Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СПОРТ
ІСПАНЦІ ХОТІЛИ... АЛЕ НЕ ЗМОГЛИ
Друга пара півфіналістів Ліги чемпіонів «Вільярреал» — «Арсенал» задовго до початку стартової зустрічі потрапила в «тінь» інших дуелянтів — «Мілана» та «Барселони», що, втім, не дивно. Адже обидва клуби до стадії 1/2 фіналу турніру дісталися уперше у своїй історії. Тому явного фаворита у цій парі не було.

Тиждень тому на «Хайбері» гол Коло Туре приніс мінімальну перемогу «канонірам», які розуміли, що на Піренеях їх очікує непростий поєдинок. Той-таки Хуан Роман Рікельме напередодні повторної зустрічі обіцяв, що «Вільярреал» пройде англійців. «Якщо ми не дійдемо до фіналу, через кілька років про нас ніхто не згадає. Ми розуміємо, що в пам'яті людей залишаються тільки переможці. Тому ми не хочемо, аби нас забули»,— заявив аргентинський півзахисник. Щоправда саме він, як виявилось пізніше, зробив усе, аби його команду забули.
У дебюті зустрічі відчувалось, що суперники побоюються одне одного, тому вболівальники, які заповнили «Ель Мадригал», нудьгували. На десятій хвилині серйозної втрати зазнав «Арсенал». Метью Фламіні потягнув м'яз, на його місці з'явився Гаель Кліши. Проте змін у картину зустрічі ця заміна не внесла. Перший більш-менш небезпечний момент створили господарі. Рікельме на фланзі обіграв суперника і відправив його до лівого кута воротарського майданчика на Соріна, але той пробив прямо в руки Йєнсу Леману. Загалом, перевага, як територіальна, так і у володінні м'ячем, була на боці господарів поля. Франко, Арруабаррена, Форлан... кожен із цих футболістів зробив свою спробу потурбувати воротаря англійців, але марно: або вчасно втручалися захисники гостей, або господарям не вистачало влучності. До речі, невелика ремарка: Йєнс Леман (той самий, якому наставник збірної Німеччини пообіцяв «перший номер» на Чемпіонаті світу-2006) вийшов на поле фактично у статусі рекордсмена Ліги чемпіонів. До цього моменту він не пропускав м'яча упродовж 654 хвилин, тоді як абсолютний рекорд за цим показником належав голландському голкіперові «Манчестер Юнайтед» Едвану ван дер Сару (658 хвилин). Саме так — належав, адже Леман зберіг свої ворота у недоторканності й в цій грі. Щодо небезпеки, то справді гострий епізод виник біля воріт гостей на 43-й хвилині: Вента зробив прорив правим флангом, зробив чудову передачу на Франко і лише феноменальна реакція 36-річного Лемана не дозволила відзначитися Гільєрмо Франко. Йєнс вдало зіграв ногами. Ось так минули перші 45 хвилин: за помітного домінування «Вільярреала» і фактично без гострих контратак «Арсенала». Тож російський рефері Валентин Іванов відправив команди на відпочинок за нічийного рахунку — 0:0. Одначе такий результат не влаштовував піренейський клуб, адже на туманному Альбіоні тиждень тому «жовта субмарина» пропустила один «сухий» м'яч у власні ворота.
За п'ятнадцять хвилин гра поновилась... і чи не одразу припинилась: на газоні «Ель Мадригал» з'явився «спринтер», котрий встиг перетнути впоперек все поле перед тим, як його спинили представники охорони. Цікаво, що уболівальник був одягнений у футболку збірної Аргентини, а у руках тримав футболку «Барселони» з написом Анрі, причому останню він, пробігаючи, намагався віддати саме французькому нападникові англійської команди. Як би там не було, але витівка уболівальника не завадила господарям як слід взятися до справи. Форлан прорвався до воріт англійців, але Леман вдало зіграв на виході. Через хвилину в епіцентрі уваги опинився Франко, котрий випередив усіх конкурентів у боротьбі на другому поверсі, але м'яч після його удару пролетів поруч із бічною стійкою.
Прихильники піренейської команди вкотре схопилися за голову на 65-й хвилині, коли Форлан не влучив у порожні ворота. М'яч після його удару струсонув поперечину. Після такого епізоду в іншої команди могли б опуститися руки, але не у «Вільярреала». Іспанці продовжили атакувати і навіть забили, але з положення поза грою. «Арсенал» намагався будь-що втримати нічию — до 75-ї хвилини каноніри примудрилися жодного разу не потрапити в чужі ворота, а господарі не реалізували щонайменше два стовідсоткові голеві моменти. Та це були лише «квіточки» для нервової системи прихильників «Вільярреала».
Справжній стрес вони пережили на останній хвилині матчу. Кліші забороненим прийомом зупинив у власному штрафному майданчику Хосе Марі. Іванов реагує безапеляційно — пенальті! Йєнс Леман проти Рікельме — дуель голкіпера і пенальтиста. Німецький воротар знову врятував своїх партнерів, здавалося б, у катастрофічній ситуації. Одинадцятиметровий удар він упевнено парирував перед собою, а захисники швидко вибили м'яч за межі штрафного майданчика. Заключні хвилини доданого арбітром часу рахунку не змінили і «Арсенал» виходить до фіналу, тим самим, переписуючи власний рекорд у найпрестижнішому клубному турнірі Старого світу. Хто стане суперником команди Арсена Венгера у Парижі, ми мали дізнатися після вчорашньої повторної зустрічі між «Барселоною» та «Міланом», розповідь про яку ви зможете прочитати у наступному номері «ДУ».

Михайло ГЕРАСИМЕНКО
також у паперовій версії читайте:
  • ДО ФРАНЦІЇ — ЧЕРЕЗ ДЖОРДЖІЮ
  • ЧЕМПІОНСЬКИЙ ФІНІШ ШУМАХЕРА
  • ПРЕЛЮДІЯ ПЛЕЙ-ОФ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».