Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СПОРТ
АНДРІЙ ВЛАСКОВ: «ПРОБЛЕМУ З БАСЕЙНАМИ ПОТРІБНО ВИРІШУВАТИ ЯКНАЙШВИДШЕ»
Нещодавній чемпіонат України з плавання, який проходив у Харкові, став чи не найзірковішим і наймасовішим за останні роки. У ньому взяли участь 422 плавці з 23 регіональних організацій. Не були представлені лише два регіони — Чернівці й Закарпаття. Зате нарешті вдалося зібрати всіх найсильніших плавців України на чолі з Яною Клочковою. Тож саме з цієї теми розпочалась наша розмова з першим віце-президентом Федерації плавання України Андрієм Власковим.

— Пане Андрію, як вдалося зібрати на змаганнях національної першості всю еліту українського плавання?
— Нічого дивного у цьому немає. Чемпіонат вирішував завдання відбору до національної команди, що візьме участь у липневому чемпіонаті Європи в 50-метровому басейні в Угорщині та в чемпіонаті Європі серед юніорів у Пальма-де-Майорці. Саме туди і проводився відбір спортсменів за стандартами, котрі встановила тренерська рада збірної.
— Чим було спричинено відсутність на чемпіонаті спортсменів із Закарпаття та Чернівців?
— Передовсім через те, що в цих регіонах мало приділяють уваги розвитку плавання загалом, а також ігнорують стан матеріально-технічної бази. Хоча в Чернівцях у центрі міста є відкритий басейн. Раніше там працювали ДЮСШ, а зараз у ньому плавають лише тоді, коли сонечко нагріє воду. Місцева влада має провести хоч якусь мінімальну роботу для того, щоб він запрацював, а потім федерація допоможе з організацією роботи у школах. Така сама ситуація і в Ужгороді: 50-метровий басейн передали у власність якогось ВНЗ, якому він не потрібен, а заняття з плавання не проводяться. Таким чином, можна констатувати, що тут плаванням не займаються. Чого не скажеш про західний регіон: у Луцьку, Рівному так само є проблеми з басейнами, але там є школи, що показують непогані результати на турнірах.
— Яка ситуація на сході та півдні країни?
— Нині майже всі наші провідні спортсмени — зі сходу! Харків, Запоріжжя, Дніпропетровськ... Натомість у Криму назріває проблема: школа плавання ще є, але вона працює лише на ентузіазмі. У Сімферополі учні платять — і чимало — за оренду басейна!
— З приводу національного чемпіонату... Що Ви можете сказати про спортивну форму еліти українського плавання? Приміром, Яни Клочкової.
— Яна готова багато і наполегливо працювати, для того щоб вийти на рівень результатів, які вона показувала в рік Олімпіади-2004. Щодо інших, то наприкінці березня тринадцять плавців збірної виїжджають на змагання в Шанхай. Вони готувалися показати найкращу спортивну форму саме на цьому турнірі, тому в Харкові на всі сто не викладалися.
— Чи ніхто не розчарував своїми результатами?
— Ні, хоча Антон Бугайов міг показати кращі результати і, можливо, у Каті Зубкової не все вийшло.
— На це були якісь причини?
— Мабуть, плавці експериментували, змінювали тактику. Перепоною могли бути проблеми зі здоров'ям: наприкінці зими чимало спортсменів перехворіли. Це знову ж таки пов'язано з тим, що в Україні поки немає гарної бази для олімпійської підготовки, яка забезпечувала б усі необхідні умови для ефективного тренування. Спортсмени за несприятливих погодних умов змушені самостійно добиратися до басейнів. Буває, що не опалюються готелі, важко організувати якісне харчування. Це все призводить до захворювання плавців, які не в змозі виконувати потрібні тренувальні навантаження. Відсутність такого центру — найбільший наш головний біль.
— Де нині тренуватиметься Яна Клочкова?
— В Орджонікідзе. Там — найкращі умови в Україні. До речі, там тренуватиметься вся бригада Ніни Кожух, серед яких є чимало молодих перспективних спортсменів.
— У якому місті можна було б створити спеціалізований центр підготовки?
— Скажімо, у Харкові чи Дніпропетровську. До речі, на чемпіонаті України побував міністр у справах сім'ї, молоді та спорту Юрій Павленко, і він погодився з нашими аргументами, що проблему з басейнами треба вирішувати якнайшвидше. Звісно, всі витрати на реконструкцію Міністерство на себе взяти не може, але хоча б точка зору міністра налаштовує на оптимістичний лад.
— Скільки часу, за сприятливих фінансових умов, зайняла б реконструкція басейнів?
— На «Метеорі» у Дніпропетровську і в «Акварені» у Харкові все можна зробити щонайменше за півтора року. З'являться там бази — і на них зможе готуватися не тільки еліта, а й «підтягуватиметься» резерв.
— Прокоментуйте ситуацію з басейном ЦСКА у Києві. Чи матиме українське плавання якусь користь від його функціонування?
— Я гадаю: будь-який басейн, що почав працювати після ремонту, приносить користь хоча б через те, що там навчають плавати, що люди займаються спортом. Навіть якщо в ньому не тренується збірна чи не функціонує ДЮСШ. Та існує й інший бік справи. У ситуації, що склалась в Києві, басейн подібного рівня має використовуватись ефективно. Збірникам тренуватися там проблематично: в столиці важко знайти житло й забезпечити харчуванням за прийнятними цінами. Армійське керівництво обіцяє відремонтувати гуртожиток, що знаходиться неподалік від басейну, але коли це буде... Так що для українського плавання буде значно краще, коли б якнайшвидше для спортсменів створили належні умови в Харкові чи Дніпропетровську!

Розмову провів Михайло ГЕРАСИМЕНКО
також у паперовій версії читайте:
  • АВТОМОТОТРЕК. ВІДРОДЖЕННЯ?
  • ВДАЛИЙ ВИСТУП
  • КОМАНДНА ПЕРЕМОГА
  • ПІДКОРЕННЯ РИМА
  • ШЕВЧЕНКО ПРО «ЧЕЛСІ» ТА «ЛІОН»

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».