Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА УКРАЇНА І СВІТ
«КЛЕМАНСО» ЗГАНЬБИВ ФРАНЦЮ І МАЄ «ВМЕРТИ»
Авіаносець «Клемансо», який кілька років тому завершив свою бойову службу, повертається у французькі територіальні води. Тут він очікуватиме на «смерть» — таким є рішення президента Жака Ширака.

Понад 30 років «Клемансо» був гордістю Франції, а тепер, у свої останні дні, приносить їй ганьбу. Переповнений небезпечним азбестом, він дрейфував біля берегів Індії, яка не дозволила демонтувати судно в порту Аланг. Тому не тільки опозиція, а й екологи вимагали від президента повернути корабель до рідного порту в Тулоні й припинити цей «негідний Франції» інцидент.
Нарешті минулого тижня в Єлисейському палаці оголосили, що Франція мусить бути прикладом і чинити відповідно до прозорих міжнародних правил. Представники «Грінпісу» висловили своє задоволення тим, що перемогли закон і мораль. Ширак особисто втрутився в ситуацію, бо не було іншого виходу. Президент ухвалив рішення напередодні візиту в Індію, який має дати нові, цікаві для Парижа, контракти у військово-промисловому комплексі. Перипетії навколо небезпечної купи брухту дуже шкодили міжнародному іміджу Франції. З екологічної проблеми вона швидко перетворилась у політичну.

Небезпечний брухт
Минулого тижня Верховний суд Індії заборонив «Клемансо» входити в територіальні води країни і зажадав від Франції додаткової інформації щодо справжньої кількості азбесту на борту корабля. Але Париж не зміг цього зробити, бо, як виявилось, міністерство оборони не знало напевно, скільки небезпечного вантажу несе на собі «демобілізований» авіаносець, який тепер виступає інкогніто, під назвою Q 790. Французьке МО запевняє, що на борту лише 45 тонн азбесту, а «Грінпіс» уже багато місяців називає цифру щонайменше у 1000 тонн.
Соціалістична партія вимагає, щоб пояснення з цього приводу дала міністр оборони Мішель Алліот-Марі. Здається, що її блискуча кар'єра затьмарилася. Президент дав наказ провести нову експертизу, яка встановить справжню кількість шкідливих токсичних речовин на борту «Клемансо».

«Дари данайців»
Заяву президента оголошено після комюніке Державної ради (вона виконує функції Вищого адміністративного суду), яка скасувала рішення про демонтаж судна в порту Аланг. Позови до державної ради подали кілька природоохоронних організацій і об'єднань «жертв азбесту». На їхню думку, незважаючи на роззброєння й часткове очищення у Франції, брухт від «Клемансо» належить до категорії «небезпечних відходів».
Судно повертатиметься до Бреста в Бретані повз мис Горн. Міністерство оборони Франції вважає, що це дозволить уникнути шляху через Суецький канал, який є коротшим, та попри те виявився одного разу неприємним, оскільки довелось 10 днів очікувати на дозвіл Єгипту на проходження Червоного моря. Прохід Суецьким каналом коштував 1,5 мільйона доларів, тоді як зворотний шлях тривалістю три місяці коштуватиме мільйон євро. Навіть повернення авіаносця додому стає прикрим епізодом в його історії, всім відомо, крім Індії, французи намагались «підкинути» свою колишню гордість Іспанії, Туреччині й Греції.

Компрометація
Ліва опозиція сміється зі справи «державної ваги», яка компрометує Францію. Це визнав навіть прем'єр Доменік де Вільпен: «Мильна опера з «Клемансо» має закінчитись якнайшвидше, бо ситуація дуже прикра». А газета «Франссуар» навіть порівняла її з поразкою під Трафальгаром. «Ле Монд» вжила такі слова, як ганьба, катастрофічний «імідж» Франції, серія помилок Єлисейського Палацу і МО, які випливають з «непрофесійності, недогляду і неправильного розуміння військової таємниці».
«Франція, яка охоче дає консультації всьому світу з таких проблем, як відмінне функціонування державного механізму, правильна поведінка щодо бідних країн чи охорона навколишнього середовища, перекреслила свій імідж»,— писала «Ле Монд» напередодні рішення президента. Міністр внутрішніх справ Ніколя Саркозі, який стає все самостійнішим у політичних іграх, визнав, що не може зрозуміти, як Франція могла потрапити в таку складну ситуацію. А Жерарр Дюпей, коментатор «Ліберасьон», принагідно зауважив, що коли людина має справу зі зброєю, то може поцілити й себе. Але треба мати виняткові здібності, щоб здійснити «самостріл» з авіаносця...

Петро ПЕТРІВ
також у паперовій версії читайте:
  • ВИБОРИ ПО-БІЛОРУСЬКОМУ
  • ПАКИСТАН: СЛАБКА ЛАНКА?

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».