Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СУСПІЛЬСТВО
ВІДЛУННЯ ВІДСТАВКИ
Хаос еклектичний чи парадоксальний?
Президент України Віктор Ющенко вважає рішення Верховної Ради про відставку уряду неконституційним і планує з цього приводу подати позов до Конституційного Суду. «Звичайно, я подам відповідний позов до Конституційного Суду на предмет тлумачення цього неконституційного рішення парламенту»,— заявив він в інтерв'ю журналістам в Астані, повідомляє Укрінформ.

Глава держави сказав, що і керівник, і члени Кабінету Міністрів й надалі виконуватимуть свої обов'язки у повному обсязі. «Цей Кабінет Міністрів працюватиме до парламентських виборів в Україні. Хочу підкреслити, вони не виконуватимуть обов'язків, а працюватимуть як Прем'єр-міністр і як міністри Кабінету Міністрів»,— наголосив Президент, додавши, що «ні політично, ні у правовому полі ситуація в Україні не змінилася».
За словами Віктора Ющенка, Верховна Рада «зробила все для того, щоб цей хаос був в Україні, щоб Конституційний Суд не був сформований, щоб як у системі виконавчої влади, так і в судовій системі панувала невизначеність». Президент запевнив, що він, як гарант Конституції, не допустить правового нігілізму в країні.
Ющенко підтвердив, що він заради стабільності в Україні діятиме тільки конституційними методами і «не вдаватиметься до тиску на парламент».

Уряд: «Нас лякають — а нам не страшно»
Голова Верховної Ради Володимир Литвин порушив процедуру, поставивши на голосування питання про відставку уряду. Про це заявив відразу після голосування, відповідаючи на запитання журналістів, виконувач обов'язків Прем'єр-міністра Юрій Єхануров.
Відсутність під час розгляду «газових питань» міністра палива та енергетики Івана Плачкова і міністра закордонних справ Бориса Тарасюка Єхануров пояснив тим, що один із них супроводжує у поїздці Президента України Віктора Ющенка, а другий зустрічався зі своїм польським колегою.
Учора Юрій Єхануров сказав, що його уряд не визнає рішення Верховної Ради про відставку Кабміну і працює далі без визначень «виконувач обов'язків». «Згідно з усіма роз'ясненнями, які дають нам юридичні служби, ми зобов'язані виконувати свої повноваження до початку роботи новоствореного Кабінету Міністрів. Я помилився вчора, але мене поправив міністр юстиції»,— заявив він, відкриваючи засідання уряду.
На початку засідання Єхануров запитав усіх міністрів, чи писали вони заяви або усно заявляли про свою відставку. Отримавши негативну відповідь, він сказав, що сам також не писав і не робив жодної подібної заяви. При цьому він доручив в. о. міністра юстиції Сергію Головатому «пояснити суспільству таку позицію уряду».
«Вчорашнє голосування у Верховній Раді засвідчило, що саме Президент України є гарантом стабільності у державі, а наш уряд — єдиний можливий інструмент забезпечення такої стабільності»,— вважає Юрій Єхануров.
Відставка уряду погіршить позицію України в переговорах із газових питань. Таку думку висловив Єхануров.
У розмові з журналістами він визнав, що особисто підписував директиви Олексію Івченку та Івану Плачкову під час переговорів, до яких виникло більшість запитань у народних обранців. Юрій Єхануров вважає, що після свого рішення парламент узяв на себе відповідальність за газові питання. Водночас, за його словами, уряд намагатиметься і далі вести переговорні процеси з газових питань, а також прямувати до запланованого підписання міжурядової угоди з постачання газу із Російською Федерацією.

Європа стежить і сподівається
Європейська Комісія має надію, що відставка уряду не позначиться на процесах політичних і економічних реформ в Україні. Про це сказала у Брюсселі речник Єврокомісії Емма Удвін.
«Ми, безумовно, уважно стежимо за розвитком подій в Україні. Те, що відбулося сьогодні в українському парламенті,— це частина нормального демократичного процесу. Ми сподіваємося, що українській адміністрації вдасться встановити стабільність в Україні і продовжити процес економічних і політичних реформ»,— зазначила вона, ще раз наголосивши, що головним питанням для Європейського Союзу в контексті газової суперечки між Росією та Україною залишається безпека енергопостачання. «Ми сподіваємось на те, що наші партнери — як постачальники енергоресурсів, так і транзитні країни — чітко дотримуватимуться своїх зобов'язань і не зроблять нічого, що могло б поставити енергетичну безпеку Європи під загрозу»,— сказала речник Єврокомісії.

НСНУ знайшов «руку Кремля»...
Блок «Наша Україна» заявляє, що, відправивши у відставку уряд, «деструктивна частина Верховної Ради України напередодні парламентських виборів фактично породила кризу і безвладдя в державі». Про це йдеться у заяві блоку, ухваленій на екстреному засіданні політради «Нашої України».
З огляду на це, а також зважаючи на відсутність в Україні повноцінного Конституційного Суду, блок закликає ввести в Україні до парламентських виборів пряме президентське правління.
«Наша Україна» вважає, що основною причиною відставки уряду Єханурова «є помста Кремля за принциповість у відстоюванні українських інтересів у газовому питанні» і звинувачує Партію регіонів, БЮТ, СДПУ(о), КПУ та Народну партію у зраді національних інтересів. «Волю північно-східних патронів виконували політичні маріонетки. Уряд Юрія Єханурова відправили у відставку Партія регіонів, Блок Юлії Тимошенко, СДПУ(о), КПУ та «народники» Литвина. Це голосування стало днем народження нового політичного союзу тих, хто підтримував антинародний режим Кучми — Януковича, і тих, хто декларував свою належність до Помаранчевого табору»,— йдеться у заяві.

...А Юлія Тимошенко «шукає» прем'єра
Відставка Кабінету Міністрів — це жорстка й адекватна реакція Верховної Ради на «зраду національних державних інтересів у газовій сфері». Про це заявила на прес-конференції лідер БЮТ Юлія Тимошенко. Вона вважає, що уряд, підписавши 4 січня 2006 року угоду, фактично «підтримав існування корупційних схем в енергетичному секторі. Залучення до газопостачання в Україну напівтіньової структури на кшталт «РосУкренерго» призвело до непрогнозованості й нестабільності на газовому ринку держави, що, у свою чергу, спричинить істотне подорожчання усіх товарів і послуг». Юлія Тимошенко, провівши паралель між рішенням парламенту, яке вона вважає доказом відповідальності перед народом, і наступними виборами, висловила побажання, щоб і народ так само взяв на себе відповідальність за майбутнього прем'єра.
Відповідаючи на запитання журналістів щодо прізвища нового прем'єр-міністра, Тимошенко повідомила, що в парламенті говорять про ймовірність пропонування Віктором Ющенком на цю посаду Віктора Януковича. «Але БЮТ ніколи не підтримає цієї кандидатури»,— зауважила вона.

Спікера послали... вчитися
Учора народні депутати України Ярослав Кендзьор (фракція Народного Руху України), Юрій Оробець (фракція «Наша Україна») зареєстрували проект постанови, яким передбачено усунути Голову Верховної Ради України Володимира Литвина від ведення пленарних засідань у зв'язку «з грубими порушеннями Конституції України та регламенту Верховної Ради».
Як передає кореспондент УНІАН, у проекті постанови передбачено також «доручити народному депутатові Володимиру Литвину знайти час, вільний від участі в пленарних засіданнях, для вивчення Конституції України та регламенту Верховної Ради України». У проекті передбачено «зберегти за народним депутатом України Литвиним грошові виплати, пов'язані з виконанням депутатських і посадових обов'язків».

Кабмін «поплатився за стратегічні помилки»?
Відставка уряду стала результатом кількох його стратегічних помилок. Таку думку висловив голова Партії патріотичних сил України Олександр Зінченко. «Уряду Єханурова так і не вдалося стабілізувати ситуації в країні і вивести її з атмосфери передвиборних перегонів. Було допущено низку стратегічних помилок, за які новий уряд поплатився відставкою»,— сказав він.
Як вважає голова ППС, рішення парламенту є наслідком не лише газового питання, а й загалом відсутності в уряді бачення стратегічної лінії розвитку держави, невміння вести переговорний процес щодо життєво важливих напрямів, а також браку радикальних змін на краще в політичній, економічній та соціальній сферах.
На його думку, суттєвою причиною краху урядової політики стали також прояви нового адмінресурсу, спроби ведення однопартійного будівництва, небажання деяких чільників держави працювати на національні інтереси і їхнє прагнення до задоволення власних владних та бізнесових амбіцій.

Партія регіонів поспішає
Лідер Партії регіонів Віктор Янукович виступає за формування нового тимчасового уряду до парламентських виборів.
Як передає кореспондент УНІАН, про це він заявив, коментуючи відставку уряду.
Янукович вважає, що вже тепер, до виборів, Президент України разом із народними депутатами і представниками опозиції має створити новий тимчасовий уряд і призначити нового прем'єр-міністра.
Проте, за словами свого лідера, Партія регіонів не повинна брати участі у формуванні нового уряду, оскільки не хоче в цей короткий період брати на себе відповідальність за ситуацію в країні. До речі, напередодні, 10 січня, на сайті Януковича було розміщено інформація про те, що лідер Партії регіонів готовий обговорювати можливість свого призначення главою уряду. «Ми готові разом із парламентом обговорити це питання. Після такого обговорення буде ухвалене конкретне рішення»,— наведена на сайті його відповідь на запитання, чи існує нині можливість висунення його кандидатури на посаду прем'єр-міністра України, повідомляє УНІАН.
також у паперовій версії читайте:
  • АСТАНА: ДВОСТОРОННІ ЗУСТРІЧІ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».