Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СПОРТ
ОЛІМПІАДА — ЯК ШКОЛА
Сьогодні в Турині на льодовій арені «Палавела» буде розіграно другий комплект нагород у фігурному катанні серед чоловіків. Та вже після виконання короткої програми практично немає сумніву, що друге олімпійське «золото» до скарбнички російських фігуристів принесе Євген Плющенко. Срібному призерові Олімпіади в Солт-Лейк-Сіті й чинному чемпіону Європи потрібно не надто багато помилятися в довільній програмі, бо у вівторок увечері він повністю використав надану йому можливість і впевнено переграв усіх конкурентів.

Емоційному і виразному Євгенові Плющенку, який після завершення спортивної кар'єри неодмінно стане першою зіркою якоїсь шоу-програми чи льодового балету, дещо пощастило зі стартовим номером. Свою коротку програму він виконував другим, а тому часу для хвилювання особливо не мав. А виступив Плющенко настільки впевнено, що змусив арбітрів поставити за прокат під музику Дж. Пуччині з опери «Тоска» рекордні 90,66 бала.
Після завершення аматорської кар'єри олімпійського чемпіона-2002 Олексія Ягудіна у Плющенка немає гідних конкурентів. Швейцарець Стефан Ламб'єль виграв чемпіонат світу (у Москві!), але зробив це за відсутності Євгена. Єдиний, хто перегравав Плющенка на змаганнях протягом останнього чотириріччя — француз Брайан Жубер. Це досягнення він, вочевидь, тепер носитиме перед собою, як медаль, решту життя: «Знаєте видатного спортсмена Плющенка? А я його 2004 року переграв!» Серед європейців час від часу звертав на себе увагу німець Штефан Ліндеманн, а із заокеанських фігуристів нині сильно виглядають канадець Джеффрі Баттл і американець Джонні Вейр.
Відповідь суперників на чудовий виступ Плющенка була гідною, але до рівня Євгена їм далеченько. Джеффрі Баттл був артистичний, але «завалив» два обов'язкових елементи, не впоравшись з потрійними акселем і лутцем.
Стефан Ламб'єль припустився лише однієї грубої помилки, виконавши подвійний аксель замість заявленого стрибка у три з половиною оберти. Отримавши 79,04 бала, Стефан спинився на третій позиції, пропустивши вперед Джонні Вейра (80,00). Вочевидь, для швейцарця не минула безслідно його недавня особиста драма — розлука зі своєю дівчиною, італійською фігуристкою Кароліною Костнер.
Щодо Вейра, то в проміжному успіху американця здивувала не його ідеально виконана програма, а лояльність, виявлена до нього суддями. Безперечно, «Лебідь» американця був хорошим, але виступати на Олімпіаді без жодного стрибка в чотири оберти і претендувати на подіум — це перебір.
Показав публіці свою версію «Джеймса Бонда» Брайан Жубер. Француз був також небездоганний і набрав лише четверту суму балів, для «агента 007» закономірну — 77,77.
А що ж наш Антон Ковалевський? Вихованець Галини Кухар показав якісне, але якесь «школярське» катання. Приємно, що 20-річний киянин жодного разу не впав (хоча мав проблеми з виїздом під час першого стрибка — приземлився на два ковзани), чисто виконав каскад із двох потрійних стрибків (лідери світового фігурного катання стрибають уже 4 — 3) і справив хороше враження на публіку і суддівський корпус. Якщо прогрес триватиме надалі, за чотири роки в олімпійському Ванкувері небезпідставно сподіватимемось на потрапляння Антона Ковалевського до чільної десятки, а може й вище.
Нагадаю, що у французькому Ліоні на континентальній першості українець посів підсумкове шістнадцяте місце. Аналогічна позиція після виконання короткої програми в нього зараз і на Олімпіаді, але ж туринський старт — змагання набагато вищого рівня. Власне, як задовільний результат ми розглядали б і допуск Антона до виконання довільної програми — останні шість з тридцяти спортсменів на чолі з італійцем чеського походження Карелом Зеленкою завершили виступ на Олімпіаді, а незмінний чемпіон Угорщини Золтан Тот був радий тому, що став двадцять четвертим (останнім серед допущених для виконання довільної програми) і зможе поліпшити свій результат — у Солт-Лейк-Сіті він був двадцять п'ятим.
Оцінки Антона Ковалевського (63,41) і його сусідів залишають арбітрам простір для ротації учасників у довільній програмі. Відкатає наш співвітчизник добре — і цілком може виграти ще дві-три позиції, бо до болгарина Івана Дінєва (63,64) відстань менша за один бал, білорус Сергій Давидов (64,65) теж недалеко, та, власне, аж до дев'ятого місця, яке нині посідає румун Георг Чіпер (67,66), розбіжності між оцінками учасників мізерні.
Утім, якщо Ковалевського спіткає невдача, то і впасти можна відчутно. Приміром, німець Штефан Ліндеманн (60,52), який коротку програму відверто «завалив» і нині посідає двадцяте місце, відстає від киянина менш як на три бали. У якому напрямі переміститься Антон, залежить від нього самого.
Тим часом перші олімпійські чемпіони Турина у фігурному катанні заявили про прощання з виступами під егідою Міжнародної спілки ковзанярів. Російська спортивна пара в складі Тетяни Тотьмяніної й Максима Мариніна все всім у аматорському спорті довели. Тепер на них чекають виступи серед професіоналів шоу-програми... Цієї пари естетичному спорту бракуватиме. Вочевидь, недовго затримаються на льоду і бронзові призери Олімпіади китайці Сю Шень і Хонбо Чжао — травма партнера заважала цьому дуетові й у Турині показати все, на що він був здатний. Російські ветерани, чемпіони світу 2000 року Марія Петрова і Олексій Тихонов теж близькі до завершення кар'єри. Ще рік (до «домашнього» чемпіонату Європи) кататимуться поляки Дорота Загорска і Маріуш Зюдек.
Саме час виходити із затінку нашим Тетяні Волосожар і Станіславу Морозову, а Юлія Бєлоглазова і Андрій Бех, Аліна Діхтяр і Пилип Залевський мають наступати їм на п'яти. Дванадцяте місце Волосожар і Морозова в Турині — це, звісно, краще, ніж п'ятнадцята позиція Станіслава і його тодішньої партнерки, а нині «німкені» Олени Савченко в Солт-Лейк-Сіті. Та, можливо, у Ванкувері-2010 можна буде виступити краще? Про це має міркувати і Антон Ковалевський, для якого увесь нинішній сезон із чемпіонатом Європи й Олімпіадою на десерт — класна школа. Чекаємо на випускний вечір.
також у паперовій версії читайте:
  • ЛИШЕ «ШІСТКА»
  • А В ЕСТАФЕТІ — ПОБІЖИМО?

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».