Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА УКРАЇНА І СВІТ
ДИРЕКТОР МЕА: «РОСІЙСЬКА ЕНЕРГЕТИЧНА СИСТЕМА ДУЖЕ КРИХКА»
Європа не припиняє пошуку шляхів вирішення енергетичних проблем: намагаючись уникнути можливих ускладнень з постачанням російського газу в майбутньому, веде пошук енергоносіїв, які можуть його замінити.

Німецька газета «Файненшел таймс Дойчланд» повідомляє про зміст таємного листа виконавчого директора Міжнародної енергетичної агенції (МЕА) Клода Манділа, в якому він попереджає міністрів енергетики країн «великої сімки», що «за кілька років у Газпрому виникнуть труднощі з виконанням укладених договорів». Різниця між договірними зобов'язаннями й експортними можливостями може сягати рівня 80–90 мільярдів кубометрів газу, повідомляється в листі.
У 2005 році Газпром експортував 171 мільярд кубічних метрів газу, і саме Німеччина є найбільшим його споживачем (40 мільярдів кубометрів). Манділ звернув увагу, що у 2004 році Росія втратила під час транспортування палива 70 мільярдів кубометрів енергетичної сировини. МЕА вважає, що застосовуючи кращу, досконалішу техніку можна зберегти майже половину — 30 мільярдів кубометрів.
Анонімний експерт з питань енергетики підтвердив для «ФТД» наявність подібної проблеми. «Російська енергетична система дуже крихка й нестабільна. Це може призвести до перебоїв у постачанні газу». Європейська комісія вважає, що Москва має інвестувати кошти в модернізацію системи видобутку й транспортування газу.
Одночасно МЕА попереджує про надмірну залежність Європи від поставок російського газу, звертаючи увагу на те, що контрольований державою «Газпром» зміцнює своє монопольне становище. На своїй інтернет-сторінці агенція наголошує, що європейці можуть купувати паливо в Росії тільки тоді, коли на це погоджуватиметься «Газпром». Така ситуація суперечить європейській енергетичній безпеці.
«Газпром» не сприйняв застережень партнерів. Директор фірми ЗМБ, дочірньої фірми «Газпрому» в Берліні Клаус Бергшнайдер сказав «ФТД», що німецькі концерни не співпрацювали б з «Газпромом» у будівництві північного газопроводу, якби мали сумніви щодо солідності російського концерну. Державний секретар у німецькому міністерстві економіки Георг Вільгельм Адамович зауважив, що донині російська сторона виконувала договірні зобов'язання.
Одночасно Німеччина, намагаючись гарантувати енергозабезпечення, більше уваги приділяє вугіллю, так само, зрештою, як і США. Найближчим часом Німеччина інвестуватиме 13 мільярдів євро в будівництво нових електростанцій, які використовуватимуть головним чином кам'яне й буре вугілля. Через зростання ціни газу вартість електроенергії, яка виробляється на електростанціях, що використовують газ, значно зросла. Тому канцлер Ангела Меркель запросила найбільші енергетичні фірми, що працюють у країні — E.ON Ruhrgas, RWE, Vattenfall та EnBW для обговорення плану зниження ціни на електроенергію, збільшення якої стало дуже відчутним для споживачів. За інформацією газети «Гандельсблатт» німецькі енергетики запропонують уряду план будівництва електростанцій нового покоління, які використовуватимуть вугілля. Їхня вартість — 13 мільярдів євро. Взамін енергетики хочуть, щоб уряд призначив для нових електростанцій великі ліміти емісії вуглекислого газу на термін аж 18 років (половина орієнтовного періоду експлуатації електростанції). Це має захистити електростанції від покарання за перевищення рівня шкідливих викидів в атмосферу.
Нині майже половина електрики в Німеччині виробляється з вугілля. Під тиском зелених та громадськості країна має намір припинити експлуатацію атомних електростанцій. Німеччина буде змушена збільшити імпорт дорогого газу на енергетичні потреби, якщо не встигне збудувати сучасні вугільні електростанції.
Подібна ситуація спостерігається й у США. У середині 90-х років, коли ціна нафти і газу у світі була низькою, жодна з американських фірм не планувала будівництва вугільних електростанцій. У січні поточного року за інформацією міністерства енергетики США заплановано спорудження аж 135 нових електростанцій, розрахованих на вугілля. Реалізація цих планів коштуватиме приблизно 100 мільярдів доларів інвестицій.
Одночасно Пентагон підтримує плани виробництва пального для двигунів з вугілля. Синтетичний бензин з цього палива має більшу енергетичну вартість, ніж традиційний, а при його спалюванні виділяється менше шкідливих продуктів розпаду. Проте будівництво заводів штучного пального є дуже дорогим і буде рентабельним тільки тоді, коли ціна на нафту залишатиметься високою багато років.
Ринкова економіка прямує до рівноваги, намагаючись знайти альтернативу занадто дорогим нафті і газу, що згодом може стабілізувати, а потім і знизити ціни на цю сировину.

Підготував Євген ПЕТРЕНКО
також у паперовій версії читайте:
  • НОВЕ ПЕРЕСЕЛЕННЯ
  • ДИПЛОМАТИЧНА ГРА НА МІННОМУ ПОЛІ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».