Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА УКРАЇНА І СВІТ
НАТО НА ПОРОЗІ ЯКІСНОГО ОНОВЛЕННЯ?
У Мюнхені відбулась велика щорічна конференція з питань безпеки. Генеральний секретар НАТО Яап де Хооп Схеффер зазначив, що Північноатлантичний альянс має стати головним форумом дискусії на тему стратегічних проблем безпеки. Його підтримала більшість з понад 300 політиків, дипломатів й офіцерів з 50 країн, які брали участь у заході.

Міністр оборони США Дональд Рамсфельд сказав: «Жодна країна не може сама перемогти в боротьбі з тероризмом». На його думку, для цього потрібні «спільні ударні сили». Керівник Пентагона назвав боротьбу з тероризмом «довготривалою війною» у якій Захід мусить діяти спільно. Рамсфельд звернувся до членів організації з пропозицією надати організації глобального характеру: «Старе НАТО, яке обмежувалось обороною власної території, залишилося у минулому». При цьому він запропонував налагодити співпрацю з Японією, Новою Зеландією і Австралією. Рамсфельда підтримала канцлер Німеччини Ангела Меркель, висловившись за надання Альянсу панівної ролі у вирішенні міжнародних конфліктів, проте зауважила, що тоді він може бути «переобтяжений». В усякому разі, вона повідомила про готовність Німеччини збільшити внесок в боротьбу з міжнародним тероризмом.

Що робити з Росією
Міністр оборони Польщі Радослав Сікорський досить двозначно привітав Німеччину з поверненням у НАТО і представив застереження його країни щодо тісної співпраці Німеччини з Росією. Пані Меркель не забарилася з відповіддю: «Ви можете формулювати свої застереження, але маєте не забувати, що Польща є членом ЄС і не може стояти осторонь загальних процесів».
Міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмайєр у радіоінтерв'ю визнав, що в німецько-російських відносинах відбувається певне зміщення акцентів. Замість слів про дружбу тепер лунає теза про стратегічне партнерство. На конференції він сказав, що Європа потребує сильної Росії, а це не дозволяє некритично спостерігати за розвитком внутрішньої ситуації в цій країні. Дуже гостро критикував Росію американський сенатор Джон Маккейн, нагадавши, що Москва недавно використала газ і нафту як зброю, щоб покарати Україну й Грузію. Нагадав він і про «жорстоку війну» в Чечні. Маккейн озвучив думку багатьох американських сенаторів: держави «великої вісімки» мають розглянути можливість бойкоту саміту в Петербурзі.
Російський віце-прем'єр і міністр оборони Сергій Іванов відкинув усі звинувачення західних політиків. За його словами, Росія застосовує в економічних відносинах з іншими країнами засади вільної конкуренції, яких навчилась у західних партнерів. Здивування й нерозуміння в присутніх викликали слова Іванова щодо ситуації в Білорусі. Він вважає, що виборча кампанія в країні відбувається «без особливих перешкод», а президента Білорусі Олександра Лукашенка назвав найпопулярнішим політиком країни, «подобається це нам, чи ні».

Іранська небезпека
Значну увагу в Мюнхені приділили справі «атомних» амбіцій Ірану. Сенатор Маккейн попередив Росію і Китай: якщо вони не виявлять бажання співпрацювати в рамках ООН, Сполучені Штати можуть утворити коаліцію держав, ладних застосувати санкції проти Ірану. Ангела Меркель наважилась порівняти загрозу, створену Іраном, із ситуацією в період зміцнення нацистського режиму в довоєнній Німеччині. Вона вважає, що нині потрібно реагувати інакше, і нагадала слова президента Франції Жака Ширака про можливість застосування атомної зброї проти країн, які підтримують тероризм.
Виступ Меркель був не єдиним оптимістичним сигналом для НАТО. Мішель Аліот-Марі, міністр оборони Франції, яка належала до найзатятіших противників вторгнення в Ірак, у Мюнхені запевнила, що її країна хоче якнайтісніше співпрацювати з Америкою. Вона сказала газеті «Ді Вельт»: «США потрібні Європі, так само як Європа потрібна Америці».
З великою увагою учасники зустрічі вислухали президента Грузії Михаїла Саакашвілі, який оголосив, що його країна сподівається на вступ до НАТО у 2008 році. Американський міністр Рамсфельд твердо підтримав грузинів. Щоправда, німецький канцлер відкидає «автоматичний вступ нових членів» без визначення кордонів Альянсу.

Євген ПЕТРЕНКО
також у паперовій версії читайте:
  • ЛАТИНОАМЕРИКАНСЬКІ СЮРПРИЗИ ДЛЯ ВАШИНГТОНА
  • АВСТРАЛІЯ Й НОВА ЗЕЛАНДІЯ: ЄДИНА ВАЛЮТА?
  • КУВЕЙТ: РОДИННА ДЕМОКРАТІЯ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».