Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СПОРТ
«ШАХТАР» РЯТУЄ ШАНСИ
Жахливий матч і дві хвилини надії — такий підсумок першого протистояння донецького «Шахтаря» і французького «Лілля» в рамках 1/16 фіналу Кубка УЄФА. Перший офіційний поєдинок сезону ще раз підтвердив те, що ми знали і так: «Кубок Першого каналу» — змагання престижне, але від нього до реальної конкуренції на кожному клаптику футбольного поля — відстань величезна.

Мірча Луческу запропонував суперникам кілька сюрпризів у складі. Свій перший офіційний матч за «Шахтар» провів голкіпер Богдан Шуст. У стартовому складі ми побачили Дмитра Чигринського. У статусі капітана команду вивів на поле Матузалем. Анатолій Тимощук після травми все-таки вийшов у другому таймі.
Загалом склад «Шахтаря» був таким: Шуст, Срна, Чигринський, Рац, Дуляй (Марика, 69), Левандовськи (Тимощук, 60), Матузалем, Фернандіньйо, Елано (Жадсон, 75), Брандао, Хюбшман. У центрі захисту зіграли молодий Чигринський і досвідченіший Хюбшман. Через відсутність у стартовому складі Анатолія Тимощука на його місці поруч з Ігорем Дуляєм виступав Маріуш Левандовськи. Решта гравців розташовувалася на звичних позиціях — фланги закривали Даріо Срна і Разван Рац, Матузалем, Фернандіньйо і Елано були ближче до єдиного нападника Брандао.
Віддамо належне суперникові. «Лілль» — швидка, міцна, добре фізично підготовлена команда. З таким опонентом битися складно. У воротах стояв номінальний голкіпер «номер два» Грегорі Маліцкі. Провідний воротар сенегалець Тоні Сільва у «найкращих» традиціях Чорного континенту приїхав з Кубка африканських націй із запізненням й покараний за це. На 51-й хвилині Маліцкі (або, за дивною французькою вимовою, «Малікі» — з наголосом на останньому складі) отримав ушкодження, тож замість нього трохи менше тайму відіграв третій голкіпер Пішо, якому довелось двічі виймати м'яча з сітки воріт. Наставник віце-чемпіонів Франції Клод Пюель випустив таких польових гравців: Дебюші, Тавларидис, Шмітц, Дерніс (Кейта, 72), Бодме, Фоверж (Кабайє, 79), Одемвінджі, Макун, Вітакіч, Ліхтштайнер.
Практично до кінця гри французам таланило. Усе, що вони могли забити,— забили. Коли рахунок був 1:0, уболівальники «Шахтаря» вважали це непорозумінням, яке можна виправити. За рахунку 2:0 стало незатишно, з'явились думки про те, що, схоже, в Кубку УЄФА підопічним Луческу в цьому розіграші далі не пройти. Цифри на табло змінилися на 3:0, і стало просто страшно. Самі собою зринули спогади про «Аустрію» і «Цюріх».
Усі пропущені м'ячі стали наслідком не тільки вдалої гри господарів арени «Лілль Метрополь», а й відвертих промахів захисту гірників. Подача кутового на 19-й хвилині завершилась класним ударом головою по воротах Богдана Шуста, але дебютант єврокубків зміг відвести небезпеку і м'яч покотився уздовж лінії воріт. Ніхто із захисників донеччан не заважав віддати передачу під удар Фовержу, і завданням француза було сильно пробити в площину воріт — у разі влучання в «рамку» гол був невідворотним.
По перерві за позитивного для господарів рахунку 1:0 Клод Пюель логічно змінив тактику — гірники атакували, а футболісти «Лілля» не вибачали помилок гостей у захисті. Лише в другому м'ячі можна звинуватити новачка «Шахтаря» Богдана Шуста (та не його одного — захисники помилились, створюючи офсайд): після довгої передачі Макуна на вихід Дернісу голкіпер неправильно оцінив швидкість м'яча і необачно залишив ворота. Дерніс встиг перекинути Шуста — 2:0. Ще одна контратака — і Анатолій Тимощук не встигає за «клієнтом» Развана Раца, футболіст «Лілля» робить чітку передачу у штрафний майданчик — Одемвінджі забиває третій гол.
Згодом господарі могли забивати ще, але вирішили, що і трьох м'ячів з гірників вистачить. Даремно вони так гадали!
Гості могли відзначитися і раніше, але Брандао й Матузалему переграти Пішо з близької відстані не змогли. На 89-й хвилині бразильський форвард «Шахтаря» таки спромігся на точний удар. Із близької відстані і гострого кута намагався проштовхнути м'яча Брандао. Мінімальний рикошет завадив голкіперові зіграти краще, м'яч влучив у дальню стійку, від якої відлетів у поле, але бразилець уже чекав м'яча, щоб добити його. 3:1 — і надія зажевріла.
Минає ще хвилина, і Жадсон в один дотик виводить Марику на побачення з Пішо. Румун класним ударом переграє воротаря і тепер за рахунку 3:2 шанси команд на вихід до 1/8 фіналу знову стають приблизно рівними.
На післяматчевій прес-конференції за виразом обличчя головного тренера «Шахтаря» було помітно, що детективний сюжет матчу відібрав у Мірчі Луческу чимало емоційних сил.
— Сьогодні Всевишній,— сказав румунський фахівець,— був на нашому боці, надавши допомогу наприкінці матчу. За рахунку 3:0 усе скінчилося б. Слід визнати, що ми припустилися багатьох помилок. Це був наш перший офіційний матч, і більшість футболістів ще не переключилася з тренувальних ігор. Ми знали, що «Лілль» сильний при розіграшах стандартних положень, особливо кутових ударів. На жаль, перший з них призвів до взяття наших воріт. «Лілль» — команда, яка грає на контратаках, а також використовує довгі передачі, розраховуючи на двох нападників, котрі створили нам чимало проблем. Та ми самі винні — не дуже добре закривали зони, припускалися багатьох фолів на флангах.
Срна і Рац зіграли з великими помилками, ставили команду в непросте становище. Після перерви ми стали ризикувати більше, намагаючись забити м'яч. Адже без голу на виїзді важко розраховувати на вихід до наступного етапу Кубка УЄФА. Можу сказати, що поява на полі Марики створила перед обороною суперника великі проблеми. До нього стали проходити передачі врозріз.
«Лілль» — добре організована і агресивна команда, до того ж, потужна в єдиноборствах, а гравці діють динамічно протягом усього матчу. Вони добре закрили нам флангові зони, через які ми не могли розгортати атакувальні дії. Але з іншого боку, матч засвідчив, що коли проти французів граєш низом і швидко, контролюєш м'яч, тоді у них виникають проблеми. Були моменти, коли наприкінці матчу наші гравці входили до штрафного майданчика без великого опору суперників. Я сподіваюсь, що наша команда — сильніша. Гра показала, які кроки нам потрібно зробити надалі, щоб пройти цей бар'єр. Визнаю: до гри ми поставились надто поверхово (особливо в першому таймі), легко втрачали м'ячі, тому дали змогу суперникові використовувати сильні якості.
Звісно, не виглядав радісним і наставник «Лілля» Клод Пюель: «Я згоден, що нашому суперникові допоміг Всевишній. Але не можна не відзначити, що гравці «Шахтаря» вельми сильні, а ми у деяких фазах зустрічі зіграли не так, як треба. Спочатку ми діяли добре, забиті голи надали команді більшої впевненості, гравці відчули себе вільніше. Проте наприкінці поєдинку футболістам не вистачило концентрації».
У дуелі «Локомотив» — «Севілья», з переможцем якої зустрінеться український або французький клуб, вагому заявку на перемогу зробив іспанський представник. Піренейці на виїзді виграли з рахунком 1:0. Про результати решти матчів — у наступному випуску «ДУ».

Антон ШУЛЬГА
також у паперовій версії читайте:
  • ЄФРЕМОВА!!!
  • ...А ТРЕБА, ЯК ШМИГУН
  • ПЕРЕМОГА ПОТРІБНА УКРАЇНІ
  • Міністерство охорони здоров'я України оголошує конкурс на заміщення вакантної посади

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».