Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СОЦІАЛЬНА ПОЛІТИКА
ЯКЩО ВИ ВТРАТИЛИ ЗАРОБІТНУ ПЛАТУ...
«Шановна редакціє! Ми чимало говоримо про різні форми соціального захисту. Та не доводилось читати про те, що чекає людину, котра захворіла чи доглядає хвору дитину. Чи оплачуються тепер лікарняні? Річ у тім, що моєму онукові, який захворів, сказали: «Якщо хворітимеш, йди у відпустку без оплати», а невістці з малою дитиною (2 роки) — «Або виходь на роботу, або звільняйся».
Енгеліна ЧУМАК, ветеран праці

Громадян, які втратили роботу, а з нею — і засоби до існування, матеріально забезпечують відповідно до Конституції України, основ законодавства України про загальнообов'язкове державне соціальне страхування, КЗпП, Закону «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування в зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням», іншими нормативно-правовими актами.
Право на допомогу по тимчасовій непрацездатності мають застраховані особи. Згідно зі статтею 6 названого Закону загальнообов'язковому державному страхуванню підлягають такі особи: які працюють за трудовим договором, обрані на виборні посади в органах місцевого самоврядування та в інших органах; члени колективних підприємств, сільськогосподарських та інших виробничих кооперативів; громадяни, котрі працюють за межами України і не застраховані в системі соціального страхування держави, в якій перебувають, мають право на допомогу, якщо сплачують страхові внески, якщо інше не передбачено міжнародними договорами України; особи, котрі забезпечують себе роботою самостійно, ведучи підприємницьку, адвокатську, нотаріальну, творчу та іншу діяльність теж за умови, якщо вони сплачують страхові внески.
Функції страховика виконує Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності.
Допомога надається у формі матеріального забезпечення, яке повністю або частково компенсує втрату заробітної плати. Вона призначається в таких випадках: у результаті захворювання або травми, не пов'язаних із нещасним випадком на виробництві, необхідності догляду за хворою дитиною або хворим членом сім'ї, догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку чи дитиною-інвалідом віком до 16 років у разі хвороби матері або іншої особи, що доглядає за нею. Інші випадки: протезування в умовах стаціонару, санаторно-курортне лікування, карантин, накладений органами санітарно-епідеміологічної служби, тимчасове переведення застрахованої особи, відповідно до медичного висновку, на легшу, нижчеоплачувану роботу.
Законом передбачається також термін, протягом якого надається допомога. Так, допомога по тимчасовій непрацездатності по догляду за хворою дитиною віком до 14 років виплачується застрахованій особі не більш як 14 календарних днів. Якщо така дитина перебуває з матір'ю в стаціонарі, допомога надається за весь період перебування в стаціонарі. По догляду за хворим членом сім'ї — три календарних дні, а у виняткових випадках, враховуючи важкість захворювання,— сім календарних днів. Допомога з ортопедичного стаціонарного лікування надається на весь період перебування в лікувальному закладі. А допомога у зв'язку із захворюванням або травмою, не пов'язаних з нещасним випадком на виробництві, надається з шостого дня непрацездатності на весь період до відновлення працездатності або до встановлення інвалідності. Перші п'ять днів оплачує власник чи уповноважений ним орган за рахунок коштів підприємства, установи, організації за основним місцем роботи.
Розмір допомоги по тимчасовій непрацездатності залежить від страхового стажу: особам, які мають страховий стаж до п'яти років, допомога становить 60% середньої зарплати. За стажу від п'яти до восьми років — 80%. Якщо страховий стаж перевищує вісім років,— 100%. Сто відсотків середньої заробітної плати одержують застраховані особи, віднесені до першої–четвертої категорій
постраждалих унаслідок Чорнобильської катастрофи, одному з батьків або особі, що їх замінює, по догляду за хворою дитиною віком до 14 років, яка потерпіла від Чорнобильської катастрофи, ветеранам війни та особам, на яких поширюється чинність Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».
також у паперовій версії читайте:
  • ЦІНА ЗВИТЯГИ
  • ЗАХИСТІТЬ ВІД СВАВІЛЛЯ
  • НАДБАВКИ ДО СТРАХОВИХ ПЕНСІЙ
  • ЩО БЮДЖЕТ НИНІШНІЙ НАМ ГОТУЄ?

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».