Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СПОРТ
«ШАХТАР» — ЧЕМПІОН СНД?
В Ізраїлі стартував найпрестижніший турнір футбольного міжсезоння. На «Кубку Першого каналу» змагаються по дві найкращі українські й російські команди — «Шахтар», «Динамо», ЦСКА і «Спартак».

Свого часу ностальгію за одним із найсильніших на континенті чемпіонатом Радянського Союзу більш-менш повноцінно компенсував Кубок чемпіонів Співдружності, та рівень клубного футболу впродовж останнього десятиріччя на високому рівні підтримувався тільки в Україні й Росії. Інші команди, які представляли в чемпіонатах СРСР Грузію чи Вірменію, Азербайджан або Казахстан, нині переживають не найкращі часи — рівень конкуренції в першостях цих країн не дає змогу створювати колективи, здатні добре виступати на міжнародній арені.
Тому ідея визначити найсильнішу команду пострадянського простору на турнірі чотирьох команд є цікавою і для вболівальників, і спонсорів. Водночас переоцінювати значення «Кубка Першого каналу» теж не варто: надто різною є нині готовність команд. Донецькому «Шахтареві» 15 лютого треба стартувати в 1/16 фіналу Кубка УЄФА, тому для нього матчі в Ізраїлі — чи не останні серйозні спаринги перед зустріччю з французьким «Ліллем». Київські динамівці поновлюють участь у чемпіонаті України на початку березня, а російські команди розпочнуть чергову першість ще пізніше. Тож переможця «Кубка Першого каналу» в найкращому разі можна буде назвати «чемпіоном лютого на просторі екс-СРСР», і найбільше шансів на здобуття цього титулу, як з'ясувалось, має донецький «Шахтар».
У стартовому поєдинку команда, метою якої є виграш Кубка УЄФА, зустрічалась із чинним володарем цього трофею. Звернула на себе увагу присутність у воротах «Шахтаря» 20-річного новачка Богдана Шуста. Гірник львівського походження виглядав непогано і навіть парирував пенальті у виконанні Ролана Гусєва. В захисті донеччан у парі з турком Сейханом Толгою вийшов ще один українець — Дмитро Чигринський, котрий теж каші не зіпсував. За відсутності травмованих Анатолія Тимощука і Франселіно Матузалема (нашого співвітчизника лікують в Італії, бразилець тренується разом з усіма) з'явилась можливість використати в центрі поля Маріуша Левандовськи і Елано. Інші польові гравці чемпіонів України — Даріо Срна, Разван Рац, Ігор Дуляй, Жадсон, Брандао, Андрій Воробей. Армійці теж виступали «основою»: Акінфеєв, Шемберас, Ігнашевич, Олексій Березуцький, Карвалью, Гусєв, Жо, Вагнер Лав, Жирков, Алдонін, Рахимич.
На старті поєдинку футболісти ЦСКА вийшли уперед, коли Даріо Срна недбало відпасував на Шуста, і новачок москвичів бразилець Жо скористався з подарунка хорвата. Та гірники швидко відігралися, коли в штрафному майданчику армійців порушили правила проти Андрія Воробея. Брандао майстерно переграв Акінфеєва. Бразилець міг вивести уперед «Шахтар» ще в першому таймі, та нагоду змарнував.
У другій половині форвард компенсував невдачу, оформивши хет-трик. Спершу Брандао ще раз виграв нерівну дуель з голкіпером, коли італійський арбітр Массімо ді Сантіс удруге показав на одинадцятиметрову позначку, а згодом нападник скористався з чергового провалу захисту ЦСКА — 3:1.
«Я радий, що за відсутності двох наших провідних гравців — Тимощука й Матузалема ми зіграли на високому рівні, домінували над такою сильною командою, як ЦСКА,— сказав після зустрічі наставник гірників Мірча Луческу.— Гадаю, ми ще додамо за ті десять днів, що залишилися до поєдинку у Франції. У нас попереду гра зі «Спартаком». Ще є час для того, аби відновити Тимощука й Матузалема. Природно, «Лілль» має більше ігрового досвіду, вони після перерви провели п'ять ігор чемпіонату. Зараз варто говорити не тільки про функціональний стан команди. Вболівальники могли відзначити наше володіння м'ячем, тактичну схему і, найголовніше, техніку гравців. Якби ми спиралися лише на функціональний стан — це було б великою помилкою».
Напередодні на «Кубку Першого каналу» розпочали боротьбу давні суперники — київське «Динамо» і московський «Спартак». Сьогодні на турнірі — день відпочинку, а завтра другий і останній для себе в цьому змаганні поєдинок проведуть «Шахтар» і «Спартак». Фінішує «Кубок Першого каналу» в четвер матчем «Динамо» — ЦСКА.
також у паперовій версії читайте:
  • ОСТАННІ ПЕРЕДОЛІМПІЙСЬКІ
  • МІНСЬКИЙ КОМПЛЕКС?

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».