Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СУСПІЛЬСТВО
ЧИ МОЖНА ДОМОВИТИСЯ ПРО ВИБІР ДО ВИБОРІВ?
Сьогодні розпочинається остання сесія Верховної Ради нинішнього скликання. Подія, безперечно, неординарна, до того ж, згідно зі змінами до Конституції, що частково набрали чинності з першого січня, український парламент нині вже не той, що був досі. Немає жодних сумнівів — депутати це демонструватимуть нам усім мало не щодня.

Саме на це зорієнтував політичний бомонд Голова Верховної Ради Володимир Литвин. Цими днями спікер спробував нагадати українцям, що парламентські рішення потрібно виконувати, а не вдавати, що їх не існує. Перебуваючи в Макарові, що на Київщині (до речі, місце вельми знакове, пригадується, свого часу там невдало оголошував про свою відставку екс-віце-прем'єр Роман Безсмертний), пан Литвин наголосив, що рішення парламенту мають виконуватись, якщо ж ні — оцінку має дати Генпрокуратура.
Зрозуміло, стосуються ці слова урядової відставки, яка сталася майже місяць тому. Відтоді Юрій Єхануров та його підлеглі так і не визнали, що вони не є повноправними господарями приміщення на Грушевського, 12/2, а мають статус виконувачів обов'язків. З іншого боку, Литвин заявляє, що парламент не є бездіяльним і стосовно інших нюансів, скажімо, незатвердження суддів Конституційного Суду. Володимир Михайлович так прокоментував позов щодо бездіяльності парламенту в справі приведення до присяги суддів КС: «У разі позитивного рішення суду воно має бути виконане».
Проте спікер пообіцяв, що, не чекаючи на рішення суду, він запропонує депутатам під час нинішнього пленарного тижня призначити свою частину суддів КС і привести всіх до присяги. Якщо ж депутати не погодяться, то Литвин, за його словами, пропонуватиме парламенту привести до присяги тих суддів, які вже призначені Президентом і Всеукраїнським з'їздом суддів.
На цьому тлі спікерової активності впадають у вічі намагання колишньої «помаранчевої» команди об'єднатися. Наприкінці минулого тижня ця ідея знову стала мало не головною для українського політикуму. Як і раніше, ініціатива вийшла з «Нашої України», а точніше, від уже згадуваного екс-віце-прем'єра Романа Безсмертного. Він каже, що переговори про створення коаліції «помаранчевих» сил ще тривають. Безсмертний зазначив, що учасники переговорного процесу домовились не коментувати змісту й форми ведення цих переговорів до досягнення кінцевих результатів. Водночас, за словами Романа Петровича, в учасників переговорів є «відчутне бажання досягти результатів». Він також пояснив, що наразі триває робота над трьома складовими майбутньої коаліції: принципами її формування, програмою діяльності й відповідальністю політичних сил за ту чи іншу сферу. Серед учасників перемовин — представники Соцпартії, Блоку «Пора-ПРП», БЮТу й блоку Костенка — Плюща.
Зрозуміло, такі переговори за нинішньої політичної ситуації не можуть бути легкими. Наприклад, «нашоукраїнські» активісти прогнозували, що формула «тут во всем они признались, помирились, разрыдались» спрацює до кінця минулого тижня. Але чимало представників нібито побратимських сил висловлювалися зовсім в іншому ключі. Скажімо, народний депутат Андрій Шкіль заявив, що БЮТ вийшов з переговорів: «Із Безсмертним переговори вже не ведуться. Ми відмовилися категорично й заявили, що ми можемо тільки говорити про безумовні домовленості. Має бути тільки консолідована більшість у «помаранчевому» парламенті, і крапка. А домовлятися, що робити, будемо після перемоги,— сказав він.— Тепер не до розподілу посад. Єдине, що ми можемо сказати, це те, що той, хто переможе в «помаранчевій» коаліції, той і пропонуватиме кандидатуру на посаду прем'єра». За словами Шкіля, свій проект коаліційної угоди БЮТ запропонує вже цього тижня, і навіть якщо колишні партнери по коаліції на підтримку Віктора Ющенка «Сила народу» на неї не погодяться, обов'язковим БЮТівці вважатимуть підписання документа, який би об'єднував у союз лише «помаранчевих» із «помаранчевими».
Проте прес-служба БЮТу не забарилася заявити, що пан Шкіль таких заяв робити не уповноважений. Отже, робота «на потенційне об'єднання» триває. Показово, що й представники інших «помаранчевих» сил поки що не готові стовідсотково визначити майбутній формат співпраці. Скажімо, один з лідерів блоку «Пора-ПРП» Сергій Соболєв не уточнює, чи досі його політична сила веде переговори з «Нашою Україною» щодо коаліційної угоди. «Я не знаю, що таке там запропоновано Романом Безсмертним. Ми угоду запропонували ще два місяці тому, одразу чітко окреслили формат — не розподіл посад, а визначення принципів,— декларує колишній президентський постпред.— Якщо це угода про розподіл посад у майбутньому уряді, нехай домовляються з тими, хто хоче ділити посади. А для нас цікавіші принципи, за якими формується коаліційний уряд. Обов'язково до виборів це треба робити, бо після виборів це будуть торги, а не угода».
Наприкінці минулого тижня про щось подібне заявляв й активіст блоку Костенка — Плюща Іван Заєць. Він висловлював упевненість у тому, що потрібно домовитися за трьома напрямами: «Перший — співпраця у Верховній Раді вже сьогодні, бо до виборів ця олігархічно-комуністична більшість може наробити багато шкоди. Друге — ми повинні виключити грубе взаємопоборювання під час виборчої кампанії. І третє — ми повинні домовитися, що формуватимемо більшість на базі демократичних сил».
Щодо об'єднання «помаранчевої» команди свою думку мають і соціалісти. Їхній лідер Олександр Мороз, коментуючи проект угоди Романа Безсмертного, припустив можливість коаліції в новому парламенті навіть з «Регіонами України». Як каже колишній парламентський голова,— задля об'єднання Сходу та Заходу України. «Може бути різна конфігурація провладної коаліції,— переконаний Олександр Олександрович.— І ми не проти співпраці, у тому числі з такими політичними силами, як «регіонали», для того, щоб можна було хоча б нейтралізувати напругу Схід — Захід. Я думаю, що сьогодні ті, хто пропонує конкретні посади як предмет домовленостей, працюють проти коаліції. Усе це робити потрібно після виборів».
Отже, сьогодні усе ще важко назвати потенційних учасників майбутньої парламентської коаліції. І навіть не тому, що цей процес позначений суперечностями між колишніми союзниками. Просто дещо залежить і від виборців — тобто від нас із вами.

Ярослав ГАЛАТА
також у паперовій версії читайте:
  • КАНДИДАТ КЛИЧКО — ЗА «ЗЕЛЕНУ Й ДОМАШНЮ» СТОЛИЦЮ
  • БУДЕМО АГРАРНИМ ЦЕНТРОМ ЄВРОПИ?
  • МЕДВЕДЧУК: «ВЛАДА БЛОКУЄ РЕФЕРЕНДУМ»
  • ПРЕМ’ЄР ПРО ОРЕНДУ: «НЕ ХОЧЕШ ПЛАТИТИ — ЙДИ ГЕТЬ»
  • СЕКРЕТАР РАДБЕЗУ БАЛОТУЄТЬСЯ НА ЛУГАНЩИНІ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».