Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА УКРАЇНА І СВІТ
ВИКЛИК ВІД «ВІСІ ЗЛА»
Нещодавно виповнилось чотири роки з того часу, як президент США Джордж Буш назвав Ірак, Іран та Північну Корею «віссю зла». Проте поетапне вирішення проблеми навколо неї на практиці виявилось вельми складним. Принаймні, здається, труднощі американської стратегії в Іраку все сильніше позначаються на спроможності Вашингтона специфічними силовими методами регулювати глобальну розстановку сил.

Країни, кваліфіковані як «вісь зла», почуваються все вільніше. Вони розуміють, що Білий дім просто не має достатніх військових сил для ведення одразу декількох війн навіть «малої інтенсивності». Антитерористичні кампанії в Афганістані та Іраку відбирають левову частку ресурсів військової сили Пентагона. За цих обставин Китай, Росія та деякі інші регіональні лідери намагаються скористатися ситуацією. Тим самим фактично кинуто виклик американській гегемонії в новій системі міжнародних відносин.
Найбільш активним у цьому сенсі є Китай. Пекін вже давно невдоволений закликами Вашингтона обмежити споживання енергетичних ресурсів. Додаткове неприйняття викликали американські санкції проти китайських фірм, які «засвітились» у контактах з іранцями в галузі ракетно-ядерних технологій. Китай не збирається «здавати» своїх клієнтів. Свідченням цього став візит до Пекіна лідера КНДР Кім Чен Іра. Китай закликав Північну Корею повернутись за стіл переговорів за участі Південної Кореї, Японії, США та Росії. Напередодні відновлення дипломатичних зусиль американська еліта особливо стурбована браком достовірних відомостей про реальний стан речей у виконанні ядерних програм КНДР та Іраном. Причому державна поведінка президента Ірану Мохаммада Ахмадінеджада видається особливо небезпечною на тлі внутрішньополітичної нестабільності в Ізраїлі, де в березні відбудуться позачергові вибори до кнесету.
США запропонували запровадити економічні санкції проти Ірану, а міністри закордонних справ Німеччини, Франції та Великої Британії закликали передати іранське ядерне досьє до МАГАТЕ. Тим часом Генеральний секретар ООН Кофі Аннан наполягає на пріоритеті дипломатичних зусиль. Правда, упевненості в їхній ефективності залишається все менше. Іранська сторона налаштована досить войовничо. Вважається, що ядерне питання є символом національної гідності незалежно від поділу громадян країни на прихильників та противників теперішнього режиму. Загалом у стосунках США з країнами «вісі зла» спостерігається принаймні політична рівновага, але вплив зовнішніх факторів може в будь-який момент вкрай загострити становище.
також у паперовій версії читайте:
  • НІМЦІ ЕМІГРУЮТЬ
  • ЧИЛІ: ЗМІНИ — У ЖІНОЧИХ РУКАХ
  • НОВІ КОНСТИТУЦІЙНІ СПОДІВАННЯ ЄВРОПЕЙСЬКОГО СОЮЗУ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».