Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА
БУДЬТЕ ЗДОРОВІ!
СКЛО НА СИНТЕТИКУ ЗМІНИВШИ,
ЧИ ПРО ЗДОРОВ'Я ДУМАЛИ?
Екологи б'ють на сполох: за кілька років ми «втопимось» у пластиковому смітті.
Лікарі застерігають: продукти в упаковках із синтетичних полімерів здоров'я нам
не додають.
Літрові, півлітрові та 250-грамові скляні пляшки багаторазового використання
з-під молока, кефіру, вершків, ряжанки, а також олії, лимонаду, мінералки, соків,
майонезу добре знайомі громадянам СРСР, а молодим поколінням незалежної держави
зовсім не відомі.
Давно їх викинули з ужитку, замінивши іноземним винаходом — пластиковою тарою.
Навіть приватні молочниці перейшли на пластмасову тару з-під мінеральної води
— зручно, бо не б'ється, і на руки легше, коли доставляєш на базар. Та й соління
(квашена капуста, огірки, гриби тощо), для яких колись використовувались дубові
бочки й кадки, або хоча б емальований чи скляний посуд, нині господині роблять
у пластмасових бочечках чи відрах, на яких далеко не завжди є позначка «Для харчових
продуктів». Одна така продавщиця з базару на моє зауваження, що не варто було
їй квасити капусту у тарі з-під... іноземної синтетичної штукатурки чи шпатлівки,
рішуче заперечила: «Та я ж це відро помила й окропом ошпарила! А що, хіба я одна
така? Всі це роблять!» Так і хочеться повторити відомий вислів: «О свята простота!»
Нині, як відомо, понад 40 відсотків побутового сміття становлять синтетично-полімерні
упаковки, які й утилізувати проблемно, і для нашого здоров'я шкідливо. Адже сучасну
тару виробляють із базового полімеру з такими згубними додатками, як стабілізатори,
пластифікатори, наповнювачі навіть сполучення важких металів. Як зазначають фахівці,
якщо продукти харчування протягом тривалого часу містяться в цьому синтетичному
посуді, тоді багато згубних для людини компонентів «мігрують» у продукти, а відтак
після їх вживання спокійнісінько лишаються у наших шлунках. Це небезпечно для
здоров'я споживачів, хоча МОЗ і Держстандарт надають дозвіл лише після одержання
гігієнічного затвердження про надання права щодо використання такої тари у харчовому
виробництві.
Справді, безпечна скляна (натуральна) тара потребувала обережного поводження
з нею (пригадаймо молочні струмки біля машин, що привозили молочні продукти до
крамниці), та й з її миттям були проблеми. Полімери, як мовиться, миле діло —
жодних втрат. Якщо тільки не замислюватися, що полімери є практично вічними —
протягом кількох століть такі відходи не розкладаються! Захоронення ж їх на сміттєзвалищах
є для нашої планети бомбою сповільненої дії, наслідки якої ляжуть страшним тягарем
на плечі майбутніх поколінь.
Боляче говорити про це, але нині в усіх країнах світу понад 50% пластиків використовують
для упаковок саме харчових продуктів. Що говорять про це вчені-медики, гігієністи,
екологи? Варто прислухатись до застережень Тамари Іванової, кандидата медичних
наук, головного наукового співробітника Інституту екогігієни і токсикології ім.
Л. Медведя:
— Багато різних видів упаковок призначено для короткотермінового зберігання —
від кількох днів і до двох тижнів (не більше!). Після закінчення цих термінів
у продукти можуть перейти шкідливі речовини з упаковок. Отже, під час купівлі
продуктів харчування завжди потрібно звертати увагу на дату виготовлення. Найкращою
(цілком безпечною) для упаковки продуктів, особливо молочних, була і є скляна
тара. Не варто купувати молоко «з рук» на базарі, яке хазяйки наливають у використані
до цього пластикові пляшки — це шкідливо для здоров'я.
У пластик пакують не лише розливні продукти, а й м'ясні: ковбаси, копченості,
сироморожену м'ясну продукцію. Ковбаси у натуральних оболонках зберігаються протягом
4–6 діб, а в поліамідних — 12–16 діб. Вітчизняні вчені після багаторазових досліджень
дійшли висновку: закордонні сіточки із гумової тканини, в які пакують м'ясні
та ковбасні вироби, виділяють шкідливу речовину — цинк, що перевищує допустиму
норму у 20–30 разів. Тамара Іванова застерігає також від споживання гарячих напоїв
(чаю, кави, бульйону, супів) із пластикових стаканчиків. Це — отрута. Не варто
наливати у такий одноразовий посуд горілку чи коньяк.
Усе сказане так само стосується і тари, яку використовують для розливу пива.
Про це мені розповів начальник відділу постачання АТ «Оболонь» Костянтин Величков:
— У скляних пляшках пиво зберігається найкраще. Кілька днів воно може зберігатись
також і в літровому та поліетиленовому посуді, але в холодильниках. Щодо алюмінієвої
тари, яка призначена для розливу пива, то спочатку її стінки всередині ми покриваємо
шаром спеціального лаку і лише після цього наповнюємо пивом.
Фахівці ж Інституту екогігієни попереджають: зберігаючи пиво без холодильника
протягом двох тижнів, воно може вступити в хімічну реакцію з пластиком! Бо із
поліетиленових упаковок виділяються не лише фарбувальні, а й чимало інших сполук,
шкідливих для здоров'я.
Отож, не забуваймо золоте правило споживача: «Наше здоров'я — в наших руках».
Галина ЛИТВИН
також у паперовій версії
читайте:
- НОВА ВЕРСІЯ СМЕРТІ БЕТХОВЕНА
- ЛЮБИТЬ ПЕЧІНКА
І КАВУ, І ЧАЙ
- ПАНІКОВСЬКИЙ ЗНАВ:
КЕФІР — НАЙКРАЩИЙ
ЗАСІБ ВІД ГІПЕРТОНІЇ
- ДОПОМОЖУТЬ
ЖУРАВЛИНА
Й МАТЕРИНКА
- ПОСТІЙНА РАДІСТЬ
ШКОДИТЬ ЗДОРОВ'Ю
- БІЛОРУСЬКИЙ ТЮТЮН — ЛІКУЄ
назад »»»
Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».