Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СПОРТ
ЩО ЗАВАЖАЛО «ШАХТАРЕВІ»?
«У «Лілля» — хороша оборона, до того ж, поле було важким. Я знав, що буде важко наблизитись до воріт суперника. Певною мірою нам ще й не пощастило. Все-таки «Шахтар» створив сьогодні чотири моменти. Ми безграмотно грали в зоні штрафного майданчика суперника, не провокували його на порушення правил, що потрібно було робити на такому покритті. Я просив своїх хлопців не грати на такому полі в один дотик, але наші гравці грішили цим, особливо в першому таймі.

На жаль, ми не перелаштувалися, грали п'ятками, тому було чимало втрат. Це давало супернику можливість контролювати м'яча. Важко на такому полі щось створити. Час спливав, ми втрачали дедалі більше сил, нам не вистачило агресивності для того, щоб розкрити оборону «Лілля». Напевно, було зроблено помилку в підготовці поля до гри. Потрібно було залишити газон розкритим, аби він був змерзлим. У такому разі покриття було рівнішим, і наша гра йшла б значно швидше. Природно, що на сьогоднішньому полі було легше оборонятися», — сказав після матчу-відповіді 1/16 фіналу Кубка УЄФА головний тренер донецького «Шахтаря» Мірча Луческу.

Важке поле і справді заважало технічним бразильцям у складі гірників, але причини нульової нічиєї, мабуть, таки інші. «Наш суперник показав, як потрібно боротися на межі самопожертви, щоб досягти результату», — резюмував згодом румунський наставник донеччан. Технічно гірники і справді сильніші за виконавців французької команди, але не ці якості були потрібними у «болоті» Регіонального спортивного комплексу «Олімпійський» увечері 23 лютого. Атлетизм і самопожертва — це ті якості, які мали Михайло Соколовський, Віктор Грачов, Сергій Ателькін та інші легендарні гравці донецького «Шахтаря». Саме цього нинішньому донецькому інтернаціоналу бракує.
Звісно, є ще багато нюансів, які призвели до того, що забитих м'ячів найвідданіші прихильники донецького клубу так і не побачили. Приміром, потужного Джуліуса Агахову Мірча Луческу міг би випустити на поле і раніше. Далася взнаки і відсутність звички боротися до кінця в кожному ігровому епізоді, бо в більшості матчів чемпіонату України для досягнення результату гірникам немає потреби особливо напружуватися.
«Шахтар» на свій останній у нинішньому єврокубковому сезоні матч вийшов у такому складі: Шуст, Дуляй, Фернандіньйо (Воробей, 63), Матузалем, Брандао (Агахова, 81), Рац, Чигринський, Толга, Марика, Срна, Елано (Жадсон, 72). Клод Пюель віддав перевагу таким виконавцям: Сільва, Дебюші, Тавларидис, Шмітц, Кабайє, Дерні, Бодме, Одемвінджі (Франкар, 76), Таффоро, Шальме (Фоверг, 68), Ліхтштайнер (Кейта, 59).
У повторному матчі в Донецьку «Шахтареві» потрібно було забити лише один гол. Слушні нагоди для цього траплялися. На 12-й хвилині після удару головою Брандао м'яч пройшов поруч зі штангою. Щоправда, французи також «огризалися» небезпечними контрвипадами. В одній з таких контратак Ліхтштайнер із кількох метрів розстрілював ворота господарів, але Шуст м'яча взяв. До того ж, у цьому епізоді був офсайд. На 28-й хвилині Ліхтштайнер знову міг засмутити «Шахтар», але після його удару головою м'яч зустрівся зі штангою.
У другій частині гра була більше нервовою, ніж цікавою. Поле ще більше запливло багнюкою і технічні бразильці не могли «зачепитися» за м'яча. Футболісти обох команд грішили частими фолами, що призвело до шести «жовтих» карток і постійних зіткнень з французами за участю Срни, Матузалема та Брандао, які мало не переростали в бійку.
Більшу частину другої половини поєдинку «Шахтар» намагався атакувати, але безрезультатно. Забули донецькі футболісти і про удари по воротах з середньої та далекої відстані, які могли за такої погоди принести результат. За весь матч «Шахтар» завдав лише п`ять ударів у площину воріт...
На 70-й хвилині чемпіони України не використали ще один шанс, аби забити. Після подачі кутового з семи метрів бив Дуляй, але м'яч влучив у захисника.
На останніх хвилинах зустрічі в Ліллі донеччанам усміхнулась фортуна і гості тиждень тому забили два голи. У Донецьку українська команда теж мала шанс виграти, але... Джуліус Агахова скористався помилкою захисника й вийшов сам на сам із Сільвою, та в спробі перекинути воротаря пробив вище воріт.
На післяматчеву прес-конференцію наставник французького клубу прийшов у доброму гуморі, але про стан газону Клод Пюель теж говорив:
— Матч був важким, особливо через складні погодні умови і стан поля. Нам довелось грати акуратно, уникаючи довгих передач. Гадаю, що підсумок за сумою двох матчів виглядає закономірним.
— Ви б могли порівняти цю гру з матчами Ліги чемпіонів?
— Ні, з Лігою чемпіонів цей матч порівнювати не можна. Це — непорівнянні речі. Хоча б через те, у якому стані було сьогодні поле. Треба було чимало сил і вміння для того, щоб грати на такому газоні.
У 1/8 фіналу Кубка УЄФА «Лілль» двічі зіграє з «Севільєю». Перший матч відбудеться 9 березня у Франції, за тиждень команди зустрінуться на Піренеях. У 1/16 фіналу іспанський клуб удруге «образив» московський «Локомотив», цього разу з рахунком 2:0.
Інші поєдинки завершилися так: «Зеніт» (Росія) — «Русенборг» (Норвегія) 2:1 (перший матч 2:0), «Страсбур» (Франція) — «Літекс» (Болгарія) 0:0 (2:0), «Рома» (Італія) — «Брюгге» (Бельгія) 2:1 (2:1), «Стяуа» (Румунія) — «Херенвен» (Голландія) 0:1 (3:1), «Еспаньйол» (Іспанія) — «Шальке» 0:3 (1:2), «Марсель» (Франція) — «Болтон» (Англія) 2:1 (0:0), «Рапід» (Румунія) — «Герта» (Німеччина) 2:0 (1:0), АЗ (Голландія) — «Бетис» (Іспанія) 2:1 (0:2), «Монако» — «Базель» (Швейцарія) 1:1 (0:1), «Левськи» (Болгарія) — «Артмедія» (Словаччина) 2:0 (1:0), «Ланс» (Франція) — «Удинезе» (Італія) 1:0 (0:3), «Гамбург» (Німеччина) — «Тюн» (Швейцарія) 2:0 (0:1), «Міддлсбро» (Англія) — «Штутгарт» (Німеччина) 0:1 (2:1), «Палермо» (Італія) — «Славія» (Чехія) 1:0 (1:2).
Отже, в 1/8 фіналу Кубка УЄФА, крім «Лілля» і «Севільї», зіграють «Рапід» — «Гамбург», «Міддлсбро» — «Рома», «Стяуа» — «Бетис», «Палермо» — «Шальке», «Марсель» — «Зеніт», «Удинезе» — «Левськи», «Базель» — «Страсбур».
У таблиці коефіцієнтів УЄФА нічия «Шахтаря» дала змогу Україні повернутись на тринадцяту сходинку (нагадаю, що для подвійного представництва в Лізі чемпіонів потрібно не опуститися нижче від п'ятнадцятого місця). Попереду з показником 26,790 — румуни, які, до того ж, зберігають у Кубку УЄФА дві з трьох команд, які стартували в цьому євросезоні. Наш показник — 26,600, у чехів, котрі також втратили всіх своїх представників — 26,575, турецькі клуби набрали 26,166 бала. З тих, хто позаду українців, ще мають по одному клубові на міжнародній арені Швейцарія і Болгарія (показники 24,375 і 23,040 відповідно). Втім, через солідний відрив і серйозний рівень опонентів на стадії 1/8 фіналу Кубка УЄФА «Левськи» і «Базель» навряд чи зможуть суттєво наблизити болгарський і швейцарський футбол до українського.
За підсумками єврокубкового сезону донецький «Шахтар» піднявся на 65 місце в клубному рейтингу Старого світу. Це робить вищими шанси гірників на те, щоб бути «сіяними» в третьому кваліфікаційному раунді Ліги чемпіонів УЄФА. Київські динамівці за рахунок старого багажу перебувають на 59-й позиції.

Антон ШУЛЬГА
також у паперовій версії читайте:
  • ОЛІМПІЙСЬКА НАДІЯ — ЕСТАФЕТА?
  • НАЙКРАЩИЙ ВИСТУП ШЕВЧЕНКО
  • ЗА КРОК ДО ФІНАЛУ
  • ХУДОЖНЯ ГІМНАСТИКА НА ЛЬОДУ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».