Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СУСПІЛЬСТВО
КИЇВ — МОСКВА: БУДЕ СТВОРЕНО СПІЛЬНЕ ПІДПРИЄМСТВО
Учора делегація НАК «Нафтогаз України» відбула до Москви для завершення узгодження з ВАТ «Газпром» пунктів міжурядового протоколу про обсяги й умови транзиту природного газу територією України у 2006 році до Угоди між урядом РФ і Кабміном України. Підписання протоколу очікується в лютому поточного року на зустрічі прем'єр-міністрів України й Росії. Про це напередодні заявив журналістам голова правління НАК «Нафтогаз України» Олексій Івченко.

За його словами, українські й російські експерти в Києві доопрацювали й узгодили протокол. Документ офіційно передано російській стороні.
Керівник НАК повідомив, що головними пунктами протоколу є гарантії Росії із забезпечення балансу газу України й пункт щодо діяльності спільного підприємства НАК «Нафтогаз України» й «РосУкрЕнерго».
«Нафтогаз України» поки що не отримав офіційної відповіді від «Raiffeisenbank» (Австрія) на свою пропозицію про продаж українській стороні частки австрійської компанії в «РосУкрЕнерго», 50% якої належить дочірній компанії «Raiffeisenbank» — «Raiffeisen Investment AG». Проте в неофіційній розмові представники банку повідомляли, що готові розглянути питання продажу «Нафтогазу» своєї частки в «РосУкрЕнерго». Про це повідомив журналістам Олексій Івченко.
На прохання працівників медіа глава НАК озвучив офіційну інформацію про власників «РосУкрЕнерго». За його словами, НАК надсилав відповідний запит (правда, Івченко не уточнив — кому, повідомляє Укрінформ) й отримав офіційну відповідь, що 50% «РосУкрЕнерго» належить російському «Газпромбанку» (100-відсоткова «донька» ВАТ «Газпром»), а 50% — «Raiffeisen Investment AG».
Івченко також повідомив, що днями на засіданні ради директорів «РосУкрЕнерго» ухвалено рішення передати частку «Газпромбанку» «Газпрому».
Делегація НАК «Нафтогаз України» в Москві планує до кінця поточного тижня підписати всі документи про створення СП і зареєструвати підприємство.
За словами Івченка, тільки-но буде створене СП, сторони підпишуть угоду на п'ять років, згідно з якою ціна імпортного газу, що поставляється для СП компанією «РосУкрЕнерго», становитиме $95 за тисячу кубометрів на кордоні Росії й України.
Голова НАК спростував інформацію про можливе підвищення цієї ціни вже в другому півріччі 2006 року, заявивши, що «українців не повинно хвилювати, за якою ціною і який газ закуповує «РосУкрЕнерго» за кордоном. Головне, що газ для України буде по $95».
Олексій Івченко навів баланс надходження газу в Україну на поточний рік, згідно з яким 34 мільярди кубометрів СП закупить у «РосУкрЕнерго», 22 — НАК «Нафтогаз України» закупить у Туркменістані за прямими контрактами й 20 мільярдів — це газ власного видобутку.
Тим часом Президент України заявив, що наша країна не розглядатиме питання про зміну статусу своєї газотранспортної системи.
Як повідомили в прес-службі глави держави, про це Віктор Ющенко сказав в інтерв'ю виданню «Financial Times».
Зокрема на запитання: «Але ви ж не віддасте частину української ГТС «Газпрому»?» Ющенко відповів: «Ні. Наша газотранспортна система належить Україні, й Україна не розглядатиме питання зміни цього статусу».
Президент також зазначив, що Україна прагне продемонструвати, що хоче зробити свій транзитний ринок більш доступним, і домогтися, аби її вважали найбезпечнішим транзитером.
«Ми хочемо запропонувати співпрацю країнам, які мають ресурси, щоб зробити взаємодію максимально ринковою, створити максимально безпечну модель поставок газу через Україну до Європи. Ми хочемо продемонструвати свій транзитний потенціал країнам, у яких є газ»,— запевнив український лідер, додавши, що Україна пропонує побудувати нові газопроводи й захистити газовий ринок за допомогою інших джерел, диверсифікувати цю політику. «У першу чергу я говорю про країни Центральної Азії, які, я впевнений, хочуть бути представлені на європейському ринку»,— сказав Ющенко, зауваживши, що це стосується й Росії, з якою Україна хоче поглибити співпрацю. «Ми сьогодні розглядаємо можливості розширити наші транзитні гілки. Наприклад, гілка «Богородчани — Ужгород» може збільшити свою пропускну спроможність на 20 мільярдів кубометрів на рік». За словами Президента, «це проекти, у яких ми хотіли б бачити як російських, так і європейських партнерів».
Відповідаючи на питання щодо «РосУкрЕнерго» — транзитера газу російською територією, Ющенко ще раз наголосив: «Україна — як країна або будь-яка корпоративна структура — до «РосУкрЕнерго» ніякого відношення не має. «РосУкрЕнерго» сформовано за рахунок «Газбанку» — структури «Газпрому», і дочірньої структури «Райффайзенбанку». При цьому він констатував, що «завжди була якась російська структура, яка займалася від імені «Газпрому» транзитом територією Росії туркменського газу, який був власністю України».
Учора на засіданні уряду розглядалося питання про створення підприємства «Газтранзит». Про це, відкриваючи засідання Кабміну, заявив Прем'єр-міністр України Юрій Єхануров.
За його словами, це буде спільне з Росією підприємство з постачання газу до України.
також у паперовій версії читайте:
  • БЮТ ПРОПОНУЄ «ПОМАРАНЧЕВУ БІЛЬШІСТЬ» У МАЙБУТНІЙ ВР
  • ПАРЛАМЕНТ: «СОТівські» ЗАКОНОПРОЕКТИ — НЕПРОХІДНІ?
  • ЛАЗАРЕНКО ХОЧЕ В ПАРЛАМЕНТ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».