Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СУСПІЛЬСТВО
ОСТАННІЙ ПАРАД НАСТАЄ...
Старт останньої сесії парламенту четвертого скликання підтвердив прогнози аналітиків, які передбачали: депутати, що відпочинуть, з новою силою розпочнуть боротьбу за майбутні мандати. Вони спробують підійти до 26 березня у найбільшій «бойовій готовності».

Фактично старт вирішальному політичному сезону знову дав Голова Верховної Ради. Володимирові Литвину і багатьом політикам не до вподоби, як нині «повернулися нападки на найвищий представницький орган українського народу в стилі, який мимоволі навіює асоціації з навішуванням ярликів на кшталт «п'ята колона». Спікер вважає: така війна слів закладає міну під майбутній парламент. А саме — потенційні переможці майбутніх виборів уже тепер відмовляються вести діалог щодо можливого об'єднання чи блокування у Верховній Раді п'ятого скликання.
Узагалі, як це не дивно, але такою заявою Володимир Михайлович більше зачепив не свій, «народний город», а вотчину тих, хто от уже кілька тижнів веде переговори про об'єднання «помаранчевої» команди. У самого Литвина з потенційним блокуванням, мабуть, власні проблеми. По-перше, його блок поки не має стабільного рейтингу і хоча майже гарантовано потрапляє до наступної Верховної Ради, навряд чи стане центром тяжіння для інших сил. По-друге, відтоді, як Президент Віктор Ющенко виступив з ідеєю піти на вибори спільною «трійкою» — «Наша Україна», БЮТ і блок Литвина — спливло надто багато води. Про те, що стосунки між Президентом і Головою ВР нині — не найкращі, свідчить навіть факт перенесення щорічного послання глави держави у парламенті. Як відомо, Ющенко планував зробити його у перший день нинішньої сесії, але потім відклав до розв'язання політичної кризи. Втім, можливо, цей виступ пролунає саме сьогодні.
Не проходить непоміченим і виявлення політичної активності деяких депутатів, що входять до Народної партії. Зокрема, Сергій Ратушняк (показово, що він — колишній «нашоукраїнець») звинуватив НСНУ в тому, що між пропрезидентським блоком і Партією регіонів нібито існує домовленість про розподіл посад після виборів. Учора один із лідерів «Нашої України» Роман Зварич спростував цю інформацію, до того ж, додавши, що й переговорів із політичними силами, які підтримують Володимира Литвина, також не було. «Жодні договори між Партією регіонів і Президентом не були підписані,— переконує громадськість колишній міністр юстиції та фігурант «дипломного» скандалу.— Не ведуться також жодні переговори з блоком Литвина. Тому дивною є позиція спікера Верховної Ради, який постійно говорить, що він не підписуватиме договори про створення коаліції. Литвина ніхто не запрошував до створення такої коаліції».
Одначе не лише коаліційними справами переймаються наші парламентарі: після початку пленарних засідань закінчилося спокійне життя в урядовців. Тут доречно зауважити, що на відміну від першого голосування за відставку усього Кабінету Міністрів, яке проходило з явними порушеннями, відставка Головатого та Плачкова, з юридичної точки зору, значно законніша. На цьому вже наголошували деякі незалежні експерти. Можливо, саме тому Прем'єр-міністр Юрій Єхануров позавчора заявив, що уряд сподівається врегулювати питання про звільнення міністра юстиції Сергія Головатого до 9 лютого. Себто вже сьогодні доля опального українського правника може визначитися. За словами Юрія Єханурова, поки над цим питанням працюють юристи його Кабінету. Водночас Прем'єр зауважив, що сьогодні не можна призначити нового міністра, оскільки немає відповідного механізму. Він сподівається, що остаточне рішення буде ухвалено впродовж доби після того, як будуть вироблені позиції Кабміну і проведено консультації з юристами Верховної Ради.
Цілком можливо, що деякі кадрові зміни стануть можливими на тлі нинішніх переговорів про так зване відновлення «помаранчевої» команди. Позавчора це знову було обіцяно зробити. Цього разу — до кінця тижня. Причому такий термін прозвучав з вуст того ж таки Романа Зварича. В тому, що у переговорному процесі поки не все гаразд, легко переконатися навіть з того, як деякі представники «Нашої України» коментують появу БЮТівського варіанту угоди. Скажімо, керівник інформаційного департаменту штабу «Нашої України» Тетяна Мокріді повідомила, що блок «Наша Україна» не отримував від БЮТу проекту угоди про створення коаліції у майбутньому парламенті. За її словами, це може бути звичайним піар-ходом: «Існує лише один проект угоди про відновлення «помаранчевої» коаліції, який є предметом переговорів для БЮТу, УНБ Костенка— Плюща, СПУ і Пора-ПРП. Ніякий інший документ під час перемовин не фігурує».
Та вже за кілька годин Роман Зварич охоче коментував БЮТівські ініціативи, які, за його словами, зводилися переважно до того, щоб у переговорному процесі брали участь не п'ять сил, а лише три: «Наша Україна», Соцпартія і сам БЮТ. Показово, що на цьому тлі дещо змінилася й позиція соціалістів. Якщо раніше Олександр Мороз однозначно заявляв, що підписувати якісь угоди до виборів недоцільно, а об'єднуватися варто після 26 березня, то тепер він наголошує на іншому. Ні, поки він не став прихильником жодної з угод — ні Романа Безсмертного, ні Юлії Тимошенко. Але СПУ виступає за необхідність ухвалення (увага!) постанови щодо порядку формування коаліції у Верховній Раді. Відповідний проект змін до регламенту вже зареєстровано. «Це обов'язково треба зробити сьогодні, щоб потім не шукати механізми, інструментарій, як налагодити роботу парламенту, які права матиме більшість, які вона бере на себе зобов'язання, і які права матиме опозиція. Тому я просив би уважно підійти до цієї справи»,— говорить один із найдосвідченіших політиків сучасної України. Втім, напевно і він чудово усвідомлює: для нормальної роботи Верховної Ради наступного скликання замало буде навіть цього.

Ярослав ГАЛАТА
також у паперовій версії читайте:
  • ДО ГЕНЕРАЛЬНОЇ УГОДИ ЩЕ ДАЛЕКО
  • ФАЛЬСИФІКАЦІЙ З ТАЛОНАМИ НЕ БУДЕ
  • ЧИ ДОПОМОЖУТЬ ПРОКУРОРИ?
  • ПЕРШІ ЖЕРТВИ ПЕРЕГОНІВ
  • ЧИЖ — ЗА ВЕТО

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».