Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2013 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); СУСПІЛЬСТВО
У ФОКУСІ ЗАРУБІЖНИХ ЗМІ
Основною темою публікацій іноземних мас-медіа про Україну минулого тижня стало рішення українського уряду призупинити підготовку до підписання Угоди про асоціацію з Євросоюзом. Крім того, увагу іноземних журналістів привернули акції на підтримку Угоди з ЄС, які відбулися в різних містах України.

Впливова брюссельська газета European Voice пише про реакцію Європи на рішення керівництва України призупинити підготовку до підписання асоціації з ЄС. «Глава зовнішньої політики ЄС Кетрін Ештон припустила, що рішення України є розчаруванням не лише для ЄС, а й для народу України», — цитує видання заяву віце-президента Єврокомісії.
Словацьке агентство преси TASR підкреслює, що непідписання Угоди про асоціацію з Україною стане для ЄС «втраченою можливістю». «Якщо Україна не підпише з Євросоюзом Угоди про асоціацію, то це стане програною можливістю для всієї Європи та, зокрема, для Словаччини і Польщі», — йдеться в коментарі депутата словацького парламенту, кандидата у президенти Словаччини Радослава Прохазки. На його думку, ЄС повинен прагнути втягнути Україну «до своєї орбіти за всяку ціну».
Зі свого боку італійське видання Corriere della Sera називає рішення, оголошене в Києві минулого тижня, «точним і прагматичним вибором». Україна не збирається звалювати на себе весь тягар тиску Росії, тоді як Європа не має наміру «компенсувати» втрати Києва, пише автор. Водночас в іншій своїй публікації видання зазначає, що напередодні саміту Євросоюзу у Вільнюсі європейське керівництво може провести екстрену нараду з метою пошуку компромісного варіанта підписання з Україною Угоди про асоціацію.
Американські ЗМІ, коментуючи рішення українського уряду призупинити підготовку до підписання Угоди про асоціацію з ЄС, називають цей крок дипломатичною перемогою Кремля. «Це було дипломатичним успіхом для Росії і серйозним ударом по авторитету ЄС. За один день політичний центр ваги у Східній Європі різко відхилився назад на Схід», — пише Time. Тему продовжує The Wall Street Journal: «Володимир Путін, який місяць тому, здається, був на межі великої поразки у намаганнях цементувати російський вплив в решті країн колишнього Радянського Союзу, тепер, здається, святкує важливу дипломатичну перемогу. Розворот України виглядає як значний тріумф у довгограючих зусиллях Путіна з обмеження впливу Заходу на пострадянському просторі, що викликає занепокоєння навіть у Вашингтоні», — зазначається в публікації.
Іспанське видання El Pais вважає, що для схвалення невтішної для ЄС постанови КМУ існувало дві причини: перша — це прагнення України отримати європейські гарантії компенсації збитків після втрати ринку Росії та інших країн СНД, друга — це втрата власного внутрішнього ринку, який не зможе чинити опір нашестю більш якісних товарів з Європи.
Як зазначає китайське агентство «Сіньхуа», експерти збігаються на думці, що гальмування євроінтеграції веде до пом'якшення політики Москви щодо України і посилення тиску з боку ЄС і США. Україна в найближчій перспективі може отримати економічну вигоду від тісної інтеграції з Росією і країнами МС або навіть фінансову підтримку, прогнозує агентство.
Американські ЗМІ звертають увагу на наймасовіші від часів Помаранчевої революції акції на підтримку Угоди з ЄС. «Близько 50 тис. демонстрантів зібралися в центрі Києва в неділю вимагати, щоб український уряд змінив курс і підписав історичну угоду з Євросоюзом усупереч Росії. Протест був найбільшим із тих, що відбувалися в Україні від часів мирної Помаранчевої революції 2004 року», — зазначає The Associated Press. Зі свого боку Bloomberg оцінює кількість учасників акції удвічі більше — у понад 100 тис. осіб.
AFP зазначає, що тисячі протестувальників спробували штурмувати будівлю уряду в центрі столиці після маніфестації. Проте активістів відтіснила міліція, озброєна кийками та сльозогінним газом. Агентство підкреслює, що українська міліція не здійснювала жодних арештів, а лише блокувала входи до Кабміну та АП.
Польський тижневик Polityka з посиланням на дослідження Інституту публічних справ (ISP) Польщі пише, що поляки більше підтримують зближення України з ЄС, ніж самі українці. Як зауважує Polityka, європейський напрям розвитку нині підтримує 50% українців, а інтеграцію з ТС — 30%. Тим часом у Польщі євроінтеграцію України підтримують дві третини громадян.

[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]

[an error occurred while processing this directive]
також у паперовій версії читайте:

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».