Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА УКРАЇНА І СВІТ
БРИТАНСЬКИЙ ПРЕМ'ЄР «СПОКУШАЄ» СТУДЕНТІВ
Усім відомий високий рівень американських університетів. Навчатись там мріють багато молодих людей з усіх континентів. Університети США, як пилососи, усмоктують найкращі таланти з усіх кутків земної кулі. І ось британський прем'єр Тоні Блер кинув їм виклик. Він оголосив, що протягом найближчих п'яти років кількість іноземців, які претендуватимуть на дипломи Оксфорда, Кембриджа та інших відомих британських університетів, збільшиться на 100 тисяч.

Коли п'ять років тому Блер пообіцяв, що до 2005 року у Великій Британії буде на 75 тисяч більше закордонних студентів, йому мало хто повірив. І справді, прем'єр помилився, оскільки результат значно перевершив сподівання. Нині в британській вищій школі навчається 300 тисяч іноземців — більше, ніж будь-де у світі, окрім США.
По той бік Атлантики іноземних студентів майже вдвічі більше (575 тисяч), але цифра неухильно зменшується. Відколи Джордж Буш оголосив війну проти терористів, на навчання в Америку перестали приїздити студенти з Близького Сходу. Усе менше мусульман з інших країн та регіонів виявляють бажання здобувати освіту в США. Велика Британія тепер хоче їх перехопити.
На кону — мільярди доларів, які іноземці готові викласти, аби отримати диплом престижного університету. Ідеться про «грубі гроші»: щороку тільки як оплата за навчання до британських університетів надходить сума, еквівалентна 10 мільярдам доларів. Але ще більше значення має політичний й економічний вплив. Фредерік Вінсент, речник Європейської комісії з освіти, переконаний: «Завдяки наявності серед провідних бізнесменів і політиків світу випускників своїх університетів Велика Британія може сподіватися на корисні контракти й політичну прихильність». Ось чому в розвиток і популяризацію британських університетів вкладають гроші не тільки британський уряд, а й провідні концерни, такі як «BP», «GlaxoSmithKline» чи «British Aerospace».
Хоча про це і не говорять відверто, але Тоні Блер сподівається, що частина найталановитіших випускників залишиться в Об'єднаному Королівстві. А щоб так сталось, прем'єр пообіцяв впровадити для них всілякі заохочення. Одним з них є гарантоване право на працю, принаймні протягом року після здобуття диплома.
У Європі суперниками Великої Британії в боротьбі за симпатії закордонних студентів залишились лише Німеччина й Франція. Кожна з цих країн має свої принади. У німецьких вищих навчальних закладів — досконале реноме у сфері навчання з технічних спеціальностей, але суттєвим бар'єром є мова, яка за популярністю програє англійській. У Франції у виборі навчального закладу не завжди вирішальним фактором є рівень викладання. Представник міністерства освіти країни Франсе Моретте визнає: «Серед 250 тисяч закордонних студентів більш як половина походить з колишніх французьких колоній в Африці. Навчання їм оплачує Франція. Це один з найефективніших способів зберегти французький вплив на Чорному континенті».
Але попри всі зусилля неангломовних країн, англійська поширюється і вже домінує серед найуспішніших студентів. Найвагоміший внесок у поширення цієї мови зробила Азія. Ще 20–30 років тому найбільше іноземців в американських університетах було з Латинської Америки. Тепер їх випередили індуси (80 тисяч), китайці (62 тисячі), корейці (52 тисячі) і японці (41 тисяча). Незважаючи на близькість Мексики до США, звідти щороку на навчання прибуває лише 11 тисяч студентів.
З погляду стратегічної перспективи Вашингтон ніби сам готує собі суперників, бо країни Східної Азії стають найгрізнішими економічними конкурентами Сполучених Штатів, особливо завдяки різкому зростанню кількості науковців й інженерів. Але уряд має на процес незначний вплив. Дві третини іноземних студентів у США самотужки оплачують навчання. І це — чималі кошти (майже 20 тисяч доларів щороку). Гранти американського уряду отримує лише кожен сороковий іноземний студент. За симпатії іноземців американські університети запекло змагаються, особливо ті з них, чия репутація не є найкращою. Наприклад, Гарвард посідає лише 16-е місце серед університетів США за кількістю іноземних студентів.
Суперником Сполучених Штатів хоче стати Австралія, де вже навчається 250 тисяч студентів з-за кордону, перш за все з Південно-Східної Азії. І в цьому випадку головним аргументом є можливість досконало оволодіти англійською і таким чином отримати доступ до глобальної економіки.
Що стосується України, то вона може стати популярним місцем навчання іноземців за окремими спеціальностями, лише різко піднявши рівень освіти і поширюючи викладання англійською мовою. Але в будь-якому разі в найближчому майбутньому цього не станеться, тож іноземці не підтримуватимуть нашу освіту фінансово.

Петро ПЕТРІВ
також у паперовій версії читайте:
  • УСАМА БЕН ЛАДЕН ЗНОВУ НА ТЕЛЕЕКРАНАХ
  • СНД: ОБ'ЄДНАННЯ «ЗАКЛЯТИХ ДРУЗІВ»?
  • МАССАЧУСЕТС ІНІЦІЮЄ ЗМІНИ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».