Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СОЦІАЛЬНА ПОЛІТИКА
БЕЗЛІЦЕНЗІЙНЕ... ВІДБИРАННЯ ГРОШЕЙ
Свого часу, коли діти були малими, відпочиваючи з ними біля моря, я не встигала давати їм копійки на гральні автомати. Виграти їм, звичайно, нічого не вдавалось, зате копійки автомати «поїдали» справно. Зрештою, я не дуже переймалась втратами: вдома тоді цього дива — гральних автоматів — практично не було. Тож і думала: нехай побавляться малі.

Минули роки. Нині в Києві тисяча залів для цих ігор, 14 тисяч автоматів розміщуються у кінотеатрах і крамницях, на станціях метро і в підземних переходах, біля навчальних закладів і на зупинках громадського транспорту, на базарах і просто неба. Та діяльність їх, як і раніше, зводиться до розподілу праці: ви вкидаєте гроші, автомат їх поглинає, про виграш можна лише мріяти, бо використовується несертифіковане гральне обладнання, так що немає змоги встановити закладений в автомат відсоток виграшу. Тож практично виграє тільки одна сторона (неважко здогадатися, яка). Хоча... за різними нормами у оператора має залишатися 10% вартості виграшів, а гравцям має йти 90%. Однак той, хто грає, знає: це далеко не так. Тим-то ці автомати й називають «доїльними».
Але азарт є азарт. Грають усі: діти, підлітки, чоловіки, жінки. Точніше, добровільно позбуваються своїх кровних. Зате дядьки, які стоять за цим бізнесом, задоволено потирають руки: грошики до них течуть, як по транспортерній стрічці безперервним потоком.
На ґрунті гральних автоматів виникають конфлікти у сім'ях, діти грають на шкоду шлункові, підлітки скоюють злочини з метою отримання грошей «на гру».
Проте потерпають не тільки самі гравці. Той, хто має гроші й хоче мати їх більше через гральні автомати, завжди може знайти (купити) місце для їх розміщення. Як наслідок, у центрі міста (і не тільки) зникли продовольчі й овочеві крамниці, невеликі підприємства служби побуту, інші потрібні людям заклади. Все, що можна, було перепрофільоване під зали гральних автоматів.
Ви резонно запитаєте: куди ж дивиться влада міста? Невже не може навести порядок? Річ у тім, що вона безуспішно веде війну за ліцензування цього виду бізнесу, аби «поставити» його в рамки закону і підконтрольності. А він собі процвітає беззаконно, тому, що відсутні нормативні акти, які б регулювали вид господарської діяльності з організації та утримання тоталізаторів і гральних закладів. За період з 2001 року КМДА видано лише 154 ліцензії на провадження виду господарської діяльності «організація та утримання тоталізаторів, гральних закладів».
Київська міська держадміністрація протягом 2002–2006 років надсилала на затвердження до Держпідприємництва ліцензійні умови: 2002 рік — три звернення з проектом ліцензійних умов, 2003 рік — два, 2004 рік — два, 2005 рік — п'ять, 2006 рік — два. Однак звернення КМДА залишались без відповіді.
Саме в цей час вийшло чимало інструктивних листів Держпідприємництва, які вільно розтлумачили поняття «азартних ігор» і «організацію та утримання гральних закладів, тоталізаторів», унаслідок чого діяльність з надання послуг із використання гральних автоматів із грошовим виграшем узагалі була виведена зі сфери регулювання Закону України «Про ліцензування певних видів господарської діяльності». От тобі, бабусю і Юріїв день...
Нині постановою КМУ від 21.12.2005 р. № 1254 повноваження щодо ліцензування такого виду господарської діяльності як «організація діяльності з проведення азартних ігор» покладено на Мінфін. Направлений Кабінетом Міністрів до ВР проект Закону № 8208 «Про внесення змін до закону України «Про ліцензування певних видів господарської діяльності» передбачає вилучення поняття «гральні заклади» з переліку видів господарської діяльності, що підлягають ліцензуванню. Внесені зміни практично можуть позбавити органи місцевої влади та самоврядування повноважень щодо впливу на ситуацію з організації й функціонування грального бізнесу. Інакше кажучи, звузять параметри місцевого самоврядування.
Щоб врегулювати питання, направлено відповідні звернення до фракції Партії промисловців і підприємців України у Верховній Раді України та лист до Держкомпідприємництва із проханням про відкликання листів Держпідприємництва, які дозволили проводити діяльність з надання послуг із використання гральних автоматів з грошовим виграшем без ліцензії.
Київська міська рада, з метою врегулювання розміщення в столиці закладів грального бізнесу та на підставі ст. 22 Закону «Про столицю України — місто-герой Київ», ст. 26 Закону «Про місцеве самоврядування», ст. 24 Закону «Про забезпечення санітарного та епідеміологічного благополуччя населення», розробила проект рішення «Про розміщення закладів грального бізнесу у м. Києві». Цим рішенням передбачається затвердження Порядку розміщення закладів грального бізнесу, що дасть змогу міській владі контролювати ситуацію щодо розміщення гральних закладів у м. Києві.
Про комплекс проблем із гральними автоматами йшлося на прес-конференції заступника голови Київської міської державної адміністрації Миколи Георгієвського і директора Київського міського центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді Костянтина Шендеровського під назвою «Правове регулювання діяльності з організації та утримання гральних закладів у м. Києві».
також у паперовій версії читайте:
  • ЧИ ПРАВИЛЬНИЙ ЗАКОН?
  • ПОРОЗУМІЛИСЯ
  • МІНІМАЛЬНА ГАРАНТІЯ
  • ПІЛЬГОВИКІВ БІЛЬШАЄ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».