Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА УКРАЇНА І СВІТ
АВСТРІЯ РОЗПОЧАЛА ГОЛОВУВАННЯ В ЄС
Стаючи на чолі Європейського Союзу, Австрія пообіцяла надати цій організації нової динаміки розвитку й наблизити її діяльність до потреб громадян 25 держав-членів.

Канцлер Австрії Вольфганг Шлюссель звернувся до лідерів ЄС по підтримку ідеї спільної Європи, а міністр закордонних справ Урсула Пласснік закликала до співпраці на користь поглиблення довіри громадян до діяльності Союзу. Як свідчить недавнє опитування, здійснене структурами ЄС, лише кожний другий громадянин країн Євросоюзу вважає членство в ньому корисним. В Австрії цей показник ще нижчий, бо лише кожен четвертий австрієць переконаний, що належність до ЄС потрібна.
Пріоритетами головування Австрії буде відновлення дебатів на тему Євроконституції, подальшого розширення ЄС, узгодження Європейським парламентом бюджету ЄС на 2007–2013 роки, завершення роботи з лібералізації ринку послуг, а також визначення перспективи так званого «лісабонського процесу» спрямованого на розвиток конкурентоспроможності й інноваційних можливостей Союзу.
Австрійці навряд чи оживлять «мертву» конституцію, але вони хочуть повернутись до дискусії про майбутнє ЄС і мають певні шанси на успіх, бо в Європі додалося оптимізму після бюджетного компромісу у грудні 2005 року. Відень хоче кувати поки ще гаряче залізо й обговорити майбутнє ЄС, намагаючись знайти відповіді на кілька принципових питань. Чи потрібна Євросоюзові спільна закордонна політика? Чи варто (а якщо так, то наскільки) вдосконалювати діяльність союзних інституцій? Чи змінювати спосіб ухвалення принципових рішень, значно ускладнений нині правом національного вето? Австрійський план-мінімум — це підготовка в червні 2006 року доповіді про майбутнє Європи для окремих держав і створення сценарію дій, спрямованих на те, щоб сформувати основу для схвалення євроконституції протягом наступних 2–3 років. У цьому аспекті австрійське головування буде своєрідним розгоном, а принципові події відбуватимуться під час головування Фінляндії (друга половина 2006), Німеччини (перша половина 2007 року) й Португалії (друга половина 2007 року).
За головування Відня буде ухвалено питання щодо прийняття до ЄС Румунії й Болгарії, розпочнуться переговори з Хорватією і Туреччиною, що може бути неабияким викликом, бо ще в жовтні Австрія була єдиною країною, яка блокувала початок переговорів з Туреччиною про вступ до ЄС.
У новорічному інтерв’ю для віденської газети «Ді Прессе» канцлер Шлюссель сказав, що Австрія має «амбіційну програму», але «месіанської трансформації», як він висловився, протягом шести місяців здійснити неможливо. Відень намагатиметься посилити вагомість національних парламентів у підвищенні ролі права в ЄС і вдосконалення відкритості ухвалення рішень. Планується ТV — трансляція процесу затвердження найважливіших рішень, щоб припинити поширення євроскептицизму.

Євген ПЕТРЕНКО
також у паперовій версії читайте:
  • БЛИЗЬКИЙ СХІД: СПОКІЙ ЛИШЕ МАРИТЬСЯ
  • ВАРШАВА — КИЇВ: «ЗВІРКА ГОДИННИКІВ»
  • КАРТКИ ПОВЕРТАЮТЬСЯ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».