Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2013 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); НАУКА
НЕ МОЖЕ БУТИ НЕЗАЛЕЖНОЮ
Серед пріоритетних для сучасної світової науки напрямів, що розвиваються в Україні нині, можна назвати, насамперед, інтелектуальні інформаційні технології, генну інженерію та перспективні біотехнології, увесь спектр досліджень, пов’язаних із наноструктурами та розвитком нанотехнологій, у тому числі біонанотехнології. Безумовними пріоритетами є й напрями, що забезпечують вирішення проблем енергоефективності. І це далеко не повний перелік.

НАЙВАЖЛИВІШІ ДОСЯГНЕННЯ НАН УКРАЇНИ ВПРОДОВЖ ОСТАННІХ П’ЯТИ РОКІВ
Великий інтерес нині існує до теоретичних робіт наших вчених з опису експериментів на Великому адронному колайдері. Відомими є не тільки участь українських матеріалознавців у створенні окремих його важливих елементів, а й розрахунки сценаріїв подій, які відбуваються після зіткнень іонів, розігнаних до шалених енергій. А це, в принципі, дозволяє зрозуміти, як народжувався і формувався Всесвіт. Деякі заплановані на цьому колайдері експерименти спрямовані саме на перевірку передбачень українських теоретиків.
На особливу увагу заслуговують роботи вчених НАН України в галузі декаметрової радіоастрономії. Протягом останніх років зроблено значний крок у модернізації та використанні найбільших у світі радіотелескопів УТР-2 і УРАН, а також у створенні гігантського українського радіотелескопа (ГУРТ). У цілому досягнення радіоастрономів НАН України визначають світовий рівень у цій науковій галузі і мають широке міжнародне визнання.
Національний науковий центр «Харківський фізико-технічний інститут» НАН України спільно з Арагонською національною лабораторією (США) розпочав створення в Харкові сучасної ядерної дослідницької установки — джерела нейтронів, заснованого на підкритичній збірці, керованій прискорювачем електронів. Технічну та фінансову допомогу для цього надає американська сторона як компенсацію за вивезення високозбагачених ядерних матеріалів урану з України згідно з Меморандумом про взаєморозуміння між урядом України та урядом Сполучених Штатів Америки щодо співробітництва з питань ядерної безпеки, підписаного президентами України та США у Вашингтоні 26 вересня 2011 р.
Значного розвитку набули дослідження та розробки в галузі сучасних біотехнологій. Зокрема, генетиками-селекціонерами НАН України створено більше 100 високоврожайних сортів та гібридів культурних рослин. Лише за минулий рік створено і занесено до Реєстру сортів рослин України 20 сортів пшениці, п’ять — ячменю та гібрид кукурудзи, котрі визнані новими вітчизняними селекційними досягненнями. Сорти селекції Інституту фізіології рослин і генетики НАНУ забезпечили отримання рекордних урожаїв зерна — 115–124 ц/га в умовах масштабного виробництва.
Остаточно налагоджено промислове виробництво пристрою «Фазаграф», який дозволяє оперативно оцінювати функціональний стан серцево-судинної системи людини, та портативного електронного виробу «Тренар» для відновлення рухомих функцій, порушених унаслідок тяжких захворювань нервово-м’язової системи. Розпочалося впровадження пристрою «Діабет» для виявлення порушень у системі вуглеводного обміну людини та для допомоги хворим на цукровий діабет — підтримувати організм у збалансованому стані.
Одержали сертифікат і відповідний медичний дозвіл нові високоефективні імплантати для відновлення скелетної системи людини при дефектах кісток, остеопорозі, для лікування складних переломів. Вони є найбільш біосумісними серед існуючих аналогів. В Україні минулого року проведено понад 100 операцій з використанням таких імплантатів.
Продовжують зростати обсяги та розширюватися види хірургічних операцій із застосуванням технології високочастотного електрозварювання м’яких тканин. Такі операції, як відомо, виконуються безкровно, в тканинах не залишаються ні сторонні тіла, ні нитки, ні кліпси, а з’єднання тканин відбувається дуже надійно. Зараз ведеться активна робота над упровадженням у життя можливості зварювання кісток.

Прес-служба НАН України
також у паперовій версії читайте:
  • ОДРАЗУ 23 СУПУТНИКИ— НА ОДНОМУ «ДНІПРІ»

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».