Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА КРИМІНАЛ
ЖІНОЧЕ ОБЛИЧЧЯ ЗЛОЧИННОСТІ
Здебільшого у нашій свідомості скоєння певних злочинів асоціюється з чоловіками. Та останнім часом в Україні загалом, а на Прикарпатті зокрема на слизьку карну стезю дедалі більше стає представниць прекрасної половини людства. Кримінал, образно кажучи,— з жіночим обличчям. Принаймні такий маловтішний висновок напрошується, коли знайомишся з повідомленнями Центру громадських зв'язків УМВС України в Івано-Франківській області.

Ошукала клієнтів банку майже на мільйон
Багатьох мешканців Галича і однойменного району лихоманить. Ще б пак! Повірили рекламі, що гроші краще зберігати не в банці, а в банку, й довірили останньому зароблені нелегкою працею гривні, долари, євро, сподіваючись за рахунок відсотків по депозитах трохи розбагатіти. Проте збагатилися не вони, а вправна працівниця банку, котра не лише ошукала клієнтів, а й завдала непоправної шкоди репутації банку. Тепер аферистка, либонь, шкодує про вчорашнє життя на широку ногу. Бо доведеться не лише збувати власне майно, оселю, а й перебратися жити на кілька років у буцегарню.
Скільки потерпілих від оборудок аферистки, нині визначають спільно відділення банку і правоохоронці. Через ЗМІ вони звернулися до галичан із проханням звірити власні депозитні рахунки. Банк начебто обіцяє повернути ошуканим їхні кревні. А правоохоронці застерігають людей від приватних контактів із цією дамочкою, котра поривається декого умовити не заявляти в міліцію, мовляв, вона сама залагодить справу і певним чином поверне привласнені кошти. Нині виявлено маніпуляції з грішми, за якими зазнали втрат майже 60 галичан. Горе-«банкірша» позичала й забувала віддавати гроші у знайомих, сусідів, колег. За найскромнішими підрахунками, банківська працівниця спричинила людям збитків на суму понад 800 тисяч гривень.
Яким же чином шахрайці вдалось дурити вкладників і вводити в оману державну фінансову установу? Досудовим слідством, як повідомив прокурор Галицького району Микола Андріуца, з'ясовано, що аферистка мала дві схеми привласнення коштів. За однією з них, вона фальшувала депозитні угоди між вкладником і банком. Виглядало це приблизно так. У банківському документі без згоди вкладника і з підробленням його підпису робила позначку про те, що він нібито зняв зі свого депозитного рахунку певну суму. Насправді клієнт гадки не мав про цю операцію, а певна сума готівкою осідала в кишені несумлінної пані. Приміром, один галичанин попросив працівницю банку зняти з рахунку, на якому було 12 тисяч гривень, половину суми і скерувати її на рахунок його доньки. Працівниця банку зробила всі необхідні відмітки і вийшло, що на двох рахунках розміщено начебто по 6 тисяч, проте то були віртуальні гроші. Готівкових же 12 тисяч гривень поповнили дохід шахрайки. За подібних обставин 25 тисяч гривень зникло з рахунку ще одного мешканця Галича...
Інший спосіб обдурювання людей зводився до того, що гроші вкладників узагалі не потрапляли на їхні депозитні рахунки. Таке було неодноразово, коли, власне, клієнти виявляли незвичайну довірливість, передаючи свої заощадження, а не в офісі банку, як того вимагає чинне законодавство. Тим паче, що в банку гроші від вкладника й документи на них мають потрапити до рук багатьох працівників — контролера, економіста, касира, операціоніста. Наша ж банкірша була, як мовиться, і швець, і жнець, і на дуду грець: брала готівку, записувала людям у ощадну книжку суму. Звісно, у банківських переліках операцію не відображувала. Відтак вела, так би мовити, подвійну бухгалтерію: видавала відсоткові ставки, іноді підвищені, аби клієнтові не заманулось часом знімати з депозитного рахунку власні заощадження. Та скільки б клубку не витись...
Торік у грудні, за відсутності підприємливої пані на робочому місці, одному з клієнтів банку нагально треба було зняти з рахунку гроші. Яким же було його здивування, коли на рахунку були одні «зеро», себто нулі. Подібне спіткало ще багатьох вкладників банку. Щоправда, клієнтам банк уже відшкодував близько 200 тисяч гривень. Робота щодо повернення потерпілим їхніх заощаджень триває. Як власне і слідство...

Жертви львівської аферистки
До рук правоохоронців Городенківського РВ УМВС за підозрою у вчиненні шахрайства потрапила 42-річна мешканка Львова Ірина Ляшенко. Вона провела неабиякий шахер-махер стосовно жительки Городенки, котра отримала велику суму грошей в іноземній валюті у місцевому відділенні «Приватбанку» та йшла додому.
Обігнавши жінку, Ірина Ляшенко непомітно випустила з рук на землю свій пакунок з «баксами», а відтак, коли потерпіла наблизилась до цього місця, львівська спритниця підійняла його і заходилась щебетати з молодицею про знахідку. У цей час недалечко був спільник шахрайки. Ляшенко попросила супутницю підійти до нього, мовляв, то він загубив пакунок з грішми, а за повернення банкнот можна дістати нагороду. Коли вони підійшли до чолов'яги, той підтвердив, що знайдена жінками валюта справді його. При цьому зажадав, аби жіночка показала йому сумочку, чи бува вона не взяла частину грошей собі. Спантеличена жінка дістала із сумочки свої долари, котрі одержала у «Приватбанку», й тримала їх у руці. Цієї миті наразі не встановлений правоохоронцями співучасник гастролерки зі Львова взявся оглядати взуття потерпілої, щоб відвернути її увагу. Це йому вдалось, бо Ляшенко зуміла витягнути з руки жінки 1100 доларів. Після цього Ірина та анонімний чолов'яга з місця оказії дременули.
За відомостями слідства, за схожою схемою спритники обдурювали громадян і на території прилеглих областей.

Колола ножем перехожих
У містечку хіміків Калуші днями заарештували 22-річну жінку, яка в березні вчинила аж три напади на перехожих. Зазвичай це відбувалось у повечірню пору і у відлюдних місцях. У кожному разі фігурантка карної справи завдавала ножових поранень невідомим людям, але не оббирала їх і не пояснювала мотив своїх дій.
Затримали жінку після того, як вона на вулиці безпричинно вдарила кухонним ножем 28-річного мешканця Калуша. Попри проникаюче ножове поранення, бідолашний, стікаючи кров'ю, ще із сотню метрів гнався за кривдницею, наздогнав її й вдарив палицею, котру знайшов на дорозі. Потерпілий сподівався, що має справу з чолов'ягою — на це вказували одяг і високий зріст чужої людини. Неподалік місця колотнечі саме проходив наряд міліції. До речі, спочатку міліціянти прийняли потерпілого за злочинця, тим паче, що на час їхньої появи той відібрав ніж у нападниці.
Затримана ніяк не може пояснити свої дії. Каже, що нею керувала якась непереборна внутрішня сила, коли вона розгулювала в присмерках.
Зловмисницю заарештовано, і, судячи з усього, найперше їй доведеться обстежитись у психіатрів. Поки вона під вартою, у місті аналогічних нападів на городян не зареєстровано.

Іван ДМИТРІВ, Івано-Франківська область
також у паперовій версії читайте:
  • ПО ГАРЯЧИХ СЛІДАХ
  • СУТЕНЕР — ОХОРОНЕЦЬ ГОТЕЛЮ
  • НАБІГИ З ТУБДИСПАНСЕРУ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».