливає лідер «регіоналів» Віктор Янукович, який в понеділок на зустрічі із заступником держсекретаря США Девідом Картером заявив: «Без нашої партії неможливо утворити стабільну, ефективну коаліцію. Будь-яка інша коаліція приречена на поразку». Хоча, як свідчить досвід, там, де в політиці зіштовхуються найбільші суперечності, там можливе позитивне вирішення питання. Тому те, що між БЮТ, СПУ та «Нашою Україною» постійно «бігає чорна кішка», є показником: коаліція розбудовується. Загалом, учинок БЮТ на засіданні підготовчої групи не спинив депутатів: про розподіл зали й збільшення кількості комітетів усе-таки домовились. Пропонується їхню кількість збільшити на п'ять (знову сакральне число).
Та найскладніше попереду. Попри те, що від сьогодні наберуть чинності конституційні зміни, внутрішньопарламентські відносини регулюватимуться за регламентом, що дістався у спадок від минулого скликання. З іншого боку, відсутність повноцінного Конституційного Суду ставить Верховну Раду у ще більшу залежність від політичних домовленостей.
Проте найголовнішим є те, що переговори тепер обмежені часовими рамками. Наразі парламентарям «включили лічильник» — або протягом місяця вони утворюють коаліцію, або ж, дружніми рядами, точніше списками, ідуть на перевибори. Але, крім того, Президент має право розпустити парламент, якщо протягом двох місяців від дня утворення коаліції депутати не сформують уряд. Якщо, за українською традицією, депутати тягнутимуть до останнього, тобто уряд утворять лише через три місяці наприкінці серпня, вони зіштовхнуться з іще однією загрозою — залишитися без відпустки. Бо відповідно до Конституції, наступна сесія відкривається у перший вівторок вересня — через тиждень після останнього терміну формування уряду. Власне, стимул домовитись є, було б лише бажання.

Богдан ПЕТРЕНКО
також у паперовій версії читайте:
  • ТИМОШЕНКО + МОРОЗ + ? = ?
  • КОМУ БУТИ НЕПОПУЛЯРНИМ?
  • ПРОФСПІЛКИ ПРОТЕСТУЮТЬ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».