Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СПОРТ
ЧИМ ГІРШЕ — ТИМ КРАЩЕ?
Схоже на те, що в останні роки доля намагається випробувати збірну України з футболу на міцність. У боротьбі за путівку на чемпіонат світу в Німеччині підопічних Олега Блохіна екзаменували: чинний чемпіон Європи — збірна Греції, бронзовий призер чемпіонату світу — Туреччина та один із «міцних європейських горішків» — збірна Данії. Українці з честю вийшли з цієї важкої групи і потрапили до фінальної частини світової першості. І ось нове випробування. У відбірному циклі до Євро-2008 наші земляки матимуть ще сильніших суперників.

Національна футбольна команда України опинилася в групі В, де також «прописалися» Італія, Франція, Шотландія, Грузія, Литва та збірна Фарерських островів. Лише останню можна зарахувати до беззаперечних аутсайдерів. Литва та Грузія, за належного ставлення до справи, здатні попсувати нерви будь-кому з фаворитів. Утім, навряд чи ці команди претендуватимуть на вихід із групи. Шотландці давно довели, що вони — не «хлопчики для биття». Збірну України записати до фаворитів групи В можна хіба що завдяки вдалій грі у відбірному циклі до ЧС-2006 року. А от беззаперечні фаворити нашої групи — Італія та Франція — на будь-якому турнірі ставлять перед собою лише найвищі завдання. Деякі іноземні фахівці із задоволенням потирають руки й дякують Богові, що їхня команда не потрапила до такої складної групи. Так, головний тренер збірної Англії Свен-Горан Ерікссон, який має намір залишити свою посаду після закінчення чемпіонату світу 2006 року, вважає, що його спадкоємець має бути задоволений результатами жеребкування чемпіонату Європи. Нагадаємо, англійці потрапили в групу з Росією, Ізраїлем, Естонією, Хорватією, Македонією та Андоррою. «Англії з жеребкуванням відверто пощастило. Могло бути й гірше. Приміром, подивіться на групу В, де зіграють Франція, Італія й Україна, або на групу F, де зустрінуться шведи, іспанці та данці,— це вкрай складні групи»,— заявив він.
Головний тренер збірної Шотландії Волтер Сміт визнав, що жереб був суворий до його команди. «Це складна група, адже Франція, Італія та Україна потрапили на чемпіонат світу, посівши перші місця у своїх групах. Важливо буде вдало почати турнір, аби не вийшло так, як у відборі до чемпіонату світу, коли ми відразу пропустили суперників уперед». Поважна спортивна італійська газета Gazzetta dello Sport матеріал про результати жеребкування подала під заголовком: «Італії не дуже пощастило». А от наставник збірної цієї країни Марчелло Ліпі, як і його колега з Франції Раймон Доменек, відмовляється коментувати підсумки жеребкування і стверджує, що нині акцентує увагу на підготовці до чемпіонату світу в Німеччині.
Натомість в Україні футбольні фахівці не стали «відсиджуватися в окопах» і наступного дня після жеребкування влаштували прес-конференцію. Можливо, так українці спробували залякати своїх опонентів. «Нехай тремтять перед нами наші суперники, ми ж цього не робитимемо. Олег Володимирович і його команда довели свою силу у відборі на чемпіонат світу-2006. Тоді жереб також відправив нас у «групу смерті», і вона справді була такою. Відтак нехай для наших майбутніх опонентів група В буде «групою смерті», але не для нас...» — зазначив під час зустрічі з журналістами президент Федерації Футболу України Григорій Суркіс. Не менш упевненим у собі був і головний тренер національної команди України Олег Блохін.— «Група смерті» — пройдений етап: останнім часом, куди б ми не потрапляли, всюди в нашій компанії кілька справді сильних опонентів. Як на мене, ми маємо трьох фаворитів, і можливо, себе проявить збірна Шотландії». За словами наставника збірної, нині головне — обрати оптимальний календар проведення відбірних матчів. За попередньою домовленістю, представники учасників групи В домовилися провести 9-10 лютого в Парижі нараду щодо створення календаря ігор.
На запитання, чи вгадав Олег Блохін хоча б одного з наших майбутніх суперників, останній зазначив: «Перед жеребкуванням відбору до фінальної частини світової першості-2006 я вгадав п'ятьох суперників із шести. Нині ж я вирішив навіть не думати про можливі варіанти. Єдине: я хотів би побачити у нашій компанії греків, а не французів, але жереб відправив еллінів у наступну після нашої групу — С. Однак, з іншого боку, навіщо зараз настільки серйозно аналізувати опонентів за кваліфікацією, якщо попереду нас очікує виступ на першості планети — 2006? Як на мене, після цього турніру багато що зміниться у складах команд — суперників України у відборі, можливо, відбудуться кардинальні зміни на тренерських містках... Свого часу ми грали з тими ж французами: можливо, не змогли створити щось самі, але ж не дали зробити це і їм. Що ж до Італії, то це — непередбачувана збірна. До речі, через п'ять хвилин після жеребкування до мене зателефонував Шевченко і сказав: «Олеже Володимировичу, нормальний жереб, чи не так? Я задоволений». Тож і я задоволений. Гадаю, Андрій розкаже, що робити з італійцями, які їхні слабкі сторони і як їх обіграти. Буде таким собі «шпигуном»...
Свої коментарі щодо підсумків жеребкування висловили і інші футбольні фахівці та гравці:
Йожеф Сабо, віце-президент ФК «Динамо», екс-тренер збірної України:
— Група нелегка. Франція, Італія, Шотландія, Литва — солідні збірні. Я гадаю, що нині підібралися сильніші суперники, ніж були у відборі на чемпіонат світу. Тоді група була рівною, а тут ми маємо явних фаворитів — Францію та Італію. Звичайно, можна грати з будь-якою командою. Пригадуєте, ми зустрічалися з Францією в часи її розквіту. Щоправда, зараз зі складу цієї команди підуть такі гравці як Зідан, Вієра, а на зміну їм прийде молодь. Що вона покаже — не знаю, але думаю, що ми мусимо гідно виступити.
Руслан Ротань, гравець збірної України:
— Перед жеребкуванням Франція та Італія не були для нас бажаними суперниками, але тепер не потрібно гадати. Необхідно думати, як успішно зіграти з цими командами.
Олександр Шовковський, гравець збірної України:
— Чемпіонату світу не буде без чемпіонату України. Щоб потрапити на чемпіонат світу, мені як мінімум потрібно буде зіграти 6-7 ігор у чемпіонаті України, для того, аби мати ігрову практику. Для мене головне — якомога швидше відновитися після травми. Якщо ж говорити про суперників, то від проведення зустрічей зі збірною Франції минуло чимало часу. Зрозуміло одне — прохідних ігор не буде. Тож працюватимемо й вирішуватимемо поставлені перед збірною завдання. Принципово не хотілося б потрапити на Італію, але... ми вже знаємо групу, в якій гратимемо. Отже, будемо грати і вирішувати завдання виходу до фінальної частини першості Європи. Нашій збірній чим гірший жереб, тим краще.
За новим регламентом проведення першості Європи з кожної групи до фінальної частини виходять переможці відбірних груп і команди, які посіли другі місця. Матчів плей-оф не буде. Відбірний турнір розпочнеться у вересні 2006 року, а закінчиться в листопаді 2007-го. Фінальний турнір Євро-2008 відбудеться в Австрії та Швейцарії. Чемпіонат Європи відкриють 7 червня 2008 року в Берні, а фінальний двобій пройде 29 червня у Відні.
На перший погляд, порівняно з національною командою України кращі шанси на успіх у відбірному циклі має наша «молодіжка». Так, підопічні Олексія Михайличенка потрапили до групи L, де змагатимуться з командами Хорватії й Болгарії. Олексій Михайличенко переконаний: група L відзначається рівним розподілом сил. «Нам доведеться грати в рівній групі, де кожен із трійки суперників може претендувати на вихід до наступного раунду. Завдання української команди — грати тільки на перемогу. В тому, що нам до снаги пройти далі, я не сумніваюсь, головне — підійти до кожного з матчів у оптимальній готовності. Переможцем групи стане той, хто припуститься меншої кількості помилок»,— зазначив тренер української «молодіжки». Іншої думки дотримується помічник головного тренера збірної Хорватії Альоша Ачімович: «Я не хочу сказати, що ми — фаворити, але маємо причини так вважати,— зауважив хорват.— Однак це не найкраща для нас група. Я переконаний, що Україна і Болгарія, як більшість команд зі Східної Європи, демонструватимуть потужний футбол. На щастя, вони гратимуть між собою в стартовій зустрічі, а отже, ми матимемо змогу спостерігати за ними».
До плей-оф з кожної групи виходять лише переможці, які й розіграють між собою сім путівок до фінального раунду Євро-2007.

Михайло ГЕРАСИМЕНКО
також у паперовій версії читайте:
  • СКРОМНІСТЬ ПРИКРАШАЄ ПЕРЕМОЖЦІВ
  • НОВА ЗІРКА ГРЕЦЬКОГО КІПРУ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».