Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА КУЛЬТУРА
ЧИ ВШАНУЄ ЗЕМЛЯКА ЙОГО РІДНЕ МІСТО?
Полтавська громадськість висловлює стурбованість долею одного з міських будинків, що на вулиці Артема. Непрезентабельна одноповерхова споруда зі стінами майже метрової товщини несподівано опинилася в центрі уваги полтавців. Правда, далеко не всі городяни, навіть хто щодня проходив повз будинок, навколо якого наразі зчинили галас кілька громадських організацій, напевне можуть стверджувати, що багато знають про цю старовинну муровану споруду. А історія її справді цікава, бо пов'язана з ім'ям відомого земляка полтавців — Симона Петлюри.

Майбутній головний отаман армії УНР та голова її Директорії, який згодом став на чолі українського уряду в екзилі, народився 1879 року в Полтаві. Його батьки мали невеликий шмат землі на місці, де нині перехрещуються вулиці Зигіна й Артема. Стояли там два будинки, переказують місцеві краєзнавці, та господарча споруда. Точніше — стайня. На початку 70-х років уже минулого століття полтавська влада знесла два будинки, де жив С. Петлюра з батьками та сестрами, а на тому місці побудували звичайну «хрущовку»-пятиповерхівку (на фото). У колишню «петлюрівську» стайню з незапам'ятних часів заселили десять полтавських сімей, які жили там ще донедавна.
На знесення «петлюрівських» житлових будинків громадськість обласного центру тоді відреагувала байдуже: по-перше, за радянських часів збурювачі громадського спокою закінчували свій шлях або в буцегарнях, або в «психушках», по-друге, імідж С. Петлюри був надовго зіпсований радянською історіографією.
Інтерес до постаті свого земляка у свідомість полтавців повернувся, коли Україна виборола незалежність. Кілька разів патріотично налаштовані представники міської громади порушували питання про увічнення пам'яті
С. Петлюри в його рідному місті. Але марно: ідеологічні розбіжності поміж полтавців заважали міській владі ухвалити позитивне рішення. Прихильникам таланту командувача «синьожупанних» та пропагандистським здібностям українського політика часів Директорії не вдалося домогтися ані спорудження пам'ятника С. Петлюрі, ані бодай перейменування однієї з вулиць на його честь.
Тепер у Полтаві має зникнути останнє матеріальне нагадування про знаного земляка полтавців. Днями розбирати колишню стайню заходилося підприємство «Сучасний дім», яке зводить нові красені-будинки в центральній частині міста. Один з них уже збудували поряд з останнім будинком з маєтку родини С. Петлюри. Стайня — прихисток для десяти полтавських сімей — опинилася в зоні забудови, і її почали зносити, попередньо відселивши тих, хто там жив.
Дізнавшись про руйнування пам'ятки, до керівника Полтавської облдержадміністрації Степана Бульби звернулися активісти об'єднання «За чесну владу на Полтавщині», обласного відділення Спілки українських офіцерів та товариства політв'язнів і репресованих. Голова комітету «За чесну владу на Полтавщині» Володимир Степанюк розповів кореспондентові «ДУ», що активісти вимагають, якщо вже не можна призупинити знищення будівлі, то хоча б встановлення на тому місці пам'ятного знака. У такий спосіб можна увічнити пам'ять людини, яка залишила незгладимий слід в історії України, якою пишаються патріотично налаштовані полтавці. Але відповіді від влади ініціатори звернення поки не дістали.
Вони нагадують, що знищення будівлі, яка належала родині
С. Петлюри, відбувається напередодні 80-ї річниці його трагічної загибелі. Як відомо, С. Петлюра був вбитий у Парижі російським агентом 26 травня 1926 року. До речі, перебуваючи у Франції з офіційним візитом, Віктор Ющенко відвідав цвинтар, де поховано Симона Петлюру. Президент України поклав квіти на його могилу — «українського патріота, який боровся за незалежну Україну, помер в еміграції і чиє ім'я на Батьківщині довгі роки старанно замовчувалося або очорнялося». Полтавські активісти, котрі виборюють право на увічнення пам'яті свого земляка, принагідно нагадали місцевій владі, що 19 листопада 2005 року в радіозверненні до народу В. Ющенко сказав: « На його могилі я думав про сотні тисяч українців, які боролися за незалежність і вірили, що Україна відбудеться». Чи почули ці слова в Полтаві?

Олександр БРУСЕНСЬКИЙ
також у паперовій версії читайте:
  • «ВЕСНЯНИЙ ЕКСПРОМТ» ІЗ ЯНГОЛАМИ
  • МАНДРІВНИЙ ТЕАТР ГАСТРОЛЮЄ ПО УКРАЇНІ
  • ПРО МЕТУ В ЖИТТІ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».