Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА БУДЬТЕ ЗДОРОВІ!
ЦІЛЮЩА СИЛА ДЕРЕВ
Ще в давні часи люди знали, що в деревах зберігається велика міць, а їхні соки несуть з собою життєву силу. Дерева випромінюють енергію, яка благотворно впливає на людський організм. Завдяки цій енергії можна заспокоїти нерви, позбутися страхів, поліпшити настрій, сповнитися оптимізму й навіть пом'якшити перебіг деяких захворювань.

Кожне дерево має свою цілющу силу: одне заспокоює головний біль, інше — ревматизм. Треба тільки знати, яке саме дерево є для вас найкращим терапевтом — сосна, дуб, а можливо, горобина? Дослідження засвідчили, що деревами, які віддають енергію людям, є береза, дуб, сосна й клен. Нині успішно розвивається терапія з допомогою дерев, для чого дуже важливими є знання про їхні конкретні властивості. Прихильники однієї з наукових теорій стверджують, що близький контакт з деревом повертає людині втрачену енергетичну рівновагу.
Коли ж деревотерапія (так називається метод лікування) найбільш ефективна для людини? Учені з'ясували, що енергетичне поле дерева найсильніше впливає з квітня до жовтня. А щоб отримати максимум енергії, треба обняти дерево, як свого найкращого друга. А найкраще щодня або хоча б 2–3 рази на тиждень протягом 10–20 хвилин постояти, притиснувшись до дерева, торкаючись до нього лобом, долонями або босими ногами. Вибирати для цього треба здорові дорослі дерева. У думках бажано привітатися з «обранцем», попросити його поділитися цілющою енергією, і тільки потім починати лікувальні вправи. Деревотерапію добре підкріплювати вживанням відварів з листя, кори і квітів цих дерев.

«Жде мене берізка мила...»
От, скажімо, від спілкування з березою ви отримаєте неабияку радість. Це незвичайно добре, ніжне й співчутливе дерево, з дуже м'яким, лагідним, але в той же час сильним впливом. Береза у фольклорі символізує чистоту матері-природи. Випити її соку означало очиститися від усього злого, недоброго, злитися з первісною природою. Береза пробуджує в людині інтуїцію, покращує самопочуття, допомагає при невирішених проблемах. Контакт з цим деревом сприятливий для розвитку вміння орієнтуватися в складних ситуаціях. Якщо довго перебувати біля берези, то можна навчитися легко розпізнавати у своєму оточенні дружніх або недоброзичливих людей.
Найбільше життєвої енергії в берези весною. Саме до неї слід звертатися хворим, ослабленим і недужим. Вона полегшить болі, допоможе повернути втрачені сили, прискорить процес одужання. Під час контакту з березою в тіло людини немовби вливається тепла радість життя, тому для тих, хто перебуває в стані депресії — це найкращий лікар. У березовому гаю повертається світла дитяча віра в чудеса, можна легко примиритися з життєвими труднощами, а також з проблемами життя й смерті як з неминучими змінами літа й зими. Це лагідне дерево позбавляє страху перед майбутнім, від безплідних клопотів, даремних тривог. Особливо ефективно береза впливає на дітей, бо вони найбільше сприймають радість і доброту. Якщо разом із народженням дитини посадити берізку, то дерево, що зростає, буде для неї підтримкою й захистом.
Береза, що росте біля будинку, відганяє кошмарні сни. Благотворний вплив цього дерева людина відчуває протягом тривалого часу. Краще біля такого дерева жити поряд, а не приходити час від часу. Лише за постійної взаємодії воно може зцілювати. Крім того, березі завжди приписували здатність відганяти злих духів.
У народі спрадавна жила віра в чудодійність, священність дерев. Неабияку таємничу благодатну силу, вважали наші предки, має клен. Гадали, що його листя наділене цілющими, магічними властивостями. Божественну силу приписували і ясену. Побутувала також думка, що клен і липа символізують міцність вірного подружжя, то й намагалися саджати ці дерева біля свого обійстя. Священними деревами були також дуб, ліщина, калина, вишня, горобина, тому й красувалися вони біля всіх українських хат.

«Ефірні» дерева
А от ялина — єдине дерево, яке не спить взимку і здатне надавати енергетичну підтримку протягом року. Її енергія особливо доступна тим, хто відчуває менше сил у зимові місяці. Позитивну енергетику цього дерева можна відчути не одразу, а за деякий час, тоді на душі буде особлива свіжість і спокій. Можливо, що вплив ялини допоможе почати нове життя. Також вона допомагає контролювати емоції, налаштовує на філософський лад. Запах ялинової хвої дуже бадьорить, а дим від спаленої висушеної хвої — прекрасний засіб для обкурювання житла й очищення його від шкідливого впливу.
Корисний контакт і з сосною, яка приводить до ладу думки й почуття, послаблює стреси. Енергія сосни впливає на людину на відстані п'яти метрів від дерева. Запахи коріння і пахуща смола позитивно позначаються на лікуванні бронхітів. Соснова смола й витяжки з голок покращують кровообіг, заспокоюють нерви, полегшують відкашлювання. Завдяки ефірним оліям, що містяться в ній, смола чудово очищає верхні дихальні шляхи. Корисні також інгаляції, коли вдихають сосновий запах.
З давніх-давен синонімом сили була ялиця (піхта). Контакт з цим деревом допомагає позбутися песимізму та заздрості. Енергетика ялиці допомагає уникнути неспокою й прояснити майбутнє. З її стовбура, гілок та смоли ще в середньовіччя виготовляли ліки. Допомагали вони передовсім при різних запаленнях. Екстракти з ялиці застосовують у різних мазях для лікування ревматизму.

Будь здоровий, мов дуб
Справедливо називають царем природи дуб. Для наших предків він був священним деревом. До нього зверталися перед далекою дорогою і перед ухваленням важливих рішень, набратися снаги йшли до нього молодята та сивочолі старці, а хворі й ослаблені — здоров'я.
Нині благодійну силу дуба пояснюють наявністю потужного енергетичного поля, яке «заряджає» людину й активізує організм. Він додає життєвої сили, зміцнює психіку, добре активізує кровообіг і рух лімфи (завдяки цьому організм краще очищується). Відвар дубової кори зміцнює волосся, надаючи йому темнішого відтінку. Якщо людина почувається слабкою після фізичного навантаження або хвороби, корисно щодня по 4–5 хвилин постояти біля дуба і за тиждень стан її поліпшиться. Дуб просвітлює думки, допомагає краще зосередитися на роботі, зміцнює позитивні риси характеру.

Вільха, горобина, бук, вишня...
Енергія вільхи підтримує спіритичні сили. Одухотвореній людині буде комфортно поблизу неї, а її підсвідомість отримає нову силу. Вільха посилює містицизм, здібність до гадання, відкриває шлях до можливих контактів з майбутнім. Лікувальні властивості має й листя дерева, його відвар добре зміцнює ясна.
Позитивно впливає на людину контакт з горобиною, пробуджуючи бажання діяти, уникати помилок. Її біополе активізує позитивні сили, зміцнює силу волі (особливо, коли треба позбутися шкідливих звичок), поліпшує апетит і полегшує травлення. Енергія цього дерева єднає свідомість із підсвідомістю, тому життєві завдання стають чіткішими, виникає відчуття незалежності. А чай з плодів горобини заспокоює ревматичні болі, а також кольки в печінці та підшлунковій залозі.
Велику енергетику має бук, прогулятися по такому лісу — ніби в морі енергії скупатися. Бук позитивно впливає на уяву й мислення, очищає душу від важких переживань, негативних спогадів, а також допомагає сконцентруватися для вирішення проблем. Дерево з такою сильною енергетикою дуже пригодиться в боротьбі зі стресами та головними болями.
Ще в древніх віруваннях велику силу приписували вишні, яка допомагає закоханим та сімейним парам. Під час цвітіння вишні їм корисно деякий час побути поруч з нею, адже вона посилює еротизм і пробуджує почуття. Чай із висушених вишневих хвостиків полегшує кашель, а сік плодів регулює кров'яний тиск.
Якщо у вас розбите серце, ви втратили сенс життя і вас тривожать страхи, то обов'язково контактуйте з каштаном. У його тіні відчувається внутрішній спокій, накопичуються сили. З каштанової кори виготовляють препарати, які благотворно впливають на кров'яний тиск, а чай з листя допомагає при кашлі. Плоди каштана дуже цінні для лікування варикозного розширення вен та тромбофлебіту.
На думку представників народної медицини, такі дерева, як осика, тополя і в'яз, негативно позначаються на організмі людини, оскільки мають властивості вбирати в себе енергію людини. Тому тим, хто страждає на неврози і депресії, контактів з цими деревами треба уникати.

Підготувала Ганна ІВАНОВА
також у паперовій версії читайте:
  • ПОСАДІТЬ СМОРОДИНУ
  • ОБЕРЕЖНО: ВІРУС ГЕПАТИТУ МЕЖ НЕ ЗНАЄ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».