Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СПОРТ
ОЛІМПІАДА НОВИХ СКАНДАЛІВ?
Сім днів залишається до церемонії відкриття ХХ зимової Олімпіади в Турині. Спортивний світ ще ніколи не чекав на головний турнір чотириріччя з таким напруженням. Ці змагання мають дати відповідь, як далі розвиватиметься олімпійський рух. Адже його гуманістичні гасла про співпрацю та дружбу народів останнім часом стали схожі на фантастику.

Підрахунок олімпійських медалей давно перейшов зі сфери суто спортивного інтересу до справи загальнополітичного значення. Держави починають підраховувати можливі здобутки задовго до того, як запалюють олімпійський вогонь. Ігри зі змагань елітних спортсменів поступово перетворюються на зброю супердержав, яку вони використовують для демонстрування сили. Відтак виникає природне запитання: якою силою володіє Україна? Гадаю, не варто зайвий раз нагадувати, що тепер долю олімпійських медалей часто вирішує не спортивна боротьба, а залаштункові інтриги. Найгірше те, що наші спортсмени претендують на нагороди саме в тих видах спорту — (фігурному катанні, лижних гонках і фристайлі), які чотири роки тому перебували в епіцентрі олімпійських скандалів.
Чотири роки тому саме фігуристи створили безпрецедентний для історії олімпійського руху випадок із врученням двох комплектів золотих нагород. Йдеться про конфлікт, який розгорнувся довкола підсумків змагань спортивних пар. Олена Бережна та Антон Сихарулідзе (Росія) з мінімальною перевагою випередили канадців Джемі Салє та Девіда Пелетьє. Загострила ситуацію заява французької судді про те, що вона віддала перевагу російській парі під тиском керівників Федерації фігурного катання Франції. Остання нібито розраховувала на підтримку російської сторони під час змагань танцювальних дуетів, де на золоті медалі претендували французи Марина Анісіна та Гвендаль Пейзера. Сльози канадських фігуристів на щоденних прес-конференціях, а також грамотно побудована піар-кампанія розчулили світову громадськість. Жак Рогге (Президент МОК) ухвалив несподіване рішення провести повторну церемонію нагородження із врученням канадцям другого комплекту золотих нагород. Усе це сталося в тому виді фігурного катання, в якому є стрибки, підкрутки, тобто елементи, виконання яких може більш-менш правильно оцінити майже кожен пересічний глядач. Можете тепер уявити, що через кілька тижнів відбуватиметься в танцях на льоду, де практично ніхто й ніколи не міг безапеляційно пояснити, чим одні фігуристи кращі за інших. У Турині, до того ж, за олімпійські медалі боротиметься велика кількість пар, серед них будуть і наші Олена Грушина та Руслан Гончаров. На останньому чемпіонаті світу українці посіли третє місце, пропустивши вперед, окрім беззаперечних на той час фаворитів росіян Тетяни Навки — Романа Костомарова, ще й молодих американців Таніт Белбін — Бенджаміна Агосто. На думку наших фігуристів, нова система оцінювання, впроваджена після олімпійських скандалів, не полегшила, а дещо ускладнила ситуацію. «Тепер у виставленні оцінок беруть участь не лише судді, а й так звані колари, які визначають рівень складності елементів. У Москві в танцях на льоду всі три колари були представниками заокеанського фігурного катання,— розповіли Олена та Руслан.— На запитання, чому серед них не було жодного європейця, нам відповіли, що американські та канадські фахівці виявились найкваліфікованішими і набрали найбільше балів на іспитах. Утім, це не дивно, адже саме вони розробляли нові правила та краще за всіх можуть відповісти на запитання про них. Залишається сподіватися, що подібна ситуація не повториться в Турині».
Найгучніший скандал у Солт-Лейк-Сіті був у жіночій лижній естафеті, коли на старт не допустили відразу дві команди: фавориток росіянок і наш український квартет. Приводом послужив підвищений рівень гемоглобіну в росіянки Лариси Лазутіної та нашої Ірини Терелі. Вважають, що в такому стані спортсменові не варто виходити на дистанцію. Офіційно це називають боротьбою за здоров'я, але аж ніяк не допінгом, як писали по «гарячих» слідах чимало видань. До речі, тоді поширювали чутки, нібито прізвище українки у списку лижниць, які мали здати аналіз напередодні старту, дописали олівцем. Але навіть якщо й так, це не знімає відповідальності з Федерації лижного спорту України. Ірина Тереля мала підвищений рівень гемоглобіну від природи, в неї виникали схожі проблеми під час кубкових етапів. До того ж, не таємниця, що в горах рівень гемоглобіну може зрости ще на кілька одиниць. Наша Федерація з невідомих причин не підготувала вчасно відповідних документів про особливості організму цієї лижниці. Ірина після тих ігор завершила свою спортивну кар'єру. На українському лижному небосхилі зійшла нова зірка — Валентина Шевченко. Броварчанці цілком до снаги поборотися за медалі Олімпіади. Та чи не стане їй на заваді в останній момент якась дрібничка? Певні побоювання є і у тренера лижниці Валерія Леснікова. «Українська збірна цілком може опинитися в тій самій ситуації, що й чотири роки тому в Солт-Лейк-Сіті,— зазначив він.— Апаратури, яка вимірює рівень гемоглобіну та багато інших показників організму, у нас немає. Без неї, навіть якщо залучимо до роботи зі спортсменами лікаря, ходитимемо по лезу ножа. Наша Федерація розуміє це, але самотужки не здатна вирішити фінансові проблеми збірної».
Фристайл через меншу популярність опинився в «тіні» порівняно зі скандалами у фігурному катанні та лижних перегонах. Хоча результати змагань у такому його виді, як лижна акробатика, спричинили чимало суперечок. Мас-медіа не один рядок присвятили ситуації, в якій опинилася росіянка Ольга Корольова. Очоливши протокол після першої спроби та добре виконавши другу, вона у підсумку посіла четверте місце. Сама жертва суддівської упередженості стверджує, що їй занизили оцінки не в другому, а в першому складнішому стрибку. Та факт є фактом, і за чотири роки у ставленні суддів до спортсменів із пострадянського простору мало що змінилось. «Якщо ти все зробиш ідеально, ніхто не наважиться «засудити» тебе. Проте варто дати принаймні маленький привід, і тебе покарають. Заокеанські суперники поважають і бояться нас (українців, росіян, білорусів), часом навіть виправдовуються через те, що їх незаслужено ставлять вище,— розповів один із претендентів на олімпійські медалі в Турині Станіслав Кравчук.— Погано, що нікому захищати наші інтереси. Ми не маємо жодного судді міжнародної категорії з лижної акробатики».
Станіслав Кравчук, нагадаємо, посів п'яте місце — найвище серед усіх українських спортсменів на іграх у Солт-Лейк-Сіті. Крім нього спробують посперечатися за олімпійські медалі ще двоє членів нашої збірної з фристайлу — Тетяна Козаченко та Енвер Аблаєв. Однак нині ніхто не може дати гарантії, що вони отримають нагороди, навіть якщо справді заслуговуватимуть їх.

Михайло МИХАЙЛІВ
також у паперовій версії читайте:
  • ПОВЕРНІТЬСЯ ПЕРЕМОЖЦЯМИ!
  • «ШАХТАР» — ПІВФІНАЛІСТ КУБКА УЄФА
  • Інформація про продаж акцій ЗАТ «Хімтранс»

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».