Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА БУДЬТЕ ЗДОРОВІ!
НЕ ПЕРЕХИТРИТИ Б СЕБЕ...
«У нас пташиного грипу немає»,— запевнив присутніх на прес-конференції заступник голови Харківської облдержадміністрації Віктор Звєрєв. Він наголосив, що за приховування фактів інфекційних захворювань не тільки «пташиного грипу», а й інших різновидів, суб'єкт, що не повідомив про це, несе як адміністративну, так і кримінальну відповідальність.

За словами заступника губернатора, нині в регіоні вживають заходів щодо уникнення можливого поширення природного вірусу. Заборонено полювання на диких птахів. Крім того, птахофабрики переведені на роботу в закритому режимі: обмежено доступ сторонніх на підприємства, дезінфікується оборотна тара, транспорт. Посилено контроль на продуктових ринках Харківщини, митних пунктах. Під пильною увагою — великі водойми, де можуть зимувати дикі птахи, та райони, прилеглі до Росії.
Вовчанський район — один із п'яти, що межують з сусідньою державою. Тут профілактику ветеринарна служба почала ще в жовтні. Було проведено облік птахів у приватних господарствах, зроблено моніторинг сироватки крові на наявність антитіл до вірусу «пташиного грипу». Такого не знайшли. Продаж пташиного м'яса в районі не заборонений, хоча контроль посилено.
На пункті пропуску через державний кордон «Плетенівка» встановлено дезінфекційні килими для автомобілів.
Водії на незручності, пов'язані із зупинкою транспорту, не скаржаться. Вони розуміють важливість дезбар'єрів у боротьбі з небезпечною хворобою.
Після звістки про падіж домашньої птиці в Криму на птахофермах області почалися перевірки: як дотримується особливий режим роботи?
За оцінкою головного ветеринарного лікаря асоціації «Харківптахопром» Наталі Жевнової, підприємства витримують всі заходи, передбачені за закритого режиму роботи. У господарствах є спецформа, дезконтроль. Працівники спочатку кілька разів проходять через килими, просочені дезінфікуючим засобом. Ним же обробляють руки. Потім одягають одноразові комбінезони і бахіли. Машину перед фабрикою обмивають фізрозчином. Ветлікарі щодня обстежують кров птахів на наявність вірусу.
Як повідомив заступник начальника управління державної ветеринарної медицини в області Володимир Шевченко, у регіоні проведено майже 2,5 тис. досліджень крові птиці на грип. Вірусу цього захворювання не виявлено.
А ще Володимир Васильович сказав, що з метою запобігання занесенню і поширенню високопатогенної інфекції та мінімізації наслідків можливої пандемії грипу працівники ветеринарної служби здійснюють перевірки санітарно-епідемічного й ветеринарно-санітарного стану м'ясопереробних підприємств, об'єктів торгівлі й громадського харчування, оптово-роздрібних баз, а також складських приміщень для збереження продукції тваринного походження.
За словами Шевченка, небезпеки зараження свійської птиці вірусом тут майже немає, бо її контакт з дикими птахами маловірогідний. Ветеринари оглядають худобу та птицю в господах селян, аби вчасно виявити «пташиний грип» у регіоні, власникам пропонується не випускати живність на водойми і за межі обійсть.
Та на приватний сектор ветеринарна служба не має великого впливу. Як правило, господарі не розповідають про симптоми і рідко звертаються до ветлікарів. А проконсультуватися у фахівців можна телефоном за номером «гарячої» лінії, що працює в кожній районній ветеринарній лікарні. У разі потреби ветслужба проведе дослідження крові птаха.
Чутки про прийдешню пандемію високопатогенного «пташиного грипу» викликали паніку серед слобожан. Стали менше вживати курячого м'яса та яєць, бо бояться через них захворіти.
Заглянула на Холодногірський ринок, один з найбільших у Харкові. Запитала в літньої жінки, як іде торгівля.
— Ось обідня пора настає, а я жодної курки не продала.
Її сусідки за прилавком, що привезли на ринок курей, качок та індиків, теж скаржаться на погану торгівлю.
Чи виправдані побоювання слобожан? Про це запитала в заступника головного державного санітарного лікаря області Ольги Шпак.
— Смажену чи варену курку можна вживати без побоювань. Вірус пташиного грипу гине під час термічної обробки. Від омлету теж нічого поганого не станеться. Однак перш ніж розбити яйця, їх треба гарненько вимити, оскільки вірус може жити на яєчній шкарлупі.
А ось сирі яйця не варто пити. Там можуть бути збудники багатьох захворювань, наприклад сальмонельозу — дуже небезпечної для людини інфекції.
Продукти птахівництва, якими торгують у магазинах і на ринках, надходять тільки з благополучних підприємств. На виробництві встановлено суворий контроль за якістю продукції. Господарство, у якому починається падіж поголів'я, негайно закривається на дезінфекцію і карантин. Тож на ринок хвора курка потрапити не може.
Слухала Ольгу Миколаївну, а з голови не йшли слова, почуті на тому ж Холодногірському ринку від молодого покупця:
— Нам заявляли про незначну ймовірність проникнення вірусу пташиного грипу в Україну. Але ж біда таки сталася.

Наталка КИЯСЬ,
Харківська область
також у паперовій версії читайте:
  • ЛЮДМИЛА ТАРШИНОВА: «ВІТЧИЗНЯНИЙ ВИНАХІД ДІЄ ЯК МІНІ-КЛІНІКА»
  • ТУБЕРКУЛЬОЗ — ПРОБЛЕМА ГЛОБАЛЬНА
  • КВАСОЛЯ
  • ХУДНУТИ СЛІД ПОСТУПОВО

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».