Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА ГРАНІ ІСТОРІЇ
ЗАДЛЯ НАЦІОНАЛЬНОЇ БЕЗПЕКИ
26 БЕРЕЗНЯ — ДЕНЬ ВНУТРІШНІХ ВІЙСЬК МВС УКРАЇНИ
Напередодні Дня Внутрішніх військ МВС України пропонуємо інтерв'ю з командувачем Внутрішніми військами МВС України — генерал-лейтенантом Олександром Кіхтенком.


Візитка співрозмовника:
Олександр Кіхтенко народився 5 квітня 1956 року в місті Богодухові Харківської області. 1978 року закінчив Омське вище загальновійськове командне училище, в 1991 — Академію ім. Фрунзе, розвідувальний факультет.
Із 2005 року — командувач ВВ МВС України, генерал-лейтенант. Одружений, має сина та доньку.

— У силових структурах — активне реформування, зокрема скорочення чисельності. Які зміни у Внутрішніх військах?
— Відповідно до Закону «Про внутрішні війська Міністерства внутрішніх справ України» вони беруть участь в охороні громадського порядку та боротьбі з організованою злочинністю (патрулювання населених пунктів і забезпечення порядку під час масових акцій), супроводі спеціальних вантажів (у тому числі ядерних матеріалів), охороні особливо важливих об'єктів (атомних станцій, оборонних підприємств, науково-дослідних інститутів, складів Н3 тощо), охороні 114 дипломатичних і консульських установ, виконанні завдань із конвоювання й екстрадиції, а також охороні судів вищої інстанції. Як бачите, виконуємо важливу і відповідальну, з точки зору національної безпеки, роботу.
Щодо змін, то спочатку розробили концепцію реформування Внутрішніх військ, яка була реалізована в проект Закону «Про Національну гвардію МВС України». Цей законопроект знайшов підтримку в Кабінеті Міністрів, затверджений Радою національної безпеки та оборони України і пройшов слухання у профільних парламентських комітетах. Він розширить повноваження військового правоохоронного формування щодо забезпечення громадського порядку в державі.
Сподіваюсь, що законопроект розглядатиметься новим складом Верховної Ради одним із перших. Для Внутрішніх військ питання номер один — отримати новий правовий статус. Йдеться про функції та завдання, які виконує нині жандармерія в демократичній країні.
Робота над цим законом була копіткою. Наші фахівці вивчали досвід аналогічних формувань багатьох країн. Насамперед орієнтувалися на жандармерію Франції. По-перше, тому що це одна із «найстаріших» у світі жандармерій, а по-друге — їхній досвід не раз успішно використовувався під час створення подібних структур. На мій погляд, його перевага у тому, що французька жандармерія має яскраво визначений територіальний характер. Для нас поки характерне розміщення підрозділів у великих населених пунктах. На жаль, ми не можемо зараз забезпечити охорону громадського порядку в сільській місцевості. Переконаний, що перенесення цієї моделі на наші умови дасть чудовий результат, але для цього потрібне додаткове фінансування.
Що стосується скорочення чисельності, реформуванням передбачено поетапне скорочення особового складу. Воно й триває. Якщо в 2002 році в складі ВВ було 42 300 солдатів і офіцерів, то наразі ми маємо 33 тисячі осіб. На мій погляд, це — оптимальний склад.
— У чому полягає специфіка підготовки військовослужбовців ВВ порівняно зі Збройними силами?
— Різниця справді є. Збройні сили виконують великий, але дещо інший обсяг завдань. Основа життєдіяльності армії — бойова підготовка. У нас ситуація інша, відповідно і система підготовки наших військовослужбовців має свою специфіку. Для воїнів міліцейських частин — одна система підготовки, для спецназу — інша. Як командувачу військами, мені хочеться, аби наш солдат п'ять днів на тиждень займався бойовою підготовкою. Проте я не можу надати йому такої можливості. Фактично на бойову підготовку ми виділяємо один день на тиждень, решту часу — для безпосереднього несення служби. У частинах спеціального призначення на бойову підготовку відводиться до трьох днів на тиждень.
Динамічно розвивається і процес професіоналізації військ — їхній перехід на комплектування за контрактом. На відміну від тих же Збройних сил, у ВВ не один рік існують суто контрактні частини. Наприклад, у столичному з'єднанні — бригаді охорони дипломатичних представництв і консульських установ іноземних держав немає жодного військовослужбовця строкової служби. До речі, це унікальне, єдине у своєму роді з'єднання ВВ. Аналогів йому в світі не існує. Лише за минулий рік підлеглі підполковника Олега Ніколенка забезпечили проведення понад 50 дипломатичних заходів на найвищому рівні, затримали за спробу скоєння злочину 52 порушники, 15 разів локалізували вибухонебезпечні предмети.
— Якщо так сумлінно охороняються іноземні представництва й дипломати, мабуть, міжнародні відносини ВВ теж розвиваються?
— Слушне запитання. Це новий і перспективний напрям діяльності ВВ. Ретельний аналіз діяльності аналогічних структур у інших країнах дає можливість зробити нові акценти — на необхідності постійного обміну досвідом підвищення рівня спеціальної підготовки. Беремо активну участь в програмах із навчання наших військовослужбовців у міжнародних центрах підготовки: в Німеччині, США, Румунії та Єгипті. Крім того, у нас теплі й конструктивні відносини з Національною жандармерією Франції. Нині працюємо над втіленням спільного українсько-французького проекту стосовно створення навчального центру під Києвом. Функціонує робоча група із залученням експертів французької жандармерії. Якщо фінансування буде нормальним, то протягом чотирьох років нам вдасться реалізувати амбітний план щодо створення першої в Україні «навчалки», побудованої за європейськими стандартами. Від інфраструктури, що матиме сучасні житлові та навчальні корпуси, стрільбища і смуги перешкод західного зразка, до відповідних навчальних програм, які передбачають створення принципово нової, багаторівневої системи підготовки.
До цієї системи, зокрема, входитиме: 2-місячний курс для військовослужбовців, котрі щойно уклали контракт, 3-тижневий курс підготовки інструкторів для навчання особового складу підрозділів, місячні курси перепідготовки офіцерів, яких висунуто на вищі посади, а також курси підготовки особового складу, відібраного для участі в миротворчих операціях ООН.
Упродовж року близько чотирьох тисяч слухачів навчатимуться під керівництвом наших, французьких та інших іноземних фахівців. Ця перспектива зацікавила представників Єврокомісії в Україні. Під час недавньої офіційної зустрічі з послом Єврокомісії в Україні Ієном Боугом, він зазначив, що існування подібних навчальних центрів є необхідною передумовою для розвитку демократичних інститутів європейської держави.

Підготував Володимир КНИШ
Фото прес-служби
ВВ МВС України

Довідка.
За минулий рік під час виконання бойової служби особовим складом частин ВВ із охорони особливо важливих об'єктів затримано близько 9000 порушників пропускного режиму, з них 640 — за крадіжку матеріальних цінностей. Вилучено та повернуто державі понад 140 тисяч гривень. У поточному році особовий склад з'єднань і військових частин ВВ у взаємодії з органами внутрішніх справ продовжує виконувати завдання з охорони громадського порядку в 24 обласних центрах, АР Крим, містах Києві, Севастополі усього в 151 адміністративному районі. Щодобово для несення служби в середньому залучається близько чотирьох тисяч військовослужбовців — це 1300 патрулів, 69 автопатрулів, 98 — зі службовими собаками, що на 43% більше,
ніж торік.
Із 1994 року представники МВС України беруть участь в міжнародних миротворчих операціях під егідою ООН ЄС. За п'ять років у складі спеціальних миротворчих підрозділів пройшли службу понад 200 військовослужбовців Внутрішніх військ. Нині в Косово проходять службу 39 вояків-правоохоронців із цієї структури.
22 представники спортивної команди ВВ у різні роки стали олімпійськими чемпіонами, 19 — срібними та 24 — бронзовими призерами. В лавах ВВ проходять службу 16 заслужених майстрів спорту України, 64 майстри спорту міжнародного класу, 83 майстри спорту України. Серед них і знаменита на весь світ плавчиха — Герой України майор Яна Клочкова.
також у паперовій версії читайте:
  • 25 БЕРЕЗНЯ — ДЕНЬ СЛУЖБИ БЕЗПЕКИ УКРАЇНИ
    ВУЛИЦЯ ЙОГО ІМЕНІ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».