Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА ЕКОЛОГІЯ
КОМУ ВОНО ПОТРІБНЕ, ЦЕ СМІТТЯ?
Згідно з інформацією Державного управління екології та природних ресурсів у Сумській області, тверді побутові відходи розміщуються на 342 полігонах. Частина звалищ давно вичерпала свої ресурси. Практично всі районні центри й великі селища мають такі полігони, але значна їх частина експлуатується з порушеннями чинного законодавства.

А в містах Суми, Глухів, Ромни, Велика Писарівка немає проектів відведення земельних ділянок під місця складування твердих побутових відходів.
Термінових заходів з облаштування полігонів, окрім названих вище населених пунктів, потребують також Краснопілля й Буринь.
Органи прокуратури Сумської області нещодавно перевірили дотримання норм законодавства про відходи. Згідно із законами України «Про відходи» та «Про місцеві державні адміністрації» в компетенції облдержадміністрацій перебуває підготовка місцевих і регіональних програм поводження з відходами та контроль за їхнім виконанням. Під час перевірки з'ясувалося, що передбачені кількома обласними програмами заходи, спрямовані на вирішення цього питання, на жаль, не реалізовані. Причини різні. Але найчастіше спостерігається намагання виконавців — представників владних структур — знайти причини для невиконання завдання, а не прийнятні для залагодження справ способи.
Взяти хоча б таке наболіле питання, як наявність на території області великої кількості несанкціонованих і неконтрольованих звалищ відходів. Маються на увазі заборонені, невідомі і непридатні для використання пестициди й отрутохімікати, побутові відходи тощо. Законодавством передбачено, що саме місцеві державні адміністрації зобов'язані забезпечувати їхню ліквідацію й контролювати раціональне використання та безпечне поводження з ними на своїй території.
А що ж маємо насправді?
Завезеними в попередні роки пестицидами та отрутохімікатами заповнені численні складські приміщення багатьох сільськогосподарських підприємств. Унаслідок тривалого зберігання в умовах підвищеної вологості вони змиваються талими й дощовими водами в ґрунт, потрапляючи потім до колодязів, звідки люди беруть питну воду, а також до відкритих водойм — річок, ставків, озер, струмків... Така вода «з приправою» завдає відчутної шкоди людині й природі. А вже про прилеглі до житлових масивів ліси та захисні лісосмуги — то й взагалі не варто говорити. Особливо важко нині працюється лісівникам, оскільки їм випадає значну частину свого робочого часу витрачати на локалізацію та ліквідацію несанкціонованих сміттєзвалищ.
— Неналежне виконання облдержадміністрацією контрольних функцій щодо безпечного поводження з відходами призвело до цілої низки суспільно небезпечних діянь з боку службових осіб органів державної влади, місцевого самоврядування та суб'єктів господарської діяльності в цій сфері, через що державі заподіяно збитків в особливо великих розмірах,— повідомила начальник відділу прокуратури Сумської області Олена Коротка.— Реагуючи на ці протиправні діяння органи прокуратури порушили чотири кримінальні справи.
Наприклад, прокурором Зарічного району м. Суми встановлено, що ТОВ «Сумикомунтранс» на земельній ділянці сільськогосподарського призначення площею 0,57 га колишнього підсобного господарства Сумської біологічної фабрики, не отримавши дозволу на розміщення тут твердих побутових відходів, не маючи проекту будівництва сміттєзвалища та позитивного висновку державної екологічної експертизи, не знявши родючого шару ґрунту (як це належало обов'язково зробити), складувало на цій ділянці тверді побутові відходи — п'ять тисяч кубічних метрів. Унаслідок такої непродуманої діяльності (чи елементарного недбальства) ТОВ «Сумикомунтранс» заподіяло довкіллю шкоди на 1,2 млн гривень. За цим фактом порушено кримінальну справу, триває слідство. Відразу ж зазначимо, що цього не сталося б за умови більшої уваги службових осіб до питань дотримання природоохоронного законодавства. На превеликий жаль, доводиться констатувати прикрий факт, що нинішнє байдуже ставлення до навколишнього середовища стає нормою повсякденної поведінки багатьох сучасних підприємців і бізнесменів, які керуються принципом «аби швидше розбагатіти, а там хоч трава не рости».
Через недбалість службових осіб райдержадміністрації в обласному центрі на вул. Нахімова утворилося стихійне сміттєзвалище, наслідком якого є забруднення землі твердими побутовими відходами. Довкіллю заподіяно збитків на 14,3 млн грн. Цю кримінальну справу розслідує прокуратура Ковпаківського району.
Прокуратура Кролевецького району на Сумщині порушила кримінальну справу проти голови держадміністрації Д., який розпорядився на землях рекреаційного призначення влаштувати чотири несанкціонованих сміттєзвалища. Завдано збитків на 48 тисяч гривень. Це — у грошовому вимірі. А що думатимуть місцеві жителі про керівника чи будь-якого представника влади, якому байдуже, яким буде населений пункт, за який він є особисто відповідальним?
Прокурор Великописарівського району порушив кримінальну справу проти приватного підприємця К., який відповідно до угоди з Великописарівською селищною радою вивозив тверді побутові відходи на несанкціоноване сміттєзвалище, через що були забруднені землі сільськогосподарського призначення (збитки вимірюються сумою 116 тисяч гривень).
— Згадані та інші порушення призводять до неналежної реалізації державних та регіональних програм, створюють підґрунтя для зловживань та інших небезпечних дій на території області, а шкода від цього часто є непоправною,— підсумовує начальник відділу прокуратури Сумської області Олена Коротка.
За результатами прокурорської перевірки щодо усунення виявлених правопорушень на ім'я голови облдержадміністрації внесено подання. Зроблено перший крок до наведення ладу на територіях, але ж цього недостатньо, адже зрозуміло, що заборона й покарання за те, що вже зроблено, це ще не розв'язання проблеми. Не вирішує її навіть заборона чи впорядкування місць складування відходів — слід одночасно подбати про їхню негайну утилізацію.
Уже не перше десятиліття на Сумщині ведуться розмови про назрілу потребу запроваджувати новітні технології в цій справі. Час би вже мати на рідних теренах сміттєпереробні підприємства, котрі працювали б за сучасними технологіями, це дало б змогу запобігти забрудненню територій і забезпечити промисловість цінною вторсировиною та людей робочими місцями (як відомо, за кордоном підприємства з утилізації відходів — прибуткові). Господарська одиниця, котра мала б економічну вигоду від переробки твердих побутових відходів, могла б взяти на себе частину витрат, пов'язаних з їхнім перевезенням, що здешевило б оплату населенням цих послуг. Однак поки що віз скрипить, але не їде. Може, нікому попхнути, аби він зрушив з місця?

Віктор ТАРАСЕНКО, Сумська область
також у паперовій версії читайте:
  • ЕКОЛОГІЧНІ ВИМОГИ ДО ТРАНСПОРТУ В ЄС
  • НЕСЕ ГАЛЯ ВОДУ. З НІТРАТАМИ...

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».