Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА РЕГІОНИ — ПАНОРАМА
СОФІЯ КИЇВСЬКА ПОМОЛОДШАЄ
На реставрацію та реабілітацію заповідника «Софія Київська» у 2006 році виділяється 46,5 мільйона гривень, повідомили в прес-службі Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства.
Наголошується, що вперше за всю історію незалежної України на цю справу надійдуть такі значні кошти.

Зокрема, для цього заповідника виділено п'яту частину всіх державних коштів, передбачених у держбюджеті на реставрацію пам'яток, що становить п'ять мільйонів гривень, з міського бюджету — 26,5 мільйона, та за рахунок меценатських коштів донецького регіону — 15 мільйонів.
Серед першочергових завдань визначено реставрацію митрополичого будинку Софії Київської. Також негайної і повної заміни потребують інженерні мережі. У критичному стані перебувають деякі унікальні пам'ятки мозаїчного мистецтва. «Тому дуже важливо вибрати саме ту технологію, яка дасть можливість на віки зберегти унікальне мистецтво мозаїки, яке дійшло до нас із сивої давнини. Нині наша святиня потребує ґрунтовної реставрації та реабілітації», повідомляє прес-служба.
Коштом міста реставруватимуть і Золоті ворота, які «в передолімпійській гарячці 1980 року були поспіхом відбудовані з порушеннями як реставраційних, так і архітектурних та будівельних норм», ідеться в повідомленні.
«Багато питань і щодо долі Кирилівської церкви, яку активно реконструюють. На жаль, з огляду на правила техніки безпеки, парафіяни церкви не мають змоги молитися там, де це відбувалося впродовж століть. Сподіватимемося, що після реконструкції жодних перешкод у відправленні релігійних треб не буде і парафіяни повернуться у свої віками намолені стіни», зазначає прес-служба.
Зауважено також, що досі немає офіційної оцінки Софійського заповідника. Наприклад, балансова вартість собору Святої Софії становить всього 991 гривню...
Територія заповідника — понад 35 гектарів. Окрім архітектурного ансамблю самої Софії, до нього належать Андріївська та Кирилівська церкви, Золоті ворота та Судакська фортеця в Криму.
Серед пріоритетних напрямів роботи Мінбуду на 2006 рік — відтворення пам'яток архітектури й мистецтва. У реєстрі найважливіших загальнонаціональних святинь, які не підлягають приватизації й залишаються під юрисдикцією держави, чільне місце належить «Софії Київській». У 1990 році її було внесено до реєстру пам'яток, що перебувають під егідою ЮНЕСКО.
також у паперовій версії читайте:
  • ПЕРШИЙ ЗВІТ МІНІСТРА ФІНАНСІВ У РЕГІОНІ
  • 93-РІЧНОГО ПОЇЗДОМ НЕ ЗЛЯКАЄШ
  • «ВЛАСНИЙ ДІМ» — ЗА РІК
  • СВІТЛО — ВІД КАВ'ЯРЕНЬ І БАРІВ
  • СТУДЕНТИ ЗМЕРЗЛИ ЧЕРЕЗ ЧИНОВНИКІВ
  • У БОТАНІЧНОМУ САДУ ХОЛОДНО РІДКІСНИМ РОСЛИНАМ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».