Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА КРИМІНАЛ
ЛИХО НАШОГО ЧАСУ
Нині незаконне заволодіння мобільними телефонами — один із найпоширеніших майнових злочинів. Їх кількість невпинно зростає. Щодня з відповідними заявами до міліції звертаються понад сто громадян. Про це йшлось на прес-конференції в МВС України.

Лише упродовж перших двадцяти днів січня цього року, внаслідок протиправних дій, громадяни позбулися 3 тисяч 209 мобільних телефонів (50 відсотків цих злочинів розкрито). Торік, порівняно з позаминулим роком, кількість вкрадених «мобілок» зросла майже вдвічі. Загалом, органами внутрішніх справ обліковано приблизно 40 тисяч засобів стільникового зв'язку, що стали предметом злочинних посягань. Якщо ж урахувати тих, хто не звернувся до міліції й вважає розшук вкраденого телефону справою марною, то кількість потерпілих буде значно більшою.
Найчастіше «мобілками» заволодівають шляхом крадіжок і пограбувань, що становить 60-70 відсотків загальної кількості. Зокрема, 1 тисячу 246 апаратів викрадено під час грабежів (653 такі злочини вже розкрито). Наступні види злочинів — розбійні напади та шахрайства. Зрозуміло, кількість злочинних посягань на об'єкти стільникового зв'язку зростає у теплу пору року, коли їх не можна сховати в одязі.
Цей вид злочинності найпоширеніший у великих промислових регіонах і містах — Криму (особливо в курортний сезон), Дніпропетровській, Донецькій, Запорізькій, Луганській, Одеській, Харківській областях і Києві, де реєструється більше половини всіх злочинів, пов'язаних із незаконним заволодінням мобільними телефонами. За даними карного розшуку, в столиці, приміром, з огляду на активізацію злодіїв, найнебезпечнішими для власників телефонів є тролейбусні маршрути № 5, 7, 16, 18, 19, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 36, трамвайні маршрути № 1, 3, 22, 33, 35, а також маршрути автобусів, що перетинають зазначені транспортні розв'язки. Є ризик позбутися «мобілки» також під час відвідування ринків «Петрівка», «Троєщина», «Дніпро», «Дарницький», торговельно-розважальних закладів «Глобус» та «Метроград».
Утім, не існує жодного регіону, де б не було зафіксовано злочинного заволодіння телефонами. Однак якщо в Івано-Франківській, Волинській, Чернівецькій областях упродовж року реєструються сотні таких злочинів, то у Донецькій області торік було виявлено близько 8 тисяч злочинів, пов'язаних із незаконним заволодінням «мобілками».
Здобиччю злочинців стають як мобільні телефони, так і аксесуари до них. Зокрема, у Львові позаторік унаслідок розбійного нападу зловмисники заволоділи майном десь на 5,5 млн гривень.
Органами внутрішніх справ напрацьовано методику розкриття злочинів, пов'язаних із незаконним заволодінням засобами стільникового зв'язку.
Так, днями на Донеччині розкрито розбійний напад на помічника народного депутата, який було скоєно в листопаді минулого року. Тоді невідомі заволоділи особистими речами потерпілого і двома мобільними телефонами. За скоєння цього злочину затримано двох вихідців з кавказького регіону, котрих викрито у кількох аналогічних злочинах.
Аби не стати жертвою нападників, правоохоронці радять дотримуватися простих правил поведінки. Насамперед не слід без потреби демонструвати свій телефон у громадських місцях, на малолюдних чи не освітлених територіях, тим більше хизуватися дорогими моделями. Адже, за свідченнями потерпілих, більшість з них позбулася телефонів саме після таких дій. Надання телефону незнайомій особі також нерідко призводить до прикрих наслідків. І, зрештою, не треба приставати на пропозицію придбати телефон із рук. Зазвичай, такі апарати мають кримінальне минуле. Втім, зрозуміло, важко втриматися перед спокусою купити мобільний телефон удвічі дешевше. Але завжди треба па-м'ятати: якщо факт крадіжки буде доведено, то новий власник телефону може опинитися у неприємній ситуації. Зрештою, як зазначають фахівці, підвищення ефективності протидії таким злочинам, а також вирішення проблем, пов'язаних з функціонуванням вторинного ринку стільникових засобів зв'язку, полягає у вдосконаленні чинного законодавства.
— Потрібно на державному рівні розробити механізм обов'язкового примусового відключення викрадених терміналів зв'язку,— зазначає заступник начальника відділу розкриття майнових злочинів Департаменту карного розшуку МВС України Андрій Тренчук.— За таких обставин викрадений телефон буде придатний лише для розукомплектування на запчастини і як наслідок — на них зникне попит. Злодіям буде не вигідно красти телефони. Доцільно також зобов'язати операторів стільникового зв'язку надавати за запитом правоохоронних органів всю необхідну для проведення оперативно-розшукових заходів інформацію та передбачити їх відповідальність за ігнорування таких вимог.
Суттєвого вдосконалення потребують нормативні акти, що регламентують комісійну торгівлю мобільними телефонами. Слід заборонити суб'єктам підприємницької діяльності, котрі працюють на вторинному ринку, скуповувати у громадян «мобілки» без надання документів, що підтверджують право на їхню власність. Доречно на законодавчому рівні посилити відповідальність осіб, які займаються купівлею-продажем телефонів без відповідних дозволів, а також підприємців, котрі порушують вимоги, що регламентують комісійну торгівлю.

Юрій САХНО,
Департамент зв'язків
з громадськістю МВС України
також у паперовій версії читайте:
  • ШАХРАЙСЬКІ КРЕДИТИ
  • ЖНИВА СТРАЖДАНЬ
  • «МЕРТВІ» ДУШІ
  • ПІРНУВ В ОПОЛОНКУ І...
  • ЯКЩО ПІД РУКОЮ КАЧАЛКА
  • ДО МОРЯ, БАЧТЕ, ЗАКОРТІЛО...

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».