Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СПОРТ
«ЗОЛОТА» БРОНЗА
У медальній скарбничці олімпійської збірної України в ніч з понеділка на вівторок з'явилась ще одна нагорода. Одесити Олена Грушина і Руслан Гончаров протягом сімнадцятирічної кар'єри у танцях на льоду доводили арбітрам своє право стояти на олімпійському п'єдесталі. Тернистим був шлях українців до туринської «бронзи». Вісім років тому в Нагано Грушина і Гончаров стали тільки п'ятнадцятими. Відтоді наші співвітчизники щороку додавали.

1999 року найкращі українські танцюристи вперше пробилися до чільної десятки на чемпіонатах світу і Європи. На Олімпіаді у Солт-Лейк-Сіті Олена і Руслан стали дев'ятими, а на чемпіонаті світу-2002 уперше пробилися до шістки. Рік 2003-й — ще один маленький крок уперед: п'яте місце на світовій і четверта позиція на континентальній першостях. Два роки тому — перший у кар'єрі подіум, третє місце на чемпіонаті Європи. Торік — бронзова медаль на першості планети і «срібло» — на континенті. Повторили своє торішнє досягнення Олена Грушина і Руслан Гочаров і цього року в Ліоні, де знову поступилися непереможним росіянам Тетяні Навці й Роману Костомарову.

Насмілюсь стверджувати: скандал із суддівством Олімпіади у Солт-Лейк-Сіті українцям допоміг. Після завершення змагань у Міжнародному союзі ковзанярів замислилися над ультиматумом Міжнародного олімпійського комітету, який погрожував вилучити фігурне катання з програми зимових Ігор. Фахівці розробили нову систему оцінювання, що передбачає суддівські рішення не на рівні «сподобалось — не сподобалось», як це часто було раніше, коли бал 5,7 від оцінки 5,9 відокремлювала прихильність арбітра до тих або інших учасників змагань. Особливо суб'єктивним був погляд на «артистизм»...
Тепер кожен рух, крок, твізл, обертання, підтримка має ціну. Рефері ще перед початком програми знають — ці фігуристи мають виконати саме такі, а не інші елементи, саме ці елементи і формують так звану «базову» оцінку. Та хоч система загалом і стала об'єктивнішою, місце для свавілля залишилось. Витягнутий «з нафталіну» італійський дует у складі Барбари Фузар-Полі й Мауріціо Маргальйо з якогось доброго дива після виконання обов'язкового танцю став першим. Чемпіони світу 2001 року надто багато помилялися у Солт-Лейк-Сіті і після тих Ігор свою кар'єру призупинили. Про їхні можливості на туринській Олімпіаді, вочевидь, щось цікаве знав керівник Міжнародного союзу ковзанярів Антоніо Чікванте, тому Фузар-Полі й Маргальйо повернулися на лід. Та від Олімпіади до Олімпіади навіть доволі консервативні танці на льоду на місці не стояли (допомогла і нова система суддівства), тому яскраві пари минулого (крім італійців, вирішили ще раз спробувати поборотися за нагороди литовці Маргарита Дроб'язко і Повілас Ванагас) не встигають за конкурентами, які не пропускали змагання останніх років. Намагання встигнути за ускладненням програм зашкодило впевненості виконання підтримок, тому в оригінальному танці претенденти на отримання нагород «посипалися», як стиглі груші. Натомість Грушина і Гончаров, Навка і Костомаров, а також молода американська пара Таніт Белбін і Бенджамін Агосто впоралися з латиноамериканськими танцями краще за інших, тому й опинилися в чільній трійці. Самба, румба і знову самба на завершення оригінальної програми переконали арбітрів: Грушина і Гончаров отримали 59,29 бала. У четвертого дуету — французів Ізабель Делобель і Олів'є Шонфельдера (58,34) українці виграли майже бал, американцям (60,53) програли понад один пункт, а росіянам (61,07) — менше двох.
Саме ці відриви стали визначальними згодом. Перед початком останнього прокату Олена Грушина сказала: «Найважливіше зараз — не розслаблятися. Олімпійські старти характерні тим, що у кожному виді танцювального триборства нібито заново розпочинаєш змагання. В оригінальному танці ми все робили спочатку, оскільки розрив між чотирма-п'ятьма парами мінімальний і все вирішуватиме довільна програма». А Руслан Гончаров додав: «Після обов'язкового танцю ми спочатку трохи засмутилися, бо не чекали від італійців такого результату. Та згодом переглянули запис свого виступу і заспокоїлись: нам немає чим собі докоряти, усі передумови для третього місця у нас були».
У найсильнішій групі розпочинали наші співвітчизники. Чудова музика Пітера Гейбріела «Початок почуттів», чуттєвий прокат, заслужені оцінки «під сотню» — 99,17 бала. Проте саме після цього розпочалось найважче. З головними російськими фаворитами Тетяною Навкою і Романом Костомаровим можна було б конкурувати тільки за їхнього падіння. Однак російська оптимістична «Кармен» була майже бездоганною, тому екс-дніпропетровчанка та її московський партнер отримали (згодом з'ясувалось, що тільки вони) 101,37 бала. Наступними вийшли на лід американці, і їхня програма сподобалась арбітрам менше за українську — 98,17, але відрив після обов'язкового і оригінального танців дав змогу Таніт Белбін і Бенджаміну Агосто на 21 соту (!) випередити наших співвітчизників. Болгари Албена Денкова і Максим Ставіський свої шанси на олімпійську нагороду втратили ще під час латиноамериканської програми, а в довільній ще раз підтвердили аргументованість такої позиції суддівського корпусу. Момент істини для Грушиної й Гончарова настав, коли на лід вийшли французи Ізабель Делобель і Олів'є Шонфельдер. Для того щоб обійти наших співвітчизників, Ізабель та Олів'є мали набрати понад сто балів. «Венеціанський карнавал» був переконливим, друге місце у довільній програмі можна назвати заслуженим, але 99,50 бала для того, щоб стати третіми за сумою, не вистачило.
От що сказав бронзовий призер Олімпіади Руслан Гончаров одразу після урочистої церемонії нагородження:
— Найперше ми хочемо подякувати батькам, а також усім уболівальникам, які сиділи біля телеекранів, приходили на льодові майданчики і відстежували наші виступи.
— Чи дивилися Ви за програмою французів, які завершували прокат?
— Я спостерігав за ними лише одним оком, перебуваючи у коридорі. В той момент я просто не знаходив собі місця.
— Після Олімпійських ігор Ви відпочиватимете чи будуть нові старти?
— Так, звичайно, трохи відпочинемо після напруження Олімпіади. Що ж буде потім? Ми цього не знаємо. Можливо, візьмемо участь у чемпіонаті світу. Ми маємо чимало запрошень для виступів у різних шоу.
— Хто головний у Вашій парі?
— У нас усе на рівних умовах. Я підказую Олені, якщо їй щось необхідно, а вона підказує, за потреби, мені.
Після тріумфу Олени Грушиної й Руслана Гончарова українська олімпійська команда вийшла на «чисте» 22 місце у світовому зимовому «табелі про ранги». Нагадаю, що всього на Олімпіаді беруть участь спортсмени із 85 держав, тож такі українські показники можна вважати задовільними. На чолі медальної класифікації — жорстка боротьба між німцями, американцями, австрійцями і росіянами. Станом на ранок вівторка саме ці чотири збірні мали в активі по сім золотих нагород.
Антон ШУЛЬГА
також у паперовій версії читайте:
  • MEMENTO LILLE!

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».