Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2013 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); УКРАЇНА І СВІТ
ВІЗИТ, ЯКИЙ МІГ НЕ ВІДБУТИСЯ
Візит Президента України Віктора Януковича до Китаю, який відбувся на поточному тижні, міг бути зірваний внаслідок максимального загострення внутрішньополітичної ситуації в Україні. Непростим є й розвиток подій навколо і в середині Китаю. Напруженим залишається становище на спірних китайсько-японських островах Сенкаку (Дяоюйдао).

Минулого тижня навколо цих островів брязкали зброєю Китай, Японія і США. Все ще неспокійно у Сінцян-Уйгурському автономному районі Китаю. Але, звичайно, це не завадило Піднебесній проводити досить активну зовнішню політику.
На європейському напрямку наприкінці листопада голова Державної Ради Китаю Лі Кецян відвідав Румунію, яку китайські інвестори сподіваються зробити «товарною відмичкою» від дверей спільного ринку Європейського Союзу.
Зокрема, китайці пропонують втомленим безробіттям та інвестиційним голодом румунам створення спільних підприємств у Румунії. Оскільки їхні товари вже вироблятимуться на митній території Євросоюзу, Брюсселю доведеться серйозно замислитися над новою китайською товарною експансією.
На євразійському напрямку у Ташкенті була проведена чергова зустріч глав урядів країн Шанхайської організації співробітництва. На цій зустрічі Пекін також запропонував нові ініціативи з розвитку торговельно-економічного потенціалу цього об'єднання.
Чималенькі плани Китай має й щодо України. Так, ключовий китайський інтерес стосується українських чорноземів, які пропонується якщо не купувати на відкритому ринку, то принаймні орендувати хоча би за допомоги підставних структур. Адже українські власті досі стримано ставилися до китайських наполягань в аграрному секторі.
Натомість більш активно майже впродовж усього поточного року готувався візит до Пекіна Президента України Віктора Януковича. Приміром, на початку січня 2013 року Київ відвідав міністр оборони Китаю. Тоді була підготовлена програма військово-технічного українсько-китайського співробітництва на період 2013–2017 років. За перше півріччя поточного року товарообіг між Україною і Китаєм перевищив десять мільярдів доларів.
Як заявив Віктор Янукович під час Другого українсько-китайського бізнес-форуму в Пекіні, Україна підтримує Китай у розбудові Великого шовкового шляху.
Він підкреслив, що українсько-китайський діалог, який уже понад двадцять років поспіль відбувається в атмосфері дружби, довіри і взаєморозуміння, об’єднаний спільною високою метою — підвищення добробуту громадян та зміцнення авторитету наших держав на міжнародній арені.
За його словами, створення максимально комфортних умов для українського та китайського бізнесу сприяє наповненню практичним змістом стратегічного партнерства між двома державами.
Президент наголосив, що співробітництво між Україною та Китаєм за останні три роки стрімко активізувалося на всіх напрямах, що становлять взаємний інтерес.
також у паперовій версії читайте:
  • ЄВРОПЕЙСЬКІ ТРИВОГИ
  • ВІРМЕНСЬКИЙ ДИПЛОМАТИЧНИЙ ВИБІР
  • ІНДІЙСЬКО-ЯПОНСЬКИЙ СОЮЗ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».