Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СУСПІЛЬСТВО
ЩО ЧУТИ У СВІТІ ПРО НАШІ ВИБОРИ?
На перших шпальтах світових засобів масової інформації — матеріали про хід і попередні результати парламентських виборів в Україні.

Перемогою проросійської Партії регіонів над лідерами Помаранчевої революції називає французьке видання «Ліберасьйон» попередні підсумки. Газета констатує, що «помаранчевий табір» сплачує таку ціну за розкол і розчарування електорату.
«Помаранчеві» залишаться при владі — натомість прогнозує провідне французьке видання «Ле Монд». Журналісти пишуть, що вибори до законодавчого органу України завдали поразки Президентові України Вікторові Ющенку, однак для спадкоємців Помаранчевої революції ще нічого не втрачено. Газета не виключає повернення в уряд Юлії Тимошенко, що не означатиме, на думку авторів коментаря, зміну її «популістської політики».
Щодо можливих кадрових змін, британське видання «Таймс» припускає, що можливо Президенту доведеться пожертвувати прозахідним міністром закордонних справ. Однак яким би сильним не був тиск із Москви або з боку її суперників, Віктор Ющенко має відстоювати демократичні рубежі, на які країна вийшла після його перемоги, підсумовують автори.
Американська «Вашингтон пост» розповіла, що в Білому домі вже розгорнулася серйозна дискусія щодо майбутніх відносин із Україною після оприлюднення остаточних результатів виборів. Частина радників американського президента пропонує переконати «помаранчевих» у необхідності створення нової коаліції. Однак у США є експерти, котрі вважають, що партія Януковича, яку підтримують багато представників великого бізнесу України, готова прийняти капіталізм західного типу й що коаліція між нею і партією Ющенка може подолати затяжну кризу в Україні.
Свої думки висловлюють спостерігачі. Попередня інформація, яку має Європейська комісія, свідчить про те, що парламентські вибори в Україні були вільними і справедливими. Про це заявила у Брюсселі Єврокомісар з питань зовнішніх відносин і європейської політики сусідства Беніта Ферреро-Вальднер.
«Я вітаю народ України та її лідерів з проведенням вільних і справедливих виборів. Цим кроком Україна змогла досягнути ключового політичного пріоритету плану дій Україна— ЄС у рамках європейської політики сусідства. Це відкриває нові можливості для України в її відносинах з Європейським Союзом»,— наголосила
Єврокомісар.
Вона акцентувала на тому, що Президент Віктор Ющенко неодноразово переконував європейських партнерів, що проведення демократичних виборів також є його пріоритетом. «Безумовно, це — не єдиний елемент демократії. Люди мають також зважати на ситуацію навколо програми реформ, і тут багато залежить від наступного уряду. Зарано говорити сьогодні, яким буде цей уряд, але ми сподіваємось, що наступний уряд матиме бажання наблизитись до ЄС»,— вважає Беніта Ферреро-Вальднер.
Вона розповіла, що під час нещодавнього візиту до України зустрічалась з багатьма політичними лідерами і могла переконатися у тому, що всі головні партії прагнуть наблизитись до ЄС. Це створює передумови для формування проєвропейського уряду.
Вибори в Україні відбулися, зазначив на заключній прес-конференції віце-президент міжнародної організації «За справедливі вибори» Михайло Полянський. Так вважають керівники груп міжнародних аналітиків із семи країн чотирьох континентів, які спостерігали за дотриманням законодавства на виборах у нашій країні.
Однак, зазначив адвокат з Росії Сергій Мірзоєв, остаточні висновки будуть оголошені після завершення підрахунку голосів. Це пов'язано з тим, що, за українським законодавством, територіальні комісії можуть самостійно визнавати вибори на деяких дільницях недійсними, тоді як у міжнародній практиці таке рішення ухвалює суд.
За словами Льва Вершиніна, координатора групи аналітиків зі США, Ізраїлю, Німеччини, Конго, спостерігачі відзначають складність голосування, черги на виборчих дільницях, неточності у виборчих списках. Через це чимало виборців, особливо похилого віку, не змогли взяти участь у голосуванні.
Адвокат зі США Дмитро Радишевський, натомість, сказав, що його вразило професійне висвітлення виборчої кампанії українськими журналістами.
Російські спостерігачі вважають вибори такими, що відбулися відповідно до українського законодавства, але мають чимало зауважень. Про це вони повідомили на прес-конференції в Російському медіа-центрі в Києві.
Заступник голови Державної думи Російської Федерації Сергій Бабурін повідомив, що загальне враження від виборів таке, що вони пройшли організовано. Проте спостерігачі зафіксували низку порушень технічного характеру: затримку з відкриттям дільниць для голосування тощо.
При цьому, на думку російських спостерігачів, у західних регіонах України створювалися дещо кращі умови для високої явки виборців. Свідчення цьому вони наводять єдине: явка на заході України була на 10% вищою, ніж у східних і південних регіонах. Російські спостерігачі не беруть до уваги, що розбіжність у явці на дільниці може бути викликана об'єктивним чинником: різною політичною активністю регіонів.
Було зазначено, що це — попередні підсумки російської місії. Остаточні буде підготовлено в Росії.
Наразі єдиними зарубіжними спостерігачами на українських виборах, які дали їм негативну оцінку, стали представники Міжнародного моніторингового бюро, повідомляє власний кореспондент Укрінформу в РФ.
Координатор цієї організації Кирило Танаєв заявив, що вибори «не відповідають узятим українською владою зобов'язанням щодо проведення демократичних виборів».
У своїх попередніх висновках російські спостерігачі зазначили, що організація нинішніх виборів, порівняно з президентськими виборами 2004 року, була гіршою. При цьому, за їхнім визначенням, не були враховані зауваження, зроблені після минулих виборів, особливо щодо складання списків виборців. На їхню думку, переклад прізвищ із російської мови на українську суттєво ускладнив процес голосування.
Тим часом місія ОБСЄ/БДІПЛ називає парламентські вибори в Україні такими, що відповідають демократичним стандартам. Про це йдеться у попередніх висновках, оприлюднених на прес-конференції в Києві.
«Повторний другий тур голосування (на президентських виборах — УНІАН), проведений 26 грудня 2004 року, ознаменував прорив у проведенні виборів в Україні. Ці позитивні зрушення були далі закріплені під час виборів до Верховної Ради України 26 березня»,— зазначається у документі.
Серед позитивних моментів передвиборної кампанії місія ОБСЄ називає безперешкодний процес реєстрації кандидатів, всебічне висвітлення кампанії у медіа, прозорість та професійність у діяльності Центральної виборчої комісії.
Водночас місія зазначає, що подальшої уваги потребують такі аспекти процесу як формування дільничних виборчих комісій, забезпечення діяльності Конституційного суду, вдосконалення механізмів звітності у фінансуванні передвиборної кампанії.
Вибори в Україні стали чесним змаганням провладних і опозиційних політичних сил, вважає голова Парламентської Асамблеї НАТО П'єр Леллюш, котрий очолює делегацію спостерігачів ПА НАТО на парламентських виборах. Він висловив сподівання, що демократичні сили зможуть консолідуватися і створити коаліцію більшості у новому складі парламенту України.
також у паперовій версії читайте:
  • ТРЕБА ЗАЧЕКАТИ?
  • ОПТИМІСТИЧНИЙ ПРОГНОЗ ВІД ТИМОШЕНКО
  • У СТОЛИЦІ ЛІДИРУЄ ЧЕРНОВЕЦЬКИЙ
  • У МИКОЛАЄВІ — ЗНОВУ ЧАЙКА
  • ЗА НЕОФІЦІЙНИМИ ДАНИМИ, У ХАРКОВІ ПЕРЕМІГ ДОБКІН
  • ВИБОРИ МІСЬКОГО ГОЛОВИ СІМФЕРОПОЛЯ ВИЗНАНО НЕДІЙСНИМИ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».