Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СПОРТ
ДВІ ПЕРЕМОГИ ДО МЕДАЛЕЙ
В українській чоловічій баскетбольній суперлізі стартували вирішальні поєдинки в боротьбі за чемпіонство й бронзові нагороди. Перші кроки до вершин зробили маріупольський «Азовмаш» і южненський «Хімік». Тепер підопічним Рімаса Гірскіса і Звєздана Мітровича для виконання своїх завдань достатньо перемогти БК «Київ» і «Черкаських мавп» ще двічі. Завдання гостей у других поєдинках теж було очевидним — реванш вирівнював рахунок серії і змінював фаворита в парі, адже третій і четвертий (якщо така потреба буде) поєдинки відбуватимуться в Києві і Черкасах.

Ще перед початком фінальних зустрічей експерти стверджували, що в жодному протистоянні тотального перевантаження однієї з команд не буде. Фахівці мали рацію — перевага переможців перших матчів не сягнула й десятка очок, ситуація на майданчиках у Маріуполі і Южному була напруженою від перших до останніх хвилин.
БК «Київ» мав одну проблему — кадрову. Фізичний стан Майкла Гарріса, який травмувався в протистоянні з «Хіміком», зробив проблематичною участь американського форварда в першій зустрічі. Натомість господарі особливих ускладнень у виборі виконавців не мали.
«Київ» програв спірний м'яч, після чого господарі паркету захопили ініціативу і за дві з половиною хвилини здійснили ривок — 9:1. Ренато Паскуале взяв тайм-аут, проте Ель-Амін ще раз відзначився, перш ніж у «вовків» вистрілили Ніколіч і двічі — Яйло (обидва після швидких проривів). Ще одне влучання Гріра, і рахунок зрівнявся, а динамічна рівновага трималася аж до останньої хвилини чверті, коли Ель-Амін і Скутельник оформили невелику перевагу «Азовмаша» — 19:13.
У другій десятихвилинці в складі «жовто-зелених» з'явився Буцький, і це дещо пригальмувало суперника, а зусилля Гріра і Ніколіча призвели до того, що напружуватися довелося вже «Азовмашу». Результативними влучаннями закінчуються проходи Ярутіса і Скутельника, відповідь киян — надрезультативність Ніколіча і активність Ніссіма з Кецманом.
За рахунку 31:27 Рімас Гірскіс бере хвилинну перерву, проте столичні баскетболісти не перестають тиснути, і завдяки фантастичному триочковому Лебедєва (метрів з семи) і штрафним Гріра на велику перерву клуби йдуть за симовлічної переваги «синьо-білих» — 39:37.
Друга половина розпочалася дуеллю Ель-Аміна і Ніколіча — найрезультативніших баскетболістів у своїх командах. Халіду допоміг Ліщук, а ось Горану — Кецман, який спочатку скоротив відставання до мінімуму, а згодом, ефектно перехопивши м'яча в Ліщука, організував швидкий відрив, і БК «Київ» уперше (як з'ясувалося згодом, ненадовго) вийшов вперед — 47:48.
Маріупольці влаштували спурт у відповідь, організаторами його стали Байрамович і Хижняк. Джованноні «розбавляє» атаку суперників своїм триочковим і перед останньою десятихвилинкою табло фіксує — 59:54.
У середині четвертої чверті після гарячих подій під щитом БК «Київ» «завелися» обидві команди, але на користь це пішло тільки «Азовмашу», баскетболістів якого палко підтримувала публіка, що влаштувала аншлаг. На певному етапі перевага господарів стала двозначною, після чого наставник «вовків» Ренато Паскуале навіть не налаштовував своїх підопічних на тактику фолів — команди так і дограли спокійно, сирена зафіксувала рахунок 78:71 на користь претендента на титул.
Післяматчевий коментар італійського головного тренера столичної команди був таким: «Фізично дуже складна гра, переможцем у якій стала команда, котра краще реалізовувала двоочкові кидки. Тактика «Києва» багато в чому залежить від цього компонента, тож я не можу бути задоволеним тоді, коли мої підопічні реалізовують лише 42 відсотки спроб з середньої дистанції. Дуже добре діяв суперник, захист якого іноді не давав нам змогу вкластися у 24 секунди, відведені на атаку. Нам удалося виграти підбирання, але втілити цей фактор у результативні швидкі прориви не cудилося».
Наставник переможців Рімас Гірскіс зосередився на психологічних аспектах матчу: «Перша гра фіналу завжди складніша для господарів, які фактично не мають права на помилку. Саме цей факт призвів до того, що баскетболісти «Азовмаша» були дещо скутими, це особливо стосується двох стартових чвертей. Саме так можна пояснити велику кількість промахів з далекої дистанції, що мене не влаштовує, але в цьому варто побачити резерв, за рахунок якого можна додати».
Протистояння в Южному на Одещині було не менш захопливим. Підігрівали передматчеву атмосферу повідомлення про проблеми зі здоров'ям одразу в трьох южненців (Дойчина, Агафонова та Земліча), які в останньому півфінальному протистоянні проти «Києва» дістали травми. Земліч останнім часом далекий від своєї оптимальної форми, а от відсутність двох високих гравців буквально заморожувала передню лінію «Хіміка». На щастя для господарів першого матчу, лікарі команди зуміли підняти на ноги таку потрібну «артилерію» Звєздана Мітровича.
Паралелі з головним фінальним протистоянням доходили аж до рахунку — як і в Маріуполі, у першій чверті фіксували рахунок 13:13, а десятихвилинка завершилася з незначною перевагою господарів — 21:19. На велику перерву «хіміки» і «мавпи» пішли за рахунку 45:40, а перед останнім ігровим відтинком табло зафіксувало восьмиочкове відставання гостей — 59:51.
З перших хвилин завершальної чверті черкащани повністю заволоділи трисекундною зоною суперника, що призводить до дуже «слизького» рахунку — 61:56. Головний тренер «Хіміка» Звєздан Мітрович без вагань бере хвилинну перерву й замінює Джурича на Агафонова. Шубара вирішує не доводити м'яч до передньої лінії і влучає з шести метрів — 66:58. У потрібну мить очки для своєї команди здобувають Гуртовий і Чірич, рахунок же аж надто непереконливий — 66:63. Чарльз Госа кидком з периметра міг вирівняти рахунок, але м'яч не торкається навіть конструкції щита. Цей епізод став останньою хвилею потужного ривка черкащан. Фінальний ігровий акорд — 8:2 на користь господарів. Загальний рахунок матчу — 72:65.
Напередодні відбулися другі матчі серій. За будь-якого результату цих поєдинків треті зустрічі найкращого українського квартету побачать уболівальники Києва і Черкас 28 травня.

Антон ШУЛЬГА
також у паперовій версії читайте:
  • ФІАСКО ГОСПОДАРІВ
  • ПОВЕРНЕННЯ «ДІДУСЯ»
  • ЇХ ЧЕКАЄ ПАРИЖ
  • БІЙ ВІДКЛАДЕНО
  • ПЕРЕМОЖНИЙ СТАРТ УКРАЇНЦІВ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».