Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СПОРТ
«АБДІ ІПЕКЧІ» — АРЕНА ДЛЯ «ВОВКІВ»
Двом найкращим українським чоловічим баскетбольним клубам у другому груповому раунді Кубка Європи ФІБА залишилося зіграти по одному матчу. І БК «Київ», і «Азовмаш» зберігають шанси на вихід до чвертьфіналу, а столичні «вовки» цілком можуть стати першими у своїй «групі смерті». Маріупольці після поразки в підмосковних Хімках погіршили своє становище в групі L: підопічні Рімаса Гірскіса в останньому турі мають перемагати аутсайдерів групи і сподіватися, що в іншому поєдинку результат буде прийнятним.

Якщо хтось вважає, що в турецькому Стамбулі делегація БК «Київ» урятувалася від української зими, то помиляється. Туреччина зустріла температурою, близькою до нуля, але інші природні чинники неприємно вражали. Мокрий сніг зі шквальним вітром практично паралізували одне з найбільш густонаселених міст світу, а діти до школи зовсім не пішли. Не спромоглися на традиційний аншлаг і турецькі глядачі. Річ у тім, що «Фенербахче» представляє азійську частину Стамбула, там живуть і його найвідданіші вболівальники. Водночас арена «Абді Іпекчі» розташована на іншому березі Босфора, в Європі, тому більшість шанувальників «синьо-жовтих» вирішила за краще подивитися вирішальний поєдинок по телевізору. Втім, найпалкіші прихильники «Фенербахче» щосили намагалися створити традиційну атмосферу. Приміром, під час атак гостей звучали сирени, які навряд чи сприяли концентрації гравців БК «Київ» (турки до таких «спецефектів», погодьтеся, звичніші).
Не в найкращому настрої перебували і баскетболісти «Фенербахче», адже сенсаційно поступившись минулого тижня в Чехії, вони поставили під сумнів не тільки своє лідерство в групі, а й вихід до наступного раунду. Якщо до поразки від киян турецькі баскетболісти в наступному турі додадуть програш петербурзьким динамівцям, «Фенербахче» у чвертьфіналі не гратиме.
До всіх негараздів господарям довелося виступати ще й без одного зі своїх лідерів. Расим Басак, який набрав в українській столиці 14 очок (матч у київському Палаці спорту «синьо-жовті» виграли з рахунком 71:69), у першій зустрічі проти «вовків» зламав руку і тепер змушений лікуватися. Не обійшлося без втрат і в «жовто-зелених»: лікарям «вовків» вдалося за короткий термін поставити на ноги Лебедєва (лише чотири дні замість трьох тижнів), але місце Андрія в клубному лазареті порожнім залишалося недовго — тепер нездужає Драган Луковскі.
З ареною «Абді Іпекчі» у чемпіонів України пов'язані не найгірші спогади: саме на цьому майданчику БК «Київ» минулої весни грав у фіналі чотирьох Євроліги ФІБА, і в першому матчі баскетболісти українського клубу вперше в історії переграли «Фенербахче». На жаль, розвинути успіх тоді не вдалось, але в нинішньому Кубку Європи підопічні Ренато Паскуале двічі «віддячили» петербурзьким динамівцям за прикру поразку в фінальному матчі.
Кияни непогано розпочали гру, «втікши» вперед на шість пунктів на перших хвилинах, але приголомшлива результативність лідерів «Фенербахче» Корі Вайолетта і Ердала Бібо звела нанівець усі старання гостей (ці двоє набрали 19 очок із 28 командних). Українська команда грішила неточними передачами, бездарно діючи в захисті (чого вартий лише прохід Даміра Мршича за практично повної бездіяльності опонентів). У результаті стартовий відрізок завершився для нашого колективу закономірно: програна дебютна чверть і велика кількість пропущених результативних атак, рахунок на табло — 28:20 на користь господарів.
Поява на паркеті української трійки (Леонід Яйло — Андрій Лебедєв — Артем Буцький) повернула «жовто-зелених» до тями, а Артем встиг відзначитися ефектним підбиранням у контакті з латвійським гігантом господарів Каспарсом Камбалою, котрий після повітряного зіткнення опинився на паркеті. Андрій із середньої дистанції зрівнює рахунок, але Стівенсон триочковим кидком знову виводить господарів уперед і змушує Ренато Паскуале взяти хвилинну перерву.
Результативні кидки Ламарра Гріра та Гільєрме Джованьйоні вкотре підтягують «Київ», але зрівнятися із суперником не вдається, аж поки Грір не забиває два очки з фолом. У наступній атаці Лебедєв виводить «вовків» уперед, Мршич відповідає штрафними кидками, а крапку перед великою перервою ставить Джованьйоні — 40:41 на користь гостей.
Старт другої половини: перестрілка з-за шестиметрової лінії залишилася за «Фенербахче», проте Душан Кецман разом із Гільєрме Джованьйоні не дозволили своїм партнерам втратити лідерство, а згодом з'ясувалось, що в господарів теж є нерви. Мршич заробив на Душані фол у нападі, а слідом за ним і технічний фол. Даміра змінює Бібо й відразу ж карає поставлений наставником киян Ренато Паскуале зонний захист двома далекими влучаннями, до яких приєднує свої три очки і Вайолетт.
Якби цієї результативної серії «Фенербахче» не було, то «Київ» утік би на соліднішу відстань, а так Кецман і Грір знову змушені були починати ривок фактично з нуля. Рахунок після третьої десятихвилинки — 56:59, попереду кияни.
Слем-данком Майкла Гарріса через Камбалу «вовки» розпочали завершальну чверть. Майкл реалізовує ще одну свою спробу, і тренер «синьо-жовтих» Айдин Орс бере тайм-аут. Гостям відверто щастить, бо і Мршич (двічі), й Вайолетт з-за шестиметрової лінії не влучають, хоча кидають без перешкод. Лебедєв робить гандикап українців ще вагомішим — «плюс 9».
І все-таки «канарки» рук не опустили, а імпульсом до активних дій стала результативність Мршича (6 очок за дві хвилини). БК «Київ» у цей момент забув, як влучати у кошик суперника, і навіть «трійка» Лебедєва суттєво не змінює ситуації. З протилежного боку летять м'ячі Бібо, Мршича і Вайолетта — 69:68.
Надію дає потрапляння з-за шестиметрової лінії Джованьйоні, але невгамовний Мршич знову розтинає захист гостей своїм проходом. За рахунку 74:71 (до сирени лишається 24 секунди) Гільєрме Джованьйоні реалізує всі три штрафних, Мршич втрачає м'яч у наведенні (перехоплення Кецмана), але Душан, утікши у відрив, хибить, тож зустріч переходить в овертайм — 74:74.
І знову слово бере «солодка парочка» Грір — Джованьйоні, яка створює відрив «плюс 5», а от у складі «Фенербахче» перші кадрові втрати — сідає на лаву за перебір фолів Бібо. Турки відіграються зусиллями Стівенсона і Камбали, а за хвилину до завершення додаткового часу на табло лише 80:81. Трохи пізніше Мршич забиває неймовірний триочковий метрів із семи (83:83). БК «Київ» використовує тайм-аут, коли залишається грати 19 секунд, із яких лише 10 відводиться на атаку. Душан Кецман здалеку перетворює передачу Гріра на результативну (83:86!), а Лебедєв за сім секунд до кінця гри тактично правильно заробляє п'ятий фол. Обмін із лінії штрафних кидків Мршича й Гріра ситуації не змінює, за три секунди до сирени обидва штрафні кидки марнує найгірший у складі господарів Демірель, тож неперевершений за красою поєдинок завершується на користь «жовто-зелених» — 88:85!
В іншому матчі групи І петербурзьке «Динамо» показало киянам і стамбульцям, як треба грати з чеським «Німбурком» — 76:63. Тож після матчів передостаннього туру ситуація в турнірній таблиці стала ще заплутанішою — шанси на вихід до чвертьфіналу зберігає кожна команда. БК «Київ» і «Фенербахче» мають по три перемоги й дві поразки, але баскетболісти українського клубу розташувалися вище — у Києві «вовки» програли два очки, а в Стамбулі виграли три! Третя і четверта позиції — у «Динамо» і «Німбурка», які в п'яти зустрічах перемагали двічі. Для чемпіонів України ситуація однозначна — 31 січня в столичному Палаці спорту потрібна перемога над «Німбурком», що гарантує перше місце в «групі смерті». Поразка залишить киян без єврокубків, якщо стамбульці вдома переграють динамівців.
У значно складніше становище, ніж має БК «Київ», поставив себе маріупольський «Азовмаш». Звинувачувати підопічні Рімаса Гірскіса можуть лише себе. У підмосковних Хімках у матчі проти місцевого клубу віце-чемпіони України впевнено вели перед після першої половини — 32:25. Одначе чисто програна третя чверть (14:23) вивела уперед «Хімки». Нагадаю, що такі ж проблеми після великої перерви маріупольці мали і в домашньому матчі проти «Ховентута», та фінішним спуртом іспанський клуб вдалось не тільки наздогнати, а й випередити. «Хімки» такої можливості не дали: підмосковний клуб виграв і четверту десятихвилинку (24:19), і увесь поєдинок — 72:65.
Немає жодних сумнівів у тому, що напередодні пізно ввечері іспанський «Ховентут» переграв на домашньому майданчику аутсайдера групи L кіпрський АЕЛ. Це означає, що маріупольці нині треті (клуб із Бадалони і «Азовмаш» мають по три перемоги в п'яти матчах, але «Ховентут» вдома виграв у команди Рімаса Гірскіса вісімнадцять очок, а на виїзді програв лише вісім).
31 січня «Азовмашу» неодмінно треба перемагати на Кіпрі. Проте й цього може не вистачити, якщо «Ховентут» буде спроможний виграти у «Хімок» із різницею у тринадцять чи більше очок. За перемоги російського клубу маріупольці виходять до чвертьфіналу, хоча легшого суперника на цій стадії приазовська команда все одно не отримає: друге місце в групі — це «стеля» віце-чемпіонів України.

Антон ШУЛЬГА
також у паперовій версії читайте:
  • НЕНАДІЙНІ РОСІЯНИ
  • «СОКІЛ» — НЕ ЛІДЕР
  • ВАЛЕРОН — БЕЗ МУНДІАЛЮ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».