Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СПОРТ
НОВІ ПРОБЛЕМИ СТАРОГО «УЕМБЛІ»
На початку тижня будівельники, які працюють на зведенні даху над знаменитим лондонським футбольним стадіоном «Уемблі», почули звук від сильного удару. Впродовж двадцяти наступних хвилин із будівництва було евакуйовано близько трьох тисяч робітників. Причиною дивних звуків стало часткове просідання даху, що мав укривати трибуни нового стадіону. Частина даху обвалилась на дев'яносто сантиметрів. Унаслідок аварії ніхто не постраждав. Однак тепер мало хто зможе спрогнозувати дату здавання нового стадіону зі славетним минулим.
«Уемблі» — справжня Мекка англійського футболу, його поважають гравці та уболівальники всього світу.

Цей стадіон став легендою не лише англійського, а й світового футболу, він бачив чимало подій за свою тривалу історію. Почалося з того, що у 1920-х роках Уемблі-парк обрали місцем для проведення Імперської виставки. Будівництво ж «Уемблі», або «Емпайр Стейдіум» («Імперський стадіон»), було завершено 23 квітня 1923 року. У той час на фінальний матч Кубка Англії 1922 року, який проходив на «Стамфорд-Брідж», прийшло «лише» 53 тисячі глядачів. З огляду на це, влада була стурбована, що наступного року глядачі не заповнять нового 126-тисячного стадіону. Проте 28 квітня — тоді у фіналі зустрічалися «Болтон» і «Вест Хем» — стадіон буквально штурмувала юрба з двохсот тисяч уболівальників. Матч усе-таки відбувся («Болтон» виграв — 2:0) завдяки чітким організованим діям поліцейських, а також тому, що в присутності короля Георга V уболівальники поводились стримано. Так народилась легенда «Уемблі». Після цього стадіон приймав фінал Кубка регбійної ліги, Олімпіаду 1948 року, а також був ареною для проведення полювання на механічного зайця, конкуру, швидкісних мотогонок, матчів американського футболу. 1966 року на цьому стадіоні англійці перемогли у фіналі чемпіонату світу: вони виграли у німців (4:2). Ще через два роки «Манчестер Юнайтед» став першою англійською командою, котра завоювала Кубок європейських чемпіонів, і сталося це саме на «Уемблі».
Із роками стадіон змінювався. Виставковий центр перебудували під час реконструкції, що відбувалась у вісімдесятих роках минулого століття і обійшлась у шістдесят мільйонів фунтів. Коли вирішили замінити стоячі місця сидіннями, місткість стадіону, порівняно з попередньою (сто тисяч глядачів), зменшилась. Згодом під дахом добудували Олімпійську галерею, і спостерігати за перипетіями спортивних змагань могли вісімдесят тисяч уболівальників. Природно, що оновлений «Уемблі» став головною ареною чемпіонату Європи — 1996.
2000 року було оголошено про руйнування стадіону та зведення нової арени, яка матиме таку саму назву. З листопада того року на стадіоні провели останній матч — і арену закрили. Відтоді у організаторів цього проекту почалися проблеми. Спочатку через негаразди з фінансуванням тривалий час відкладали початок робіт. Урешті-решт у ролі підрядника будівництва виступила австралійська компанія Multіplex. Стадіон зруйнували лише через півтора року після закриття. 7 лютого 2003-го відбулась урочиста церемонія. Після гучного сигналу сирени потужний екскаватор під назвою «Голіаф» почав валити верхній орнамент конструкції цієї спортивної споруди.
Австралійці обіцяли здати об'єкт восени 2005 року, але Multіplex не оцінила складності завдання. Проблеми виникали одна за одною. В певний момент у процес побудови нового «Уемблі» зненацька навіть втрутився «російський чинник». Тоді російськомовні оператори (вихідців із країн колишнього Союзу в Лондоні працює достатньо) висотних будівельних кранів відмовились займати робочі місця, пояснюючи це тим, що вони бояться стати мішенню для снайперів, який найняла «російська мафія». Російськомовний кримінал обклав своїх же співвітчизників «даниною», а коли ті відмовились платити, пролунали погрози фізичного знищення працівників. Втручання «Скотланд-ярду» начебто допомогло владнати цей конфлікт. Затягування будівництва призвело до того, що вартість робіт встигла зрости більше, ніж удвічі — з 325 до 757 млн фунтів стерлінгів. Акції самої ж Multіplex, котра взялась за проблемне будівництво, за цей час подешевшали на сорок відсотків.
У підсумку минулої осені стадіон не здали в експлуатацію, не здадуть його і 31 березня нинішнього року, як планували пізніше. Проте аварія на «Уемблі» не стала перешкодою для Футбольної асоціації Англії висунути стадіон на право проведення фіналу Ліги чемпіонів 2008 року. До речі, британська букмекерська контора Paddy Power звинуватила будівельників «Уемблі» в тому, що вони робили ставки на терміни закінчення реконструкції споруди. Букмекери, котрі приймали ставки на те, коли ж добудують стадіон, звернули увагу, що в пунктах Paddy Power, розташованих на околицях стадіону, саме на цю подію вносять найбільше грошей. Працівники компанії Multіplex не приховують, що вони скористались своєю поінформованістю про перебіг будівництва. «Коли ми довідались, що є такі ставки, відразу побігли в контору, — говорить один із працівників. — Гадаю, в такій ситуації будівельники навряд чи працюватимуть з більшим ентузіазмом».

Михайло МИХАЙЛІВ
також у паперовій версії читайте:
  • НЕ З НАШИМ ЩАСТЯМ
  • СЮРПРИЗ ВІД ПОПОВИЧА
  • ФУТБОЛЬНИЙ КОНФЛІКТ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».