Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА УКРАЇНА І СВІТ
ВДАЛИЙ ПОЧАТОК
Дві третини німців вважають, що Ангела Меркель є добрим канцлером. Уряд великої коаліції ХДС/ХСС і СДПН має все більшу підтримку у країні. Ніколи ще в Німеччині не ставились так прихильно до канцлера й уряду через неповні сто днів від початку правління. Усе свідчить про те, що громадяни почали більше довіряти своїй владі.

Донині німці були одним з найбільш незадоволених європейських народів. Вони нарікали на безробіття, брак перспектив, скорочення заробітків. Тепер незадоволених стало менше, люди більше вірять в майбутнє. Показник оптимізму в економіці б'є всі рекорди, хоча останнім часом нічого вагомого не відбулось. Без роботи залишаються понад п'ять мільйонів осіб, реформи попереднього кабінету потребують значних корективів, а уряд Ангели Меркель не ухвалив жодного принципового рішення.
Перевагою пані канцлера стало майже все: її немедійний імідж, безпретензійність, об'єктивність, прагматизм і щирість. Зовсім зникли, як сніг навесні, сумніви, зумовлені тим, що їй бракує досвіду, у неї виникають труднощі в контактуванні з людьми, вона не має сильної політичної підтримки. Навіть економіка перебуває під враженням від пані Меркель, й оптимізм інвесторів зростає.
Крім того, від самого початку до пані канцлера прихильно ставляться ЗМІ, насамперед за успіхи на міжнародній арені. Її хвалять за сміливість, яку вона продемонструвала в Москві, коли звернула увагу на права людини, порушивши майже зовсім нову тему
в німецько-російському діалозі останніх років. У Вашингтоні вона перебувала як приятелька Сполучених Штатів. У Варшаві запевнила, що німецька дипломатія ладна якнайтісніше співпрацювати з Польщею. Критики лише нагадують їй, що вона переступила межу, порівнявши режим в Ірані з першими роками нацизму в Німеччині. Але в цілому на міжнародній арені вона справила добре враження.
Це одна з причин успіху Меркель. Іншої треба шукати в тому, що ухвалення важливих реформаторських рішень відклали до весни: тоді відбудуться вибори в трьох німецьких землях, результати яких по-новому визначать співвідношення сил у коаліційному уряді. Усе вказує на те, що ХДС/ХСС сильно зміцнять свою позицію. За опитуваннями громадської думки, обидві християнські партії будуть підтримані понад 40% виборців, і тільки кожен третій німець голосуватиме за СДПН.
Це є одним з результатів спокійних і виважених висловлювань Ангели Меркель з приводу вимог профспілок під час дискусії про підвищення пенсійного віку й розмірів допомоги родинам, що виховують дітей. Проте висловлюються й інші думки. Незалежно від дій уряду й Ангели Меркель справжнім тестом популярності нової урядової команди стане можливий успіх німецької команди на чемпіонаті світу з футболу.
Добрий результат дасть змогу підтримати атмосферу оптимізму, як про це недавно заявив міністр економіки, християнський демократ Міхаель Глос. Він не приховує, що оптимізм є вкрай необхідним для підтримання темпу економічного розвитку, що значною мірою залежить від того, чи захочуть німці витрачати заощаджені гроші. Експерти погоджуються, що без цього економічного пожвавлення не станеться.
На думку публіциста «Ді Байт» Сусанни Гашке, Німеччина вступає в нову еру прагматизму, концентрації й об'єктивності. Вона пише: «Разом з Меркель на перший план виходить здоровий глузд, який німці не надто поважали. У цьому полягає іронія долі, що ця непомітна, мудра й свідома свого призначення протестантка зі сходу нині має примирити німців з дійсністю».
Однією з причин таких настроїв є усвідомлення економічної й демографічної кризи, що непокоїть німецьке суспільство й змушує політиків шукати відповіді на складні проблеми. Ангела Меркель була однією з перших, хто ще у 2003 році прямо й доволі жорстко сказав, що треба дивитись в лице проблемам, а не оминати їх.
Другою причиною є деідеологізація політики. Часи суперечок між лівицею й правицею залишились у минулому. Вважається, що коаліція СДПН і «зелених» (1998–2005) була останнім періодом фундаментальних дискусій щодо цінностей, наприклад, про статус емігрантів, про те, кого вважали німцем, про права гомосексуалістів.
Про те, що збіг усіх факторів є не випадковим явищем, а ознакою зміни поколінь у німецькій політиці, говорить відомий соціолог Гайнц Буде: «Разом з Ангелою Меркель до влади прийшли неореалісти. Ідеться про покоління, котре найбільші проблеми країни бачить у майбутньому, а не в минулому, як це було досі, і зовсім не тому, що воно неуразливе до геноциду євреїв чи наслідків Другої світової війни, а тому, що бачить Федеральну Республіку як цивілізаційний буфер між нами й націонал-соціалізмом. Таким чином змінюється відношення між картотекою минулого і вимогами майбутнього».

Євген ПЕТРЕНКО
також у паперовій версії читайте:
  • ОЧІКУВАНА ПОРАЗКА
  • ЗНОВУ ГИНУТЬ ОПОЗИЦІОНЕРИ
  • ЄВРОПЕЙЦІ ПЕРЕВІРЯТЬ УКРАЇНСЬКИЙ КОРДОН

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».