Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СПОРТ
ОЩАДЛИВІСТЬ ПРЕТЕНДЕНТІВ
У четвер шістнадцять учасників 1/8 фіналу Кубка УЄФА провели перші матчі. «Ми можемо пройти суперника, якщо не пропустимо на своєму полі», — сказав перед поєдинком «Міддлсбро» — «Рома» один із лідерів англійського клубу Гаїска Мендьєта. Так, вочевидь, міркували тренери і футболісти всіх команд, котрі залишилися в другому за престижністю клубному змаганні Старого світу.

Як наслідок, у восьми зустрічах забито вісім м'ячів, на двох стадіонах глядачі взяття воріт так і не дочекались, в жодному з поєдинків не забито більше двох голів, у жодній грі не забивали обидві команди. У 1/8 фіналу Кубка УЄФА залишилося кілька команд, з якими вітчизняні клуби зустрічалися в цьому сезоні. З особливим інтересом головний тренер донецького «Шахтаря» Мірча Луческу спостерігає за турнірним просуванням колективу свого сина Развана. В матчі групового турніру минулої осені в столиці Донбасу Разван Луческу не дотримувався субординації й з мінімальним рахунком 1:0 переграв команду батька. Не спиняється бухарестський «Рапід» і з-поміж шістнадцяти найсильніших учасників змагання. Минулої суботи суперник «Рапіда» німецький «Гамбург» у бундеслізі переграв лідера і чинного чемпіона мюнхенську «Баварію» (2:1), але в румунській столиці на заслуги команди з півночі Німеччини не звернули уваги. Данієл Нікулае, якого добре запам'ятали в Донецьку, наприкінці першої половини зустрічі класним ударом з-поза меж штрафного майданчика примусив капітулювати голкіпера Вехтера. За кілька хвилин до фінального свистка процедуру виймання м'яча з сітки воріт примусив повторити Мутурел Буга. А в середині другого тайму гості з Німеччини залишилися в меншості — другу «жовту» картку отримав голландець Найджел де Йонг. Рахунок 2:0 — переконливий результат перед поєдинком на виїзді.
Настільки ж упевнено почуватиметься в гостях швейцарський «Базель», який на своєму полі з рахунком 2:0 переграв аутсайдера французької ліги «Страсбур».
Старі знайомі дніпропетровського «Дніпра» з англійського «Міддлсбро», здається, виходять із зимової кризи. Підтвердження цього факту — і розгромна перемога в прем'єр-лізі над «Челсі» (3:0!), і грамотна гра проти одного з лідерів італійського футболу в Кубку УЄФА. «Рома» приїхала на туманний Альбіон суттєво послабленою травмами Франческо Тотті й Вінченцо Монтелли, але все ж підопічні Лучано Спалетті справили приємне враження. Єдиний у матчі гол було забито в дебюті, коли Джиммі-Флойд Хассельбайнк грамотно «підставився» у штрафному майданчику, і молодий голкіпер Курчі порушив правила. Пенальті «по-піжонськи забив» Якубу Айєгбені. Надалі обидві команди могли забити, але рахунок 1:0 лишився незмінним.
Такий самий рахунок зафіксовано в матчах «Лілль» — «Севілья» (пам'ятаєте, ми сподівались, що в цій парі зіграють донецький «Шахтар» і московський «Локомотив») і «Палермо» — «Шальке». Не пропустивши на своєму полі, «Міддлсбро», «Лілль» і «Палермо» отримали непоганий гандикап перед другими поєдинками, та спокійного життя на виїзді мінімальна перемога не гарантує.
Практично рівними є шанси команд у парах «Стяуа» — «Реал Бетис» і «Удинезе» — «Левськи». «Сухі» нічиї примушують команди грати обережно і за тиждень, бо вирішальним може стати один-єдиний гол.
Унікальним для перших матчів 1/8 фіналу Кубка УЄФА став виступ останнього представника Росії санкт-петербурзького «Зеніта». Лише цей колектив спромігся виграти на виїзді. Колись грізний марсельський «Олімпік» нині є сильною французькою командою, цілком порівнянною з колишнім суперником донецьких гірників — «Ліллем».
У першому таймі протистояння на стадіоні «Велодром» була рівна боротьба, хоча найреальніший момент для взяття воріт мали саме господарі — Лямуші головою пробивав упритул, і м'яч випадково зустрівся з ногою голкіпера Малафеєва. Другий тайм «Зеніт» розпочав блискуче. Аршавін встиг і пристрілятися до воріт Фаб'єна Бартеза, і забити уславленому голкіперові. Обвідний удар Андрія у дальній кут був чудовим. Після цього французи трохи «розклеїлися», а коли дві «жовті» картки отримав Рібері, їхні справи стали кепські. Дивно, що марсельці не пропустили ще.
Із наближенням фінальних поєдинків єврокубків потроху набуває остаточного вигляду таблиця коефіцієнтів УЄФА. Українці з показником 26,600 «стабілізувалися» на тринадцятій сходинці. Чехи і турки відстають на соті й десяті пункта (26,575 і 26,166 відповідно), але жодної загрози не становлять, бо їхні клуби теж припинили виступи на міжнародній арені. Теоретичну небезпеку можуть становити швейцарці (24,875), але для цього останній представник цієї країни «Базель» має виходити до півфіналу Кубка УЄФА.
Головна інтрига весни — наскільки високо зможуть піднятися румуни, які з показником 27,790 перебувають на дванадцятій сходинці й зберігають два з трьох клубів у Кубку УЄФА, причому «Рапід» майже гарантовано гратиме у чвертьфіналі. Бельгійці (30,250) і шотландці (30,375) уже хвилюються, бо своїх представників втратили. Для того щоб росіяни випередили греків, стали восьмими за рейтингом і в сезоні 2007/2008 років делегували дві команди до Ліги чемпіонів і чотири — до Кубка УЄФА, «Зеніт» має ще раз переграти «Олімпік» і один раз перемогти (або двічі зіграти внічию) у чвертьфіналі.

Антон ШУЛЬГА
також у паперовій версії читайте:
  • РОЗПОЧНЕМО З ГРУЗІЇ
  • КУТУЗОВА — У ДРУГОМУ КОЛІ
  • УПЕВНЕНИЙ СТАРТ
  • ШЕВЧЕНКО — В «ЧЕЛСІ»?
  • ЄФРЕМОВА — ДВАНАДЦЯТА
  • Інформація про продаж на відкритих торгах (аукціоні) активів Акціонерного комерційного агропромислового Банку «Україна»

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».