Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2013 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); КУЛЬТУРА
І МІСТЕР ІКС, І ЦИГАНСЬКИЙ БАРОН
Концертно-мистецький центр імені Івана Козловського люб’язно надає свою сцену для проведення творчих вечорів відомих українських акторів. Зокрема, нещодавно на свій творчий вечір запросив народний артист України Сергій Павлінов — майстер сцени, без якого нині не можливо уявити Національну оперету України.

Майбутній артист народився в Самарканді (Узбекистан), навчався оперному співу у Московському державному музично-педагогічному інституті імені Гнєсіних. Але доля склалася так, що вже більш ніж тридцять років усе його творче життя пов’язано зі сценою Київського національного академічного театру оперети.
«Я прижився до жанру оперети і вже не уявляю себе в якомусь іншому. Водночас у різноманітних концертах, які досить часто відбуваються у нашому театрі, я маю змогу виконувати й оперні номери», — розповів Сергій Павлінов.
Природа подарувала йому драматичний баритон, голос саме героїв-коханців, а ці герої є чи не найцікавішими образами в опереті. Даний від Бога талант та виняткова працелюбність допомогли виконавцеві досягти творчих висот, здобути щиру любов кількох поколінь глядачів.
Професійному зростанню митця сприяла його багаторічна співпраця з видатними режисерами театру, такими, як Т. Гагава, В. Бегма, В. Шулаков, Б. Рябікін, П. Ільченко, С. Сміян, а протягом останнього десятиліття — Богданом Струтинським, який є директором і художнім керівником Національної оперети України, і завдяки непересічним організаторським і творчим перемогам якого відбулося справжнє відродження цього театру.
Важко знайти оперету, арії з якої не виконував би С. Павлінов. А найулюбленішими стали ролі Ярового («Товариш Любов» В. Ільїна), Квазімоди («Собор Паризької Богоматері» В. Ільїна), Д’Артаньяна («Три мушкетери» М. Дунаєвського), Крауна («Поргі і Бесс» Дж. Гершвіна), Андрія («Холопка» М. Стрельникова), Барінкая та графа Омоная («Циганський барон» Й. Штрауса), пірата Джона Сільвера («Острів скарбів» В. Бистрякова), генерала Харрісона Хауелла («Цілуй мене, Кет!» К. Портера).
Саме в Київській опереті Сергій зустрів свою долю. І ось уже четверте десятиліття із заслуженою артисткою України Іриною Лапіною вони разом і на сцені, разом ідуть і по життю. «Дуже важливо знайти свою другу половинку. Нас із Сергієм познайомив театр, і це було кохання з першого погляду», — зізналася пані Ірина.
Разом своїм співом вони підкорюють серця глядачів США, Італії, Франції, Польщі, Чехії, Монголії, Болгарії, країн колишньої Югославії (до речі, крім української та російської, артист охоче співає італійською, англійською, німецькою, французькою, циганською, ідіш).
Природно, що саме Ірина Лапіна стала ведучою творчого вечора Сергія Павлінова, адже хто ще може краще знати його самобутню натуру і всі номери, представлені в цьому невеликому концерті, які свого часу стали для нього знаковими.
Розпочалася програма тостом Орловського з оперети Й. Штрауса «Летюча миша», що є однією з улюблених оперет С. Павлінова. Далі була арія Раджамі з «Баядери» І. Кальмана. Свого часу ця оперета у виконанні київських акторів так полюбилася глядачам у Югославії, що багато років поспіль телебачення цієї країни демонструвало її телевізійний запис напередодні Нового року.
Арія Барінкая з оперети Й. Штрауса «Циганський барон» особливо близька акторові, адже він грав цю роль понад тридцять років. Арія Містера Ікс з однойменної оперети І. Кальмана виконується під час усіх гастролей, її можна слухати безліч разів, і вона ніколи не набридає. Вражає своїм філософським змістом «Пісня єврейського кравця» на музику і слова Я. Ройтмана.
І, звичайно ж, хоч у якій би країні доводилося виступати, глядачі завжди просили заспівати українських пісень. Тож природно, що окрасою і цього концерту стали українська народна пісня «Дивлюсь я на небо» та пісня О. Білаша і Д. Павличка «Два кольори». А романс на слова українського поета Є. Гребінки «Очи черные», який у всьому світі виконують російською мовою, пролунав наприкінці творчого вечора.
Присутні тепло зустріли дует Сергія Павлінова й Ірини Лапіної, у виконанні якого прозвучали сцена «Ти мій герой» з опери Р. Штольца «Фаворит» та пісні Con te partiro і «Марджанджа». Дехто з глядачок із перших рядів мав змогу навіть потанцювати з улюбленим актором.
«Чудову атмосферу вечора, коли публіка та актори відчувають себе єдиною родиною, навіть не зіпсувала негода за вікнами. Артистів вітали гарячими аплодисментами і вигуками «браво» після виконання кожного твору. Прихильники, які пам’ятають перші кроки артистів, студенти однаково були у захваті від таланту народних улюбленців», — підсумувала керівник Центру імені Козловського Тетяна Зозуля.
Попереду — нові вистави, нові ролі, концерти, гастролі. Є у Сергія Павлінова мрія зробити щось незвичайне, представити свій талант по-новому, спробувати себе в амплуа комедійного актора. А Національна оперета України — це театр, де збуваються мрії. Отож, обов’язково має здійснитися і ця.

Едуард ОВЧАРЕНКО
також у паперовій версії читайте:
  • ГОЛОВНЕ — НАВЧИТИСЯ ВИБАЧАТИ
  • НАЙБІЛЬША ВИСТАВКА ПЕЙЗАЖУ
  • РОМАН ПРО КИЇВСЬКИХ ГОПНИКІВ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».