Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СОЦІАЛЬНА ПОЛІТИКА
І ЗНОВУ ПРО ДІТЕЙ ВІЙНИ
Наші дописувачі висловлюють різні погляди щодо закону про соціальний захист дітей війни, зокрема й такий, що народні депутати ухвалили його на популістській хвилі, не назвавши джерел фінансування (на реалізацію його треба 12 млрд грн). Виходячи з цього в Законі «Про Державний бюджет України на 2006 рік» записано, що він запроваджується поетапно. Власне, нині йде перший етап реалізації закону: надання пільг із оплати комунальних послуг. Розмір їх — 25% на людину. Пільги ці не поширюються на членів родини пільговика.

Як «видобути» ці пільги? Люди, через непоінформованість, беруть в облогу управління праці та соціального захисту населення. Цього, виявляється, робити не треба. Міністр праці та соціальної політики Іван Сахань розіслав у всі управління листи, згідно з якими ці пільги надають автоматично. На підставі бази даних Пенсійного фонду та Єдиного державного реєстру пільговиків складають списки дітей війни і передають житлово-комунальним організаціям. Присутність самого пільговика з купою документів не потрібна, бо цей статус надають за фактом народження у відповідний період (з 3 вересня 1927 р. до 2 вересня 1945 р.). Оскільки право на пільги настало з 1 січня 2006р., то й перерахунок вартості послуг буде проведено з цієї дати, як мовиться, «заднім» числом, бо зараз виконується технічний аспект роботи. Передбачається, що перерахунок буде завершено протягом квітня. Якщо станеться технічна помилка і людина не потрапить вчасно до списку, перейматися не треба: після уточнення їй обов'язково зроблять перерахунок з 1 січня.
До речі, наші дописувачі з Донеччини, інших регіонів запитують, чи правильно те, що для включення їх до списку пільговиків за категорією «діти війни» від них вимагають спочатку показати довідку про сплату комунальних боргів? Ні, неправильно. Пільги в цьому разі, як я сказала, надаються автоматично, за фактом народження. Багатьох дітей війни цікавить питання, коли вони одержать передбачену законом 30% доплату до пенсії.
Ми розповідали, що, ухвалюючи закон, депутати не підвели під нього фінансову базу. Тепер треба «знайти» не передбачені в бюджеті кошти. Спеціалісти схиляються до того, що це може бути з другого півріччя. Я кажу «може бути», бо у бюджеті чимало «дірок». Якщо комусь треба дати, то від когось — забрати. З 1 липня збігаються виплати двом категоріям пільговиків: учасникам бойових дій, іншим категоріям громадян, які підпадають під дію Закону «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» і дітей війни.
До того ж, є певна неузгодженість між цими законами. Так, учасникам бойових дій доплата до пенсії чомусь становить лише 25% прожиткового мінімуму для осіб, котрі втратили працездатність, а дітям війни — 30%. Мабуть, це не зовсім справедливо щодо перших. Крім того, учасникам війни, які вибороли цей статус, працюючи на оборону Батьківщини в тилу, доплати до пенсій передбачено з 2007 р., а дітям війни — з 2006 р. Це мабуть теж несправедливо щодо учасників війни. Навіч недоробки законодавців, насамперед профільного комітету Верховної Ради.
І останнє. Скільки ж у нас людей, котрі підпадають під категорію дітей війни? За даними Пенсійного фонду й Державного автоматизованого реєстру, — 7,5 млн осіб. Але фахівці Міністерства праці та соціальної політики, виступаючи у ЗМІ, кажуть, мовляв, багато з них є ветеранами війни, ветеранами праці, чорнобильцями, так що вже мають, скажімо, комунальні пільги і, отже, залишається 4,4 млн осіб. Не знаю, чому вони включають до переліку ветеранів праці. Адже останні, фактично, мають лише право на безплатний проїзд у міському транспорті (комунальних пільг, доплат до пенсій у них немає). То чи слід вважати цифру 4,4 млн такою, що відповідає дійсності?
...До редакції зателефонував житель Києва Максим Іваненко, який поскаржився, мовляв, у відділі праці та соціального захисту населення, куди він прийшов, аби узаконити свій статус дитини війни, його запитали:
— Ви ветеран праці?
— Так.
— То що ви хочете? Ви ж і так пільговик. Їздите безплатно в міському транспорті. Що ще?
Ось у мене й виникли побоювання, щоб наші чиновники не «звалили» докупи всіх літніх людей і когось з дітей війни позбавили законних гарантій держави.
Отож, з одного боку, задумано добре — автоматичне надання пільг, а з іншого — деякі працівники соціальної сфери дезінформують людей, так що вони вже нікому не вірять і бігають по інстанціях..
також у паперовій версії читайте:
  • БОРГИ ЗРОСЛИ
  • РОБОТОДАВЦІ У СТАТУСІ СТРАХУВАЛЬНИКІВ
  • ОПТИМІСТИ Й ПЕСИМІСТИ ПРО ЦІНИ
  • ДОБРОВОЛЬЦІ — ТЕЖ УЧАСНИКИ БОЙОВИХ ДІЙ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».