Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СВІТ: ЩО? ДЕ? КОЛИ?
2005-Й — «ЧОРНИЙ РІК» МАС-МЕДІА
Минулий рік забрав життя найбільшої кількості журналістів, що загинули під час виконання професійного обов'язку за останні 10 років. Організація «Репортери без кордонів» оприлюднила доповідь, у якій зазначено, що 2005 року у світі вбито 63 репортери і п'ятеро інших співробітників медіа. Крім того, не менш як 807 журналістів затримано, 1308 зазнали нападів або погроз, а проти 1006 засобів масової інформації була застосована цензура.

У документі наголошується, що в поточному році вже загинуло 19 працівників засобів масової інформації, а 120 журналістів нині перебувають у в'язницях. Найбільший «врожай» збирає Ірак, де від початку війни в березні 2003 року загинуло 87 працівників медіа, двоє зникло, а 38 викрадено, з них п'ятеро — убито. На другому місці — Філіппіни. Тут 10 відсотків убивств журналістів стали приводом для серйозних розслідувань, але тільки невелика частина обвинувачуваних сіла на лаву підсудних.
Організація «Репортери без кордонів» — третя організація, що оприлюднила свої висновки дотримання свободи слова у засобах масової інформації у світі, а також статистику щодо кількості загиблих журналістів. У доповіді Міжнародного інституту преси, опублікованій в березні, йдеться про те, що у 2005 році під час виконання службових обов'язків загинуло 65 репортерів. Це 26 жертв на Близькому Сході і в Північній Африці (23 з них убиті в Іраку), в Азії — 20, у Північній і Південній Америці — 11 і по чотири в Африці і Європі. А в Індії, Гаїті й на Філіппінах влада найчастіше зовсім відмовляється від призначення слідства за фактом смерті журналістів. Особливу стурбованість викликає ситуація зі свободою слова в Китаї й Венесуелі.
За даними ж Міжнародної федерації журналістів, торік під час виконання службового обов'язку загинуло 150 кореспондентів, що є найбільшим показником за всі роки. Всі вони стали жертвами військових конфліктів, замовних убивств, природних катаклізмів і нещасних випадків. На думку цієї організації, яка об'єднує близько 500 тисяч працівників медіа з 110 країн, професія журналіста стає усе небезпечнішою. Автори доповіді наводять цифру — майже 90 убитих репортерів, причому більшість — на замовлення політиків, представників напіввійськових сил або злочинців.
також у паперовій версії читайте:
  • ЛАТВІЙСЬКОГО СПІКЕРА ПОЗБАВИЛИ ПОСАДИ
  • ЗААРЕШТОВАНО ВАТАЖКА МАФІЇ
  • ВИБУХ У ПАКИСТАНІ
  • МОЛОДЬ У ФРАНЦІЇ НЕ ПРИПИНЯЄ ПРОТЕСТІВ
  • ІРАН ОПАНУВАВ ЯДЕРНІ ТЕХНОЛОГІЇ
  • ВИННИХ ЗАСУДЖЕНО

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».