Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА УКРАЇНА І СВІТ
БЛИЗЬКИЙ СХІД: ДЕМОКРАТІЯ НЕ НА КОРИСТЬ ДЕМОКРАТАМ?
Демократія на Близькому Сході приносить досить несподівані плоди. В Ірані вибори виграв ультрарадикальний Махмуд Ахмадінежад, в Іраку, який мусив стати прикладом сучасної демократії,— шиїтські релігійні партії. У Палестинській автономії на виборах перемогли бойовики з ХАМАСу. Успіх цього руху був передбачуваним, але ж не настільки... Напередодні були сподівання, що ХАМАС посяде друге місце, а перемогу здобуде панівний Рух за визволення Палестини (ФАТХ), який очолює лідер Палестинської автономії Махмуд Аббас — за такого політичного розкладу ситуація ставала небезпечною, але не катастрофічною.

У парламенті із 132 місць ХАМАС отримав більше половини — 76. У ФАТХ — 43 місця. Решта 13 місць поділили світські партії лівого спрямування. У виборах взяли участь 77,69% виборців.
«Наша перемога йде від сердець мільйонів палестинців»,— сказав один з новообраних депутатів від ХАМАСу. І він говорив правду. Проблемою є не радикальна організація як така, а стан душі й думок палестинців. І не тільки тому, що вони розчаровані десятилітнім правлінням команди Арафата і його наступників. Безробітні, убогі, зневірені палестинці в усіх своїх нещастях і бідах звинувачують ізраїльтян. З розпачу вони знаходять виправдання терору смертників і навіть «святкують» успіхи «Аль-Каїди» в її війні з Америкою.
У ФАТХ також ніхто не чекав на перемогу ХАМАСу. Керівник палестинської делегації на переговорах з ізраїльтянами Саїб Ерікат зауважив: «Наша поразка — це покарання за провал у двох сферах: мирних переговорах й чистоті влади». Він мав на увазі, що перемови не завершились створенням держави Палестина, а щодо чистоти, то нинішня палестинська влада вже роками грузне в багні корупції.
Ще до оголошення результатів виборів уряд Палестинської автономії на чолі з прем’єр-міністром Ахмадом Кореї подав у відставку. Офіційною причиною стала «перемога ХАМАСу на виборах до Законодавчої ради автономії». Президент Махмуд Аббас прийняв відставку кабінету. Один з лідерів ХАМАСу — Халед Машаль заявив у розмові з Аббасом, що його угруповання готове до співпраці з партією ФАТХ: «ХАМАС наполягає на партнерстві з усіма палестинськими рухами, особливо з братами з ФАТХу». Представники ж ФАТХ відмовилися входити в уряд, який очолить ХАМАС.
Але яким буде палестинський уряд і що станеться з мирним процесом на Близькому Сході, передбачити неможливо.
Держави Палестина ще немає, а на її території, за висловом російського видання «Час новин» створюється віртуальна країна Хамасстан. Нині Автономія цілком залежить від Ізраїлю. Палестинський прем’єр, якщо хоче поїхати з Гази на Західний берег, мусить погодити це з Ізраїлем, бо дорога йде через його територію. Звичайний громадянин взагалі не має шансів отримати такий дозвіл. Ізраїль повністю контролює контакти палестинців із зовнішнім світом, їхній імпорт, експорт, пошту, пересування населення між окремими містами на Західному березі. Припинення контактів між обома сторонами означатиме занепад Автономії, хаос і чергову інтифаду, тобто загальне антиізраїльське повстання.
Виконувач обов’язків ізраїльського прем’єр-міністра Ехуд Ольмерт заявив, що його держава не може вести переговори з країною, яка ставить перед собою завдання знищення Ізраїлю. Голова лівої партії «Авода» Амір Перец також заявив: «Ми не збираємось вести переговори з терористичною організацією, яка ставить перед собою завдання знищення нашої країни. Перемога ХАМАСу на виборах загрожує стабільності на Близькому Сході».
Державний департамент США нагадав, що ХАМАС перебуває в чорному списку терористичних організацій. На прес-конференції президент США Джордж Буш щиро дивувався, як це можна бути учасником переговорного процесу, не визнаючи іншої держави. На думку держсекретаря Кондолізи Райс, «ХАМАС в уряді Палестинської автономії — проблема для американців».
Раніше Конгрес США більшістю голосів підтримав резолюцію, засуджуючи участь ХАМАСу у виборах: «США можуть втратити здатність до конструктивних відносин з палестинською адміністрацією і припинити надавати їй допомогу». Проте, за словами Райс, американці наразі не відмовляються підтримувати лідера автономії Аббаса. Представники ж Євросоюзу обіцяли припинити допомогу Палестині (а йдеться про кілька мільярдів євро) в разі перемоги ХАМАСу на виборах.
Зате Іран щиро привітав палестинський народ з перемогою ХАМАСу. А Пакистан вважає успіх цієї організації результатом демократичного волевиявлення палестинського народу.
Еїн Мюррей — експерт палестинського центру з прав людини говорить про те, що відбуваються великі переміни. Вибір палестинців може комусь сподобатись, а комусь — ні, але в цьому й полягає демократія. Унаслідок перемоги ХАМАСу можна сподіватися на позитивні зміни в Палестині, більшого порядку на вулицях, який не могла забезпечити поліція, і подолання корупції. Проте у міжнародній сфері будуть загальмовані мирні переговори на найвищому рівні, але є надія, що під тягарем влади ХАМАС стане розсудливішим.
Щоб не здійснився найгірший сценарій, світ має з повагою поставитися до ХАМАСу. Так само, як колись до Арафата і команди, яких 20 років до того вважали терористами. Надання шансу в жодному разі не означає потурання. Світ має змусити організацію відмовитись від насилля, навіть якщо для цього доведеться призупинити допомогу палестинцям.
Але й цього замало. Навіть якщо лідери ХАМАСу стануть переконаними пацифістами, залишиться мільйон палестинців, які голосували за них. Без реальних, відчутних поступок з боку Ізраїлю їхнє розчарування не зменшиться. Дедалі більше ізраїльтян розуміє це. За результатами опитувань понад половина з них готова віддати палестинцям частину Єрусалима в обмін за мир. Недавно таке рішення запропонувала ізраїльська Партія праці.
А палестинці потребують справжніх змін і власної незалежної держави, у якій можна буде нормально жити.

Євген ПЕТРЕНКО
також у паперовій версії читайте:
  • «ГАЗПРОМ» ВТРАЧАЄ ДОВІРУ ЄВРОПЕЙСЬКИХ СПОЖИВАЧІВ
  • ЛЬОДОВИКОВИЙ ПЕРІОД ДАВОСА

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».