Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СПОРТ
ЧЕМПІОНИ ЖИВУТЬ У ДОНЕЦЬКУ
У другому поєдинку за золоті нагороди чемпіонату України з футболу донецький «Шахтар» у протистоянні з київським «Динамо» відстояв чемпіонський титул. Перша зустріч, яка відбулася 10 травня, закінчилася внічию — 2:2. Настав час вирішального матчу, нічиєї в якому бути не могло. Хоча основний час знову не виявив переможця, додаткова тридцятихвилинка розставила всі крапки над «i». Донецьк знову став футбольною столицею України, як мінімум, ще на рік.

Склади суперників, порівняно з першим матчем, зазнали деяких змін. Більше вони стосувалися динамівців. Найголовніша несподіванка — поява на полі бразильця Клебера замість Мілевського, котрий у попередній зустрічі забив один із двох м'ячів у ворота донеччан. У стартовому складі також вийшов Каддурі замість Несмачного, Ротань змінив Белькевича, а Єщенко — Родольфо. У лавах гірників спостерігалося лише дві перестановки. Фернандіньйо замінив травмованого Матузалема, а Елано — Жадсона.
Очевидно, наслухавшись після першого протистояння від тренерів не зовсім приємних слів, захисники обох команд взялися за розум, у результаті чого в першому таймі відчувався гострий дефіцит голевих моментів — захист повністю переважав атаку. На початку гри команди, щоправда, обмінялися небезпечними атаками. Спочатку в Чигринського вийшла гостра передача на Брандао, але бразилець з м'ячем не розібрався, а потім «вистрілив» Ребров — м'яч після гарматного удару з-за меж штрафного майданчика влучив у стійку воріт. Це була далеко не остання спроба Сергія забити гол саме таким чином. Надалі одним із найактивніших учасників гри був Елано. На 21-й хвилині він увірвався до штрафного майданчика і впав не без допомоги Єщенка, схоже, без порушення не обійшлося, але арбітр зустрічі Любош Міхел, який змінив іншого «іноземця» — англійця Беннета, не тільки не вказав на одинадцятиметрову позначку, а й показав жовту картку бразильцю за симуляцію. Сумнівне рішення, та й загалом не найкращий матч Любоша — чимало фолів з обох боків він, із невідомих причин, не помічав. Потім Елано двічі небезпечно виконував стандарти. Спочатку штрафний на голову Чигринського, але м'яч пішов вище від воріт, а на 28-й хвилині бразилець спробував виконати кутовий в стилі Валерія Лобановського, але м'яч опустився на сітку згори. На сороковій хвилині він ледь не випередив Шовковського. І все ж у першому таймі гра йшла практично без воріт, за невеликої територіальної переваги «Шахтаря».
Другий тайм команди почали веселіше і передовсім це стосується гравців «Шахтаря». Спочатку на 47-й хвилині все той же Елано з правого флангу перевів м'яч у центр на Брандао, який його обробив і відразу вдарив по воротах — снаряд просвистів поруч зі штангою. На 50-й хвилині стовідсотковий шанс був у Маріки, який у штрафному майданчику зіграв на випередження, вийшов сам на сам з голкіпером і м'яко спробував перекинути його, але м'яч пролетів вище від воріт. Скориставшись хвилинним розчаруванням донеччан, динамівці провели небезпечну атаку. Клебер отримав м'яч поблизу воріт суперника і віддав під удар на Шацьких. Проте Максим не зміг як слід розпорядитися м'ячем. Знову «вистрілив» Ребров, але м'яч потрапив у когось із захисників і пішов на кутовий. В ці хвилини гірники були активнішими, краще контролювали м'яч, і на 59-й хвилині їхній тиск утілився у взяття воріт. Фернандіньйо з лівого флангу віддав розкішний пас на Елано, який потужно пробив — Шовковський відбиває цей удар, але м'яч потрапляє до Маріки, котрий влучає у штангу. Від неї шкіряна куля відлітає до Елано, який цього разу не б'є, а трохи проходить уперед і м'яко закидає м'яч на голову Мариці й румун кивком переправляє м'яч в сітку — 1:0!
Після результативної атаки гірники ще хвилин п'ять за інерцією грали футбол. Міг забити красень-гол дальнім ударом Фернандіньйо, а потім вони притиснулись до своїх воріт, розраховуючи лише відстояти нічию. Грати залишалося ще чимало часу. Динамівці, побачивши, що їм дають простір, перехопили ініціативу (особливо після виходу Мілевського), і, починаючи з 70-ї хвилини, могли тричі відзначитися. Спочатку черговий дальній удар Реброва з величезними труднощами парирував Шуст, а добити було нікому. Потім на 76-й хвилині Мілевський отримав м'яч у штрафному майданчику, розвернувся (за його діями спостерігали захисники) і відправив його в «дев'ятку» — вище від воріт. Через хвилину м'яч підхопив Гусєв і метрів з двадцяти вистрілив у нижній кут поруч зі штангою. Нарешті, за справу взявся ще один гравець, який вийшов на заміну — Родольфо. Отримавши м'яч у штрафному майданчику суперника, просунувся уперед і вдарив так, що Шуст навіть не зреагував — 1:1, і все починається спочатку. Відразу ж Луческу робить заміну, яка в результаті стане вирішальною, але значно пізніше. Замість Маріки на поле виходить Джуліус Агахова. Після цього гра вирівнялася. На 86-й хвилині міг вирішити долю матчу Ребров, який з близької відстані пробив невлучно. Останній шанс змінити результат у основний час втратив Шацьких, котрому знову не пощастило продемонструвати техніку і обробити м'яч на небезпечно близькій відстані від воріт суперника. У підсумку нічия в основний час, якою команди підтвердили рівність сил у цьому чемпіонаті. Можна сперечатися про загальний рівень наших грандів і місце в когорті провідних європейських клубів, але між собою він приблизно однаковий. Залишалося з'ясувати, кому дістанеться чемпіонський титул.
Як ми знаємо, більше поталанило «Шахтарю». Як здалося, донеччани зберегли трохи більше сил і енергії на овертайм. На де-в'ятій хвилині першого додаткового тайму Фернандіньйо подав кутовий, Агахова вирвався з-під опіки Шацьких і відправив м'яч головою під поперечину. Воістину золотий м'яч. Хоча наприкінці тайму «Динамо» зусиллями Мілевського створило два небезпечних моменти, на більше киян не вистачило. Утім, у останні хвилини додаткового часу, коли Шовковський залишив свої ворота і прибіг до штрафного майданчика суперника, стовідсотковий момент мав Родольфо, який бив упритул головою, але не влучив. Тож цілком закономірні 2:1 і Донецьк святкує, адже «Шахтар» знову чемпіон!
На післяматчеву прес-конференцію Анатолій Дем'яненко і Мірча Луческу прибули з різним настроєм.
Анатолій Дем'яненко, головний тренер «Динамо»:
— Засмучений тим, що ми програли. Та сезоном загалом я задоволений. У чемпіонаті було чимало гарних матчів. Ті ж два поєдинки в Донецьку з «Шахтарем» і «Металургом», а також фінал Кубка України. Звичайно, якби в нас наприкінці сезону не було такої кількості матчів через три дні на четвертий, то в хлопців залишилося б більше фізичних сил на цю гру. Такі поєдинки грають до першої помилки і сьогодні, на жаль, помилилася наша оборона. Я вдячний хлопцям за самовіддачу.
Мірча Луческу, головний тренер «Шахтаря»:
— Я щасливий. Мені двічі вдалося виграти чемпіонат України. Порівняно з минулою першістю, коли розрив між нашими командами дорівнював семи очкам, цього разу все вирішив золотий матч. Я вибачаюсь перед футболістами, що я на них нагримав у ході поєдинку і всього чемпіонату, але це було потрібно, аби вони не втрачали концентрацію. У першому таймі динамівці грали потужно, але ми забили гол першими і Маріка міг забити й другий. «Динамо» свій гол також заслужило, граючи активно в атаці. У додатковий час гра йшла до першої помилки, якої припустилося «Динамо», а ми — використали.

Михайло ГЕРАСИМЕНКО
також у паперовій версії читайте:
  • 0:6, 1:9... ФІНІШ СЬОГОДНІ...
  • ПРОЩАВАЙ, ЛІДЕРСТВО!
  • Комітет з контролю за наркотиками оголошує конкурс на заміщення вакантних посад державних службовців.

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».