Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА УКРАЇНА І СВІТ
СЕРЙОЗНИЙ ВИБІР КАНАДЦІВ
Тривалий період політичної стабільності, пов'язаний з діяльністю канадського прем'єр-міністра від Ліберальної партії Жана Кретьєна, який незмінно керував країною у 1993–2003 роках, закінчився два роки тому. Безпосередньою причиною стала боротьба за владу в середині Ліберальної партії.

Амбіційний міністр фінансів Пол Мартін таки домігся відставки Кретьєна. Причини падіння популярності останнього мають як внутрішньополітичний, так і зовнішньополітичний вимір. Насамперед далося взнаки невдоволення канадців уповільненням темпів економічного зростання. Загострювались міжнаціональні стосунки, наприклад, мусульманська громада домагалася більших релігійних прав. Міцнішали політичні позиції франкомовних канадців у провінції Квебек. Тож стратегія «однакових можливостей» та «створення безпечного суспільства», з якими Кретьєн переміг на виборах 1997 та 2002 років, явно почала давати збої.
Крім того, США були невдоволені тим, що їхній північний сусід — Канада обмежила свою безпосередню участь у боротьбі з міжнародним тероризмом лише діями під час операції «Незламна воля» на території Афганістану. Іракська частина військової кампанії Вашингтона лишилась взагалі без канадської підтримки. Новий прем'єр-міністр Пол Мартін у квітні 2004 року погодився посилити координацію дій зі США у сфері внутрішньої канадської безпеки, але обережно поставився до ролі своєї країни в американській програмі протиракетної оборони.
Врешті 28 червня 2004 року на загальних виборах ліберали на чолі з Полом Мартіном перемогли консерваторів, яких очолював Стів Харпер. Після цього Канада перестала надавати політичний притулок дезертирам з американської армії, які відмовлялись служити в Іраку. Однак стабілізувати економічне становище уряд не спромігся.
Восени 2005 року консервативна опозиція звинуватила ліберальний уряд у махінаціях з фінансовими коштами заради перемоги в 1995 році на референдумі з питання незалежності провінції Квебек. У листопаді змінився лідер «Квебекської партії». Ним став 39-річний Ален Буаклер, який оголосив пропаганду нового референдуму з приводу незалежності провінції.
А 28 листопада 2005 року уряд Пола Мартіна отримав вотум недовіри в парламенті і був вимушений призначити в зручний для опозиції час дострокові парламентські вибори.
Отже, 23 січня 2006 року в Канаді відбулося голосування. За тиждень до виборів в афганському місті Кандагар внаслідок атаки смертника вбито високопоставленого канадського дипломата. Ця подія завдала ще одного удару по Ліберальній партії. Тож Консервативна партія на чолі з Стівеном Харпером покладала надію на остаточну перемогу. Й підрахунок голосів свідчить, що недарма. Але за будь-яких обставин новому канадському уряду доведеться розв'язувати складні внутрішньополітичні та міжнародні проблеми.
також у паперовій версії читайте:
  • ТРІУМФАЛЬНЕ ПОВЕРНЕННЯ
  • УКРАЇНА ДЕМОНСТРУЄ СВІЙ БАЛКАНСЬКИЙ ІНТЕРЕС
  • ІРАН ЗАГОСТРЮЄ КОНФРОНТАЦІЮ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».