Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА БУДЬТЕ ЗДОРОВІ!
РОСЛИНИ — ПРОТИ ЗАСТУДИ
Майже щороку в міжсезоння і холодну пору, особливо взимку, зростає кількість гострих простудних захворювань. Хімічних препаратів для їх подолання — нині чималий вибір, але не слід забувати про так звані народні засоби. Вони натуральні, недорогі й безпечні. Крім того, саме зараз усім тим, хто має власну земельну ділянку, варто спланувати, що можна навесні посіяти, посадити в себе на городі, аби виростити власні ліки. Я саме так і роблю — та вже багато років із успіхом користуюсь (для лікування й профілактики) тим, що сам виростив.

Дуже корисна малина. Гарячий чай з її ягід — сушених чи варення (дві столові ложки на склянку окропу) знижує жар і головний біль. Такі ж властивості має і цвіт бузини (одна столова ложка на склянку окропу). Материнка, меліса, чебрець, деревій також мають жарознижувальну дію. Мати-й-мачуха знімає кашель. Корисне й конопляне насіння (одна столова ложка на склянку кип'ятку, настоювати 10 хв). Підсолоджений медом навар п'ють невеликими ковтками по дві склянки на день. Калину добре вживати проти кашлю й гарячки (одну столову ложку квіток калини заливають окропом і настоюють 10 хв). Теплий відвар ягід калини вживають з медом проти застуди.
Ромашка годиться за застуди, загальної слабкості, перевтомі. Свіжу чи засушену рослину, мов чай, заливають кип'ятком, настоюють, проціджують, додаючи цукор за смаком. Спориш лікує запалення верхніх дихальних шляхів, тож його рекомендують вживати як теплий чай (чайна ложка сухої трави на склянку окропу).
Коли поширюється грип, пам’ятаймо про цибулю й часник. Натріть сумішшю часнику та вершкового масла груди — настане полегшення. Коли ви перебуваєте у кволому стані, тримайте біля себе порізані цибулю й часник — це чисте й природне джерело антисептичних фітонцидів. Зрештою, загальновідомо: люди, котрі займаються вирощуванням цибулі, особливо в теплицях, зазвичай, не грипують.
Не всі знають, що гірчичники з успіхом може замінити натерте коріння хрону. Хрін лікує запалення м’язів, радикуліт. Вживають натертий хрін і при мокрому кашлюку (як відхаркувальний засіб).
Клюква з медом допомагає долати простудні недуги й полегшує перебіг грипу (чайна ложка потертих ягід на півсклянки води). Так само корисний і відвар шипшини.
До слова, про шипшину. Терапевтична її цінність залежить передовсім від наявності вітаміну С, флавонових кислот. Не забуваймо також про полівітамінний чай з плодів шипшини. Він діє як тонізуючий, загальнозміцнюючий, протисклеротичний, кровотворний, протизапальний, регенеруючий засіб. І не тільки цілющий, а й духмяний та смачний.
Важливо уміти правильно заварювати шипшину. Розподіляємо її на дві порції. Щоб узяти у ягід надзвичайно цінні кислоти — аскорбінову, пантоневу, органічну, фенокислоти,— одну порцію шипшини кип'ятимо дві години. Аби вона віддала вітаміни та біологічно активні речовини, отриманим відваром заливаємо другу порцію шипшини і настоюємо її (без кип'ятіння, що важливо!) ще кілька годин. Отримуємо по-королівськи цілющий напій.
Рослини дарують конче потрібні організму мінеральні речовини та мікроелементи. Особливо багато мінеральних речовин (цинку, кальцію) у бананах. Досить спожити один банан на день, щоб застерегти себе від ураження вірусами.
Сік алоє (столітника) відомий своєю лікувальною дією, додає сил, зміцнює захисну систему організму. Важливо не «переборщити» — для хорошого ефекту досить щодня споживати по 30 крапель соку на півсклянки води.
Наш організм не може жити і без ферментів, які управляють процесами обміну речовин, видаляють отруту з організму, стимулюють роботу імунної системи. Запас ферментів треба поповнювати. Найпростіший спосіб — вживання свіжих овочів і фруктів, а також соків із них (хоча б по склянці на день). Вони швидко засвоюються й не перевантажують шлунок.
Окремо слід сказати похвальне слово про овес. Його відвар активно відновлює сили після хвороб. Традиційно ми споживаємо вівсяну кашу з крупи «Геркулес», звареної на молоці. Проте справжній лікувальний, цілющий овес готують так. 200 грамів вівса слід ретельно помити й варити у двох склянках води. Коли половина цієї води випарується, схожий на кисіль відвар (саме його споживатимемо) охолоджують, проціджують, додають дві ложки меду і п'ють у три прийоми впродовж дня. Особливо важливо споживати овес (бажано з медом і волоськими горіхами) людям після 40 років — тоді організм має силу протидіяти інфекційним захворюванням та іншим недугам.
У нас на Слобожанщині популярні ще й такі випробувані засоби від застуди. Змочіть вовняну тканину в суміші оцту, олії та камфори і прикладіть до грудей на ніч. На потилицю покладіть компрес із натертого хрону. Вовняні шкарпетки наповніть гарячою половою і одягніть на ноги. Значне полегшення настає вже за день. Ще знахарі й сибірські селяни лікують застуду за допомогою сухої гірчиці, порошок якої насипають у панчохи і так ходять кілька днів.
Отже, якщо не лінуватися, то в багатьох випадках можна дати відсіч хворобі підручними засобами.

Віталій СТЕГНІЙ, Харків
також у паперовій версії читайте:
  • ЕФЕКТИВНА ТЕХНОЛОГІЯ ЗБЕРІГАННЯ КРОВІ
  • ЄВРОПЕЙЦІ ВЖИВАЮТЬ ЗАНАДТО БАГАТО ЦУКРУ
  • ОДНА ПІГУЛКА — І ВСЕ ПОГАНЕ ЗАБУТО
  • ДЛЯ ВИСОКОГО IQ — ЇЖТЕ РИБУ!
  • НОБЕЛІВСЬКИЙ ЛАУРЕАТ — ПОЧЕСНИЙ ДОКТОР ХАРКІВСЬКОГО УНІВЕРСИТЕТУ
  • ВІД ІНСУЛЬТУ ЗАХИЩАЄ... ЧАРОЧКА

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».